I Skandinavia, og da spesielt i Norge, har det over flere tiår vært en tradisjon å følge med på en julerelatert TV-serie over 24 dager fram mot jul.

Til og med i en tid hvor strømmetjenestene har tatt over mye av folks TV-tid er tradisjoner noe av det mange som er vanskeligst å rokke ved. Derfor kan man kanskje kombinere det å se følge med på en julekalender fra dag til dag med å se flere andre i «samme slengen».

NRK gir muligheten til å strømme flere av klassikerne allerede nå, mens man på henholdsvis TV2 og Dplay også kan strømme populære kalenderserier som «The Julekalender» og «Nissene på låven». Samtidig tilbys også flere andre julekalendere, fra våre naboer i Sverige og Danmark.

Under får du en oversikt over samtlige:

NRK

«Snøfall» (fra 01.12)

Hovedpersonen i NRKs nye julekalender er ni år gamle Selma (Siri Skjeggedal). Hun er foreldreløs og drømmer om en egen familie. Foto: Odd Reinhardt Nicolaisen og Øyvind Veberg

Det er tre år siden fortellingen om foreldreløse Selma geleidet norske barn fram mot julen. En magisk og strålende julekalender som i år vender tilbake fra og med 1. desember både på nett-TV og NRK Super.

«Emblas saga» (sesong 1 fra 01.12)

Embla (Ester Vuori) Foto: NRK

En svensk julekalender om den lille jenta Embla. Serien har tidligere blitt sendt på SVT.

«Pakten» (sesong 1 fra 01.12)

Pakten: Skolegutten Malte (Benjamin Engell) og nissejenta Lyda (Karla Løkke) må sammen finne fram til en magisk pakt. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR

En dansk adventskalender på fireogtyve episoder, først sendt på DR1 i 2009. Handler om den isheksa Iselin, skolegutten Malte og nissejenta Lydia.

«Amalies jul»

Nisseungen (Pia Borgli) er ute med sine nissestreker. Foto: Odd G Iversen/NRK

Først sendt i 1995 og har siden da blitt introdusert for stadig nye generasjoner norske barn. Forteller historien om to parallelle verdener som lever ved siden av hverandre, menneskeverden og rødnisseverden. Serien er forløperen til «Jul på månetoppen»

«Theo og den magiske talisman»

Theodor og morfaren Harald maler fantasilandet Thannanaya. Foto: DR/ Nordvisjonsutveksling

Dansk julekalender for barn om Theo som reiser til det magiske landet Thannanaya for å redde morfaren fra å dø. Med seg på ferden får han Simone, som nettopp har begynt i klassen.

«Teodors julekalender»

Lauritz Johnson og bamsen Theodor fra 1975. Foto: Sverre Bergli /NRK

Teodors julekalender er en norsk julekalender for barn som gikk på NRK i 1986 og 1991. Serien handlet om den lille tøybamsen Teodor.

«Jul i Skomakergata»

Skomaker Jens Petrus Andersen (Henki Kolstad) på trappa til skomakerverkstedet. Foto: Jan Nordby/NRK

Den mest omtalte julekalenderen noensinne, som mange elsker å hate og enda flere elsker å elske. Jens Petrus Andersen langtekkelige introduksjonstaler er av mange regnet som den beste form for juleunderholdning, og det kan nå diskuteres. Likevel er det noe herlig nostalgisk og avslappende over Skomakergatas naive univers.

«Vertshuset den gylne hale»

I «Vertshuset den gyldne hale» snakket alle tegnspråk. Foto: NRK

Av en eller annen grunn var dette min favoritt-julekalender da jeg vokste opp. Historien om vertshuset, hvor alle skuespillerne snakket både norsk og tegnspråk, var av en eller annen grunn ekstremt fengende. Første sesong ble sendt så tidlig som i 1989 og har gått i reprise en rekke ganger siden da. Kan være verdt et gjensyn.

Netflix

«Hjem til jul» (fra 05.12)

Netflix river i og leverer norsk drama i desember med «Hjem til jul». Foto: Netflix

Netflix skilter i år med en norskprodusert TV-serie. Ikke helt i kalenderformat, men temaet er jul og den tikker seg inn mot julaften. Ida Elise Broch spiller hovedrollen som single Johanne som har fortalt familien at hun skal ha med seg en kjæreste hjem til jul. Problemet er bare at hun må finne seg en kjæreste først.

TV 2

«The julekalender»

Olaf står trolig fortsatt under en misteltein den dag i dag. Foto: TV2

Julekalenderen om Olaf, Benny og Gjertrud og nissene Fritz, Hansi og Gynter var særdeles populær da den kom i 1994 og alle dansa støveldance til den store gullmedalje. TV2 har sendt serien om og om igjen over flere år og du finner den nå altså på deres strømmetjeneste Sumo.

«Tinkas juleeventyr» (fra 01.12)

Tinkas juleeventyr

Dansk serie om nissen Tinka og mennesket Lasse som prøver å finne ut hvorfor nissene har tapt sin magi.

«Julefergå» (fra 01.12)

Samme gjengen som i «The julekalender» er også med i «Julefergå».

Norsk julekalender om den sunnmørske fergen MF «Svelå» som første gang ble sendt i 1995.

«Wenches julekalender»

God Morgen Norge-kokken Wenche Wenche Andersen er nå også med i en julekalender.

Wenche Andersen er først og fremst kjent fra God Morgen Norge. I desember har hun hver dag fram mot julaften en rekke ulike mattips og oppskrifter relatert til jul.

Dplay (TVNorge og Max)

«Nissene på låven» (fra 01.12)

En julekalender som fulgte tiden og skapte et premiss rundt en slags reality-parodi. Espen Eckbo spiller flere av de største rollene og det er fortsatt mye som er veldig morsomt.

«Asbjørns julekalender» (fra 01.12)

Asbjørn Brekke, en av karakterene i «Nissene på låven», har her fått sin helt egen julekalender som er en blanding mellom et talkshow og en julekalender. Serien ble først sendt i 2015.

«Jul i Blodfjell» og «Jul i Blodfjell 2» (fra 01.12)

I år som i 2017 sendes tøysekrim-serien «Jul i Blodfjell» hvor flere ulike karakterer, spilt av kjente norske skuespillere, mistenker hverandre etter et drap.

Juleølkalenderen (fra 01.12)

Programserien hvor to deltakere skal smake på en rekke ulike drikketyper hver dag fram mot jul smake seg gjennom en ny type drikke.

Viaplay

«Det store eksperimentet» (fra 01.12)

Ny sesong av en vitenskapskalender for barn med flere ulike interaktive oppgaver.