13 skatter du finner på NRKs strømmetjeneste

Lisensavgiften gir tilgang til en rekke spennende og nostalgiske serier på NRKs strømmetjeneste.
GOD MIKS: Du finner både «Nattseilere», filmen «The Square» og Toppen Bech på NRKs nett-TV. FOTO: NRK og TriArt Film 

GOD MIKS: Du finner både «Nattseilere», filmen «The Square» og Toppen Bech på NRKs nett-TV. FOTO: NRK og TriArt Film 

Jeg skal være den første til å innrømme at det er mye ræl på NRKs strømmetjeneste. Her finner man alt fra overspilte utgaver av filmteatret, noen merkelige greier som heter «Mangt om mink» og «Par i bol», ubehagelig opplæringsprogrammer og gammeldagse klipp hvor man kan lære å spille bridge eller å male med vannfarger.

Det var med andre mye rart som foregikk på TV før i tiden på oppdrag fra rikskringkastingen.

Likevel – ettersom de fleste av oss betaler lisens kan vi med god samvittighet ta for oss av det som ligger publisert på kanalens strømmetjeneste «gratis». Her ligger det flust av gode krimserier, dokumentarer og mye humor.

«Vår tid er nå»

«Vår tid er nå»  
    
      (Foto: Johan Paulin/SVT)

«Vår tid er nå»   Foto: Johan Paulin/SVT

Tre sesonger av dette svenske, påkostede og episke krønikedramaet (se jeg fikk både episk og krønike inn i en og samme setning) er en gavepakke til alle der ute. Sesong en og to ligger kun ute i ni (!) dager til (de ligger også på Viaplay), så her gjelder det å skynde seg.

Historien om familien Löwander som driver ærverdige Djurgårdskjällaren i Stockholm starter i 1945, rett etter at andre verdenskrig er over, og forteller videre om deres liv. Liker du «Downton Abbey», «Krøniken» og «Babylon Berlin» vil du elske denne.

«Uti vår hage»

«Uti vår hage» 
    
      (Foto: NRK-foto: Ole Kaland)

«Uti vår hage»  Foto: NRK-foto: Ole Kaland

Dette er Bård Tufte Johansen og Harald Eia på sitt aller beste. Med seg har de her Atle Antonsen på en rekke novellefilmer, om alt fra vitsen om «Bollekinn og sigar», uforståelige dansker, anvendelige jakker, skuelystne og Lena i norsk film.

Iblant kan humor gå ut på dato, det har ikke «Uti vår hage». Det er fortsatt så absurd og morsomt at det vært mer enn verdt et gjensyn.

«Nedgravde hemmeligheter»

«Nedgravde hemmeligheter»  
    
      (Foto: John Rogers/NRK)

«Nedgravde hemmeligheter»   Foto: John Rogers/NRK

NRK tilbyr flere gode britiske krimserier. Blant annet «Nedgravde hemmeligheter» som har blitt sendt som påskekrim tre ganger. Det er kun tredje sesong som ligger ute på NRKs nettspiller, men du trenger aldeles ikke se de foregående for å henge med.

Her følger vi etterforskerne Cassie og Sunny som forsøker å oppklare mord knyttet til lik som plutselig dukker opp etter mange år.

«Babylon Berlin»

«Babylon Berlin»  
    
      (Foto: Sky Atlantic/NRK)

«Babylon Berlin»   Foto: Sky Atlantic/NRK

Dette er altså en så utrolig bra, storslått og fantastisk serie at de som ikke har fått den med seg ennå bør skamme seg og kaste seg på med en eneste gang.

Det er mørkt, glamorøst og pompøst på samme tid og setter søkelyset på hva som foregikk i Berlins undergrunnsverden i på slutten av 20-tallet og begynnelsen av 30-tallet. De to første sesongene ligger ute og det er virkelig verdt en titt.

«Vestavind»

«Vestavind» 
    
      (Foto: NRK)

«Vestavind»  Foto: NRK

En ordentlig, gammel klassiker som overraskende nok har tålt tidens tann på sitt vis. Selv om den er spekket med klisjeer og tidvis en nokså kunstig dialog er den både spennende og velspilt.

I tillegg til at den også forteller litt om Norges historie på sosialdramatisk vis. Med alle norske skuespillere du kan tenke deg på rollelisten gir denne TV-serien underholdning i flere lag. I tillegg til at den er overraskende enkel å bli hekta på.

«Frida»

«Frida»  
    
      (Foto: NRK)

«Frida»   Foto: NRK

TV-serieversjonen av filmen «Frida med hjertet i hånden», basert på Torunn Lians ungdomsroman kan fint ses sammen med barn og unge i dag.

Dette på tross av at handlingen utspiller seg på starten av 90-tallet. I tillegg til at den er retro-morsom å se på er det også en fin og ærlig historie om kvasiintellektuelle Frida på 13 år som er besatt av kjærlighet.

«Lisenskontrolløren»

«Lisenskontrolløren»  
    
      (Foto: Jørn Veberg/NRK)

«Lisenskontrolløren»   Foto: Jørn Veberg/NRK

Dersom man har tenkt å gjøre et dypdykk i arkivet til NRK er det lurt å starte med de fem sesongene av «Lisenskontrolløren». Her ser programleder Njål Engesæth på sin arbeidsgivers historie med kritiske og humoristiske øyne. NRKs mest selvironiske program.

«The Square»

«The Square»  
    
      (Foto: TriArt Film)

«The Square»   Foto: TriArt Film

Eneste film på listen er en svensk, smått absurd film om kunst og det å være kunstner i vår tid. Det høres kanskje smalt ut, men det er faktisk en veldig morsom og tilgjengelig film som oser av selvironi, men også alvor. Filmen var i 2017 nominert til Oscar for "beste fremmedspråklige film".

«Nattseilere»

«Nattseilere»  
    
      (Foto: NRK)

«Nattseilere»   Foto: NRK

Uforglemmelige Helge Jordal som Borr i Bekmørtna er verdt å serien i seg selv. Handlingen foregår i området rundt Senja og selv om det er filmet på midten av 80-tallet ser det faktisk ikke så verst ut. Handlingen er også spennende, men krever en smått tålmodig sjel.

«Vikingane»

«Vikingane»  
    
      (Foto: NRK/Via film)

«Vikingane»   Foto: NRK/Via film

Dette er noe av det aller morsomste som har blitt skapt for norsk TV de siste 10 årene. I et fiktivt vikingunivers møter vi den ene gærne vikingene etter den andre som ender opp i den ene mer absurde situasjonen enn den andre.

Kåre Conradi er helt fantastisk som den udugelige høvdingen Orm og Silje Torp er helt rå som krigeren Frøya. Her køddes det både med voldtekt og drap, men såpass må man tåle.

«Blond»

«Blond» 
    
      (Foto: Jørn Veberg/NRK)

«Blond»  Foto: Jørn Veberg/NRK

En morsom dokumentarserie som tar for seg mytene og stereotypene knyttet til det å være blond. De to herlige (og blonde) programlederne Mona B. Riise og Ragna Nordenborg reiser verden rundt for å utforske begrepet blond. En underholdende og artig dokumentarserie.

«Herskapelig»

«Herskapelig»  
    
      (Foto: NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

«Herskapelig»   Foto: NRK-foto: Anne Liv Ekroll

Ingen over, ingen ved siden. Det er noe ekstremt beroligende ved å se selveste Toppen Bech bevege seg fra herskapshus til slott med både troverdighet og Downton Abbey-fakter. Et undervurdert program som tåler å bli dratt fram i lyset igjen.

«Deeyah Khan: I møte med fienden»

«Deeyah Khan: I møte med fienden» 
    
      (Foto: Fuuse AS/NRK)

«Deeyah Khan: I møte med fienden»  Foto: Fuuse AS/NRK

Deeyah Khan vant en internasjonal Emmy for denne dokumentaren som tar for seg hennes møte med amerikanske nynazister, og hvite nasjonalister, blant annet under demonstrasjonen i Charlottesville i 2017.

Khan er født i Oslo, av pakistanske foreldre, og det er helt unikt å se hvordan hun evner å komme innpå mennesker som i utgangspunktet hater de med en annen hudfarge. I tillegg evner hun å aldri la følelsene ta overhånd, men hele tiden holde seg fokusert og nyansert. En strålende dokumentar.