Nå er Tromsø-filmen med Dagny, «Skam»-Henrik og Bel Canto premièreklar

Tromsø-selskapet Fabelfjord søker et internasjonalt publikum for kortfilmen «Menneskets historie» som har tatt over to år å lage.
ANIMERT FILMPAR: Henrik Holm og Dagny Norvoll Sandvik har stemmen til de to hovedkarakterene i kortfilmen «Menneskets historie», som er produsert av Tromsø-selskapet Fabelfjord. 8Foto: Privat 

ANIMERT FILMPAR: Henrik Holm og Dagny Norvoll Sandvik har stemmen til de to hovedkarakterene i kortfilmen «Menneskets historie», som er produsert av Tromsø-selskapet Fabelfjord. 8Foto: Privat 

Onsdag hadde filmen verdenspremière på den anerkjente kortfilmfestivalen Encounters Film festival i England, som nominerer til både Oscar og European Film Awards.

– Vi har ambisjoner med filmen, så det ville vært artig med en nominasjon. Slikt avhenger litt av trender, men man håper jo at folk ser verdien av alt arbeidet som er lagt ned i animasjonsprosessen, sier filmens produsent, Merete Korsberg.

Gikk glipp av Dagny

Tromsø-artist Dagny Norvoll Sandvik har stemmen til filmens hovedkarakter Nora, som produsenten beskriver som en tøff punkejente.

Les også: Dagny-låten som ble Katy Perry-hit: Fansen tror det er plagiat

Henrik Holm, kjent fra blant annet «Skam», spiller sci-fi-nerden som er Noras kjæreste, mens Iren Reppen og Hallvard Holmen står bak stemmene til Noras foreldre.

– Jeg hadde gledet meg til å jobbe med Dagny, men da jeg kom i studio var hun allerede ferdig jobbet med filmen, forteller Holm.

– Dette er faktisk første gang jeg har stemmen til en animasjonskarakter. Jeg så på det som en utfordring å spille en karakter som er så ulik meg selv, og kunne ikke si nei til å jobbe med en legende som Pjotr (Sapegin, regissør – journ.anm.), legger han til.

Henrik Holm og Merete Korsberg. 
        
            (Foto: Helge Skog)

Henrik Holm og Merete Korsberg.  Foto: Helge Skog

Animerte tre sekunder per dag

Det Tromsø-baserte animasjonsselskapet Fabelfjord har produsert filmen, som er delt mellom stop-motion og glassbord-animasjon, sammen med Norwegian Toolbox.

– Blandingen av disse to animasjonsteknikkene har ikke blitt gjort tidligere, så vidt vi vet. Derfor vil «Menneskets historie» skille seg litt ut, forklarer Korsberg.

Kortfilm

Både klima og immigrasjon er tematikken i filmen. Korsberg og Holm omtaler filmen som tidsriktig.

– Dette er en veldig aktuell problematikk over hele verden, også her i Tromsø. «Menneskets historie» er en filosofisk film, sett fra en tenåringjentes ståsted, sier Korsberg.

Les også: Dette er årets prisvinnere på TIFF Junior

Filmen er bare 13 minutter lang, men har tatt over to år å ferdigstille.

– På dette nivået klarer man å animere mellom to og et halvt og tre sekunder per dag. Detaljnivået i bildene er enormt, og fagkompetansen til animatørene er veldig høy, påpeker produsenten.

Håper på TIFF-visning

Bel Canto har spesialkomponert musikken til «Menneskets historie». Tromsø-duoen fikk frie tøyler av regissør Pjotr Sapegin, ifølge Korsberg.

– Pjotr ville gjerne at Anneli Drecker skulle dra arbeidet hun har gjort på universitetet de siste årene, med forskjellige typer stemmer, inn i filmen. Hun er en slags «Mother Cosmos» gjennom hele filmen, og Bel Canto har tilført filmens univers utrolig mye. De har virkelig forstått Pjotrs visjon, og overført visjonen til musikken, forteller produsenten.

Filmen er påmeldt til TIFF 2020, og i desember blir det klart om «Menneskets historie» vil bli vist på festivalen.

– Det ville ha vært stort for oss å få en visning på TIFF siden Fabelfjord, Dagny og Bel Canto hører hjemme i Tromsø – samtidig som Henrik nå etablerer seg som filmskaper her i Nord-Norge, sier Korsberg.

– Samtidig vil filmen ha et internasjonalt publikum. Historien er universell, og vi har spilt inn både engelsk og norsk lydspor, sier Holm.