Ni sommerfilmer du kan strømme og én du MÅ leie nå

Her er ti fantastiske sommerfilmer du kan nyte i gråværet (eller solskinnet).
«Mamma Mia» og «Dirty Dancing»  
        
            (Foto: Universal/Vestron)

«Mamma Mia» og «Dirty Dancing»   Foto: Universal/Vestron

Det er noen filmer som klarer å vekke sommerfølelsen mer enn andre.

Enten fordi de rollefigurene befinner seg på steder som vekker assosiasjoner til sommer og ferie, eller fordi historien i seg selv minner deg om den ene sommerferien eller opplevelsen du aldri kommer til å glemme.

Her er ni av de sommerfilmene du kan strømme på de ulike strømmetjeneste, og en du bare må leie fordi det ikke blir sommer uten.

God sommer!«Little Miss Sunshine» (Viaplay)

«Little Miss Sunshine» Foto: Fox 

«Little Miss Sunshine» Foto: Fox 

 

Dersom du synes din familie er rar bør du se denne? Her samles en broket gjeng familiemedlemmer i en gul folkevogn på vei til skjønnhetskonkurranse for småjenter hvor familiens yngste medlem skal delta. En fin, morsom og rørende film som aldri slutter å overraske.

«Mamma Mia» (Netflix)

«Mamma Mia» foto: Universal 

«Mamma Mia» foto: Universal 

 

Dette er vel kanskje filmen som roper jentetur til Hellas mer enn noen annet. Selv om de tidvis tvilsomme sangpresentasjonene iblant er litt plagsomme (i kombinasjon med en litt merkelig historie), passer den perfekt til hjemmelaget sangria, bare føtter og tipsye sommerkvelder. Du får i alle fall lyst til å reise på ferie.

«La La Land» (Netflix)

«La La Land» FOTO: Lionsgate 

«La La Land» FOTO: Lionsgate 

 

I Los Angeles skinner alltid solen og denne tragikomiske musikalen er et levende bevis på at det ikke alltid passer seg. Emma Stone og Ryan Gosling spiller i denne bittersøte lykkepillen av en film som også har flere fantastiske melodier som utgjør et perfekt sommersoundtrack.

«Den talentfulle Mr. Ripley» (Netflix)

«Den talentfulle Mr. Ripley» FOTO: Paramount 

«Den talentfulle Mr. Ripley» FOTO: Paramount 

 

Her reiser Matt Damon som lystløgneren Tom Ripley rundt i 50-tallets Italia sammen med Jude Law og Gwyneth Paltrow. Til tross for etter hvert ganske ubehagelig hendelsesforløp er omgivelsene og rammene så vakre og stemningsskapende at man drømmer seg bort med engang til Venezia og Roma. En spennende og velspilt film som passer perfekt om sommeren.

«The Descendants» (Netflix)

«The Descendants» FOTO: Fox 

«The Descendants» FOTO: Fox 

 

Filmen om forholdet mellom en far (George Clooney) og hans døtre utspiller seg hovedsakelig på Hawaii og selv om også omstendighetene her ikke er av det helt hyggelige slaget sier den noe om relasjonen mellom familiemedlemmer, samtidig som solen skinner og det oser ferie. Er det noe man kjenne seg igjen i så er det familietrøbbel, kanskje spesielt i ferien.

«Grease» (Amazon Prime)

«Grease» FOTO: Paramount 

«Grease» FOTO: Paramount 

 

Dette er filmen som sier «sommer» med stor s klarer å gjenskape følelsen man får i det man lar kontordøra slå igjen etter seg når man drar på ferie. Med herlig musikk, 50-tallsnostalgia og masse dans er dette en film alle elsker, også de som sier de hater den.

«Jurassic Park» (Netflix)

«Jurassic Park» FOTO: Universal 

«Jurassic Park» FOTO: Universal 

 

Fornøyelsesparken fra helvete passer perfekt som feriefilm for hele familien. For det kan da umulig gå verre enn dette? En film som får deg til å hyle, uten at den egentlig er skummel. Perfekt for de sene sommerkveldene.

«Call Me By Your Name» (Viaplay)

«Call Me By Your Name» FOTO: Sony 

«Call Me By Your Name» FOTO: Sony 

 

Stikkord som coming of age og romantikk hører ofte hjemme i sommerfilmer. Denne filmen handler akkurat om dette. 17 år gamle Elio (Timothée Chalamet) får under sommerferien i Italia gryende følelser for en eldre kjekkas. Følelser han ikke forstår, men heller ikke kan motstå. En vakker sommerfilm på flere måter enn en.

«A Room With A View» (Viaplay)

«A Room With A View» FOTO: Curzon 

«A Room With A View» FOTO: Curzon 

 

Akk, ja – sommerfilmen for alle de av oss som elsker kostymefilmer. Enda en film som foregår i Italia, denne gangen i Firenze på begynnelsen av 1900-tallet. Der hvor kjærligheten kanskje er mer eksplisitt i filmen nevnt ovenfor er den her undertrykt og mer antydende. Overraskende morsom og perfekt for regntunge formiddager.

«Dirty Dancing» (leie på iTunes)

«Dirty Dancing» FOTO: Vestron 

«Dirty Dancing» FOTO: Vestron 

 

Den ultimate sommerfilmen som er umulig å gå lei og som får plass på listen, selv om den må leies. Filmen om unge Baby (Jennifer Grey) som forføres av Johnny (Patrick Swayze) under familiens resortferie har gitt rot til mang en feriefantasi for unge mennesker i årevis. Hvem håpet vel ikke som 15-åring at familieferien til Mallorca skulle by på litt mer enn bamseklubber og sommerleker. Både musikken, dansen og stilen får deg, selv midt i desember, til å kjenne på følelsen av sommer.