TV-slavens utvalgte:

Nok en gang viser svenskene at de knuser oss på TV-serier

Både svenskene og danskene er mye bedre enn nordmenn på TV-serier. Et levende bevis på det er «Vår tid er nå».
FAMILIESAGAEN FRA STOCKHOLM: «Vår tid er nå» forteller historien om familien Löwander.  
    
      (Foto: SVT)

FAMILIESAGAEN FRA STOCKHOLM: «Vår tid er nå» forteller historien om familien Löwander.   Foto: SVT

Dersom du er av dem som liker «Downton Abbey», «Mad Men», den danske serien «Krøniken», «Vestavind» eller «Hjartet på retta staden», vil du elske «Vår tid er nå». Handlingen utspiller seg i et splittet Stockholm rett etter andre verdenskrig. Klasseskillet er stort, men til og med overklassen har lidd store, økonomiske tap på grunn av krigen.

LES OGSÅ: Dette er TV på sitt aller, aller beste: – Det ser bare så sabla dyrt, deilig og bra ut

Blant annet familien Löwander, som handlingen her dreier seg rundt. Den borgerlige familien driver restaurant Djurgårdskällaren. Det er, eller i alle fall var, en av Stockholms mest populære restauranter (i dette universet), noe som gjør at familien er et velkjent navn i byen.

Samtidig sysselsetter de også en god del mennesker og historiens kjerne er krysningen mellom de ulike klassene i et samfunn i stadig endring.

I løpet av tre sesonger følger vi familien fra 1945 i første sesong fram til 70-årene i tredje sesong (fjerde sesong kommer i 2020, og skal angivelig hoppe tilbake i tid). Undertegnede har foreløpig kun sett sesong 1, men ble avhengig etter kort tid. Her er det både storslått drama og mange følelser i bevegelse fra første sekund.

Dessuten føles det veldig «nært hjemme», siden det hele foregår i nabolandet vårt.

DIVA: «Ho mor sjøl» Helga Löwander (Suzanne Reuter).  
    
      (Foto: SVT)

DIVA: «Ho mor sjøl» Helga Löwander (Suzanne Reuter).   Foto: SVT

Hovedpersonen i dette universet er unge Nina Löwander (strålende spilt av Hedda Stjernstedt), som alltid følger hjertet og lar følelsen styre henne, på tross av mye motstand hjemmefra. Problemstillingene hun møter på er stadig relevante, på tross av at de utspiller seg i en annen tid.

LES OGSÅ: Her er årets julekalendere du kan strømme og se på lineær-TV

Historien er spennende og interessant, både historisk og på det medmenneskelige plan. Visuelt ser det ut som SVT har kastet mange millioner svenske kroner etter produksjonen og dialogen mellom rollefigurene er uhyre velskrevet. Her er det mye som ikke sies, men bare spilles ut. Med et såpass solid kobbel med skuespillere er det rett og slett en fryd å følge med på.

Her viser svenskene nok en gang, i likhet med sine danske kolleger, at de gruser oss nordmenn når det kommer til historiefortelling på TV-skjermen. Manusforfatter Ulf Kvensler har skrevet komplekse rollefigurer, som er langt fra endimensjonale og som hele tiden overrasker med avvikende og menneskelige sider. Ettersom det er nettopp disse menneskene som driver handlingen og det historiske perspektivet fremover, er dette spesielt fremtredende.

LES OGSÅ: Dette er julefilmene du kan se på kino

Glem Tom Cruise på Preikestolen eller James Bond på Atlanterhavsveien. Det er denne type serier som får deg til å drømme deg bort til reisemål, det er nemlig ingenting jeg har mer lyst til enn å dra til Stockholm og bruke alle rasjoneringskortene mine på Calles champignontoast og portvin.

Sesong en og to kan strømmes på Viaplay. Sesong tre kan strømmes på NRK.