Tre norske verdenspremièrer under TIFF: Demens, humor og barseltreff

Det er ikke bare nordnorske filmer som skal møte publikum for første gang under årets filmfestival. Fire norske filmer skal ha premiere under festivalen, hvorav en av disse er en verdenspremière.
 

13.–19. januar arrangeres Tromsø internasjonale filmfestival for 30. gang i Tromsø. Med sideprogrammet «Norske horisonter» har festivalen lagt til rette for å vise fire norske premierer, hvorav tre av disse har verdenspremière under festivalen.

Et av kravene til filmene som deltar i programmet er at de skal ha premiere under festivalen.

– Og selvfølgelig at det er knallgode filmer. Årets program oppfyller alle våre forhåpninger og har noen av de mest spennende stemmene i norsk film representert, skriver assisterende programsjef Henning Rosenlund i en pressemelding.

Filmene som skal vises er som følger:

«Lyset fra sjokoladefabrikken» av Dag Johan Haugerud (verdenspremière).

DRAMAKOMEDIE: «Lyset fra sjokoladefabrikken» FOTO: Motlys 

DRAMAKOMEDIE: «Lyset fra sjokoladefabrikken» FOTO: Motlys 

Haugerud har nylig hatt premiere med filmen «Barn» som har fått gode anmeldelser. Blant annet terningkast fem av Filmpolitiet (NRK) og Dagbladet. «Filmen drøfter tunge temaer som ansvar og moral, men er også svært morsom, mye takket være Haugeruds faste samarbeidspartnere, skuespillerne Andrea Bræin Hovig og Henriette Steenstrup», skriver TIFF i pressemeldingen.

Hovig gjester festivalen i januar.

«Vi er her nå» av Mariken Halle (verdenspremière)

OM EN BARSELGRUPPE: «Vi er her nå» FOTO: Another World Entertainment 

OM EN BARSELGRUPPE: «Vi er her nå» FOTO: Another World Entertainment 

Filmen handler om en barselgruppe som regissøren har fulgt over ett år. «Mariken Halle slipper til det småabsurde i hverdagen i sitt portrett av norsk samtid og urbane småbarnsforeldre. Hun går sine helt egne veier og utfordrer publikum ved å stadig snu på våre forventninger til hvordan en filmfortelling kan se ut. Filmen er en del av en trilogi», skriver festivalen i pressemeldingen.

«Vær her» av Ragnhild Nøst Bergem (verdenspremière)

«Vær her»: Setter søkelyset på demens. 	FOTO: Herlig Film og TV AS 

«Vær her»: Setter søkelyset på demens. FOTO: Herlig Film og TV AS 

Dette er en dokumentarfilm som følger tre personer med ulike former for sykdommen demens. «I filmen «Vær her» ser vi hvordan livene deres preges av leting etter ord, minner og gjenstander. Gradvis ser vi de mister biter av seg selv», omtales filmen i pressemeldingen.

«iHuman» av Tonje Hessen Schei (norgespremière)

NY TEKNOLOGI: «iHuman» FOTO: Euforia Film 

NY TEKNOLOGI: «iHuman» FOTO: Euforia Film 

Den eneste av de fire filmene som ikke har verdenspremière under festivalen. Regissør Schei har tidligere laget filmen «Drone» og setter også her søkelyset på ny teknologi og overvåking. «I «iHuman» kommer hun tett på pionerene på frontlinjen av teknologikappløpet rundt kunstig intelligens. De som har vært med på å utvikle teknologien, de som forsker på konsekvensene for samfunnet og de som frykter at vi er i ferd med å miste kontrollen», omtales filmen i pressemeldingen.

Ser mer utover

Assisterende programsjef Rosenlund mener disse filmene sier noe om hvordan norsk film har endret seg de siste årene.

– Vi er glade og stolte over å vise utvalgte norske filmer som en del av TIFFs program «Norske horisonter» på TIFF 2020. TIFF har tradisjonelt sett hatt blikket sitt vendt ut mot verden, men de siste årene har vi også hatt en egen seksjon for nye norske filmer. Programmet sier noe om hvordan norsk film har endret seg, og blitt mer mangfoldig og nysgjerrig på verden, sier Rosenlund i pressemeldingen,