Dette er julefilmene du kan se på kino

Verdensteatret satser på eldre klassikere, mens Aurora Fokus Kino har de nye julefilmene på programmet.
TIDENES MEST POPULÆRE JULEFILM? «Love Actually» ser ut til å dra folk inn i kinosalene år etter år og er en fast del av manges tradisjoner. FOTO: New Line Cinema 

TIDENES MEST POPULÆRE JULEFILM? «Love Actually» ser ut til å dra folk inn i kinosalene år etter år og er en fast del av manges tradisjoner. FOTO: New Line Cinema 

Det blir ikke jul uten julefilmer og tradisjonen tro viser Verdensteatret flere julefilmer i desember. I år blir det visninger av «Hjemme Alene», «It’s a Wonderful Life» og naturligvis «Love Actually» som har syv visninger der i desember.

– Det er mange som har skapt en tradisjon rundt det å se gamle juleklassikere hos oss. Særlig «Love Actually». sier Sveinung Wålengen, leder for Verdensteatret

Annerledes julefilm

– Hvorfor setter dere opp disse år etter år?
– Vi vil gjerne bidra til julestemning i byen på vår måte og det er mange dårlige julefilmer, men også mange gode, Dessuten tror jeg at mange, i likhet med andre juleritualer, liker å se den samme filmen om og om igjen, sier Wålengen, som har «Hjemme Alene» som personlig favoritt.

Likevel er det ikke kun klassikere som skal vises på kinoen. Også den helt nye, islandske julefilmen «Echo». 8. desember er det en samtale med regissør Rúnar Rúnarsson etter filmen.

LES OGSÅ: Den visuelle forsøplingen av sentrum

– Selv om det er en julefilm er den litt annerledes. Den er satt sammen av mange ulike scener som viser førjulssituasjoner på Island.

– Som en islandsk «Love Actually»?
– Tja, den er i alle fall ganske vittig og typisk islandsk.

I tillegg viser kinoen en film som er så langt fra jul som det går an.

– Vi viser en directors cut-versjon av «Midtsommar». Det er en forlenget versjon som regissøren vil at man helst skal se. For dem som er lei av førjulsforberedelser, mas og snø så kan man altså få se litt urovekkende, svensk horror som foregår på sommeren.

Viser også «Love Actually»

På Aurora Fokus Kino har julefilmene allerede begynt å rulle på kinolerretet med premierer på «Snekker Andersen og Bygda som glemte at det var jul» og «Last Christmas», sistnevnte er foreløpig programmert helt fram til jul.

– «Snekker Andersen» har blitt godt mottatt av både store og små med over 150.000 besøk på landsbasis og der vi pr. i dag har hatt 1.757 besøk. «Last Christmas» har vist seg å være veldig populær i hele Aurora-kjeden, noe som distributøren har gitt oss tilbakemelding på. Aurora kino Fokus har stått for 1.648 besøk av 55.079 på landsbasis – noe vi syns er veldig gledelig, sier kinosjef Frank Bakkemo ved Aurora Fokus Kino.

LES OGSÅ: Kokettering, slapstick og duckface: Derfor hater jeg fransk film

Nærmere jul kommer også nyinnspillingen av slasherfilmen «Black Christmas» og fredag er det premiere på «Ailo’s Reise» som blant annet er filmet i Tønsvika og Mauken.

I likhet med Verdensteatret viser også Aurora «Love Actually».

– Hvorfor?
– Vi viser denne filmen fordi vi elsker jul og dette er en juleklassiker av de store. Markedsrådet i Aurora kino ble enige om at filmen skulle vises på alle kinoene i kjeden under temaet «Julekos». Filmen er som sagt en klassiker og har derfor blitt veldig vanlig og populær hos mange kinoer rundt om i landet og det er ingen andre tanker utover det.

Populært hos kvinnene

Noe de minste har gledet seg veldig til er «Frost 2», den har ordinær premiere første juledag, men skal ha en eksklusiv førpremière 14. desember med kun en visning.

– Det hyggelige er at den kommer også i norsktekstet samisk utgave – som vi selvfølgelig viser sammen med den norske versjonen. Elsa og Anna kommer og vi jobber med å få en fin ramme rundt premièren.

ETTERLENGTET: Det er nok mange små gutter og jenter der ute som har ventet lenge på «Frost 2» som også kommer i en samisk versjon. FOTO: Disney. 
        
            (Foto: Disney)

ETTERLENGTET: Det er nok mange små gutter og jenter der ute som har ventet lenge på «Frost 2» som også kommer i en samisk versjon. FOTO: Disney.  Foto: Disney

Bakkemo opplever at julefilmer drar publikum inn i kinosalen.

– Ja, spesielt barne- og familiefilmer er populære i romjula og det er jo en fin anledning til å samle familien i en litt annen setting enn det man har vært i dagene rundt jul. Andre filmer som er godt besøkte er filmer av den litt mer koselige arten – spesielt blant kvinner. Nå vil også det siste kapittelet i «Star Wars»-sagaen gå gjennom romjula og da er det også noe for både Sci-Fi fans og de som liker litt fart og spenning. Romjula er alltid en hektisk periode for oss og vi gleder oss masse til å ta imot publikum i julepyntede kinolokaler.