Det er spesielt to ting som gjør TIFF 2020 litt annerledes enn tidligere. I tillegg til at festivalen fyller 30 år, og med det har jubileumsår, er det også Martha Ottes siste år ved festivalen.

I september ga hun stafettpinnen som festivalsjef over til Lisa Hoen, og har selv hovedsakelig satt søkelyset på programmet i rollen som programsjef.

– Som festivalsjef må man sjonglere mange baller samtidig, så det har vært herlig å kunne fordype seg i programmet, i alle fall de siste månedene, sier Otte, som har jobbet på TIFF i 21 år.

Det var hun som sammen med Hoen presenterte programmet tirsdag på Verdensteatret tirsdag formiddag.

Martha-programmet

Blant annet på grunn av denne overgangen festivalen gjennomgår, fra en sjef til en annen, er "Transformasjon" et gjennomgangstema.

– Transformasjon betyr for meg at noen forandrer seg til noe annet, men samtidig fortsatt er seg selv. Jeg har jobbet her i 21 år og selv om festivalen fortsatt er den samme så vokser den videre og endrer seg, sier Otte.

I anledning at det er Ottes siste år i sjefsstolen har hun satt sammen et eget program kalt "@tiffmartha presenterer", i dette programmet er det ikke nødvendigvis Ottes favoritter, men filmer hun har spesielle historier knyttet til, da de ble vist under festivalen.

– Som festivalsjef har man mye med mennesker å gjøre og bak mange av filmene er det flere morsomme historier, før hver av disse visningene vil jeg dele noen av mine historier knyttet til nettopp de filmene, sier Otte.

Blant filmene som vises er «Hipsters» og «Wild Zero»

Aktivistprogram

Et annet tema som gjennomsyrer festivalen er aktivisme. Da spesielt i programmet "Power to the people: Activism films". I tillegg til filmer valgt ut av festivalen har også filmskaper Christine Cynn, kunstner Liv Bangsund, lege Mads Gilbert og Marion Bouvier (som er med å utgi magasinet Nork) valgt ut hver sin aktivistfilm. De skal også presentere de respektive filmene.

– Film har spilt en stor rolle for aktivisme, og det vil noen av disse filmene vise. I tillegg er aktivisme blitt enda mer aktuelt i dag med Fridays for Future og Greta Thunberg, noe vi også skal sette søkelyset på under festivalen, forklarer Hoen.

Også på aktivistprogrammet står filmen "Made In Bangladesh" som handler om klesindustrien.

– Dette er en typisk TIFF-film som forteller på en god måte hvilke ofre som tas for at vi skal få handle klær til billig penge, sier den nye festivalsjefen.

Bydelsvisning

Det blir også enda mer som skjer utover filmvisningene.

– Under denne festivalen skal også ha enda flere debatter og arrangementer "utendørs", slik at enda flere kan delta og inkluderes i festivalen. Vi skal også ha fem spillefilmer og 22 kortfilmer på TIFFs utekino, sier Hoen.

Martha Otte og Lisa Hoen Foto: Rebekka Ellingsen/TIFF

I tillegg skal de ha bydelsvisning på Stakkevollan og bygdevisning på Sommarøy.

– Og i sentrum blir Rødbanken hovedkvarter for festivalen, noe som er nytt av året, sier Hoen.

Setter søkelyset på Ukraina

Et annet program er "Horisont Øst: Ukraina", hvor en rekke ulike filmer fra Europas nest største land skal vises.

– Da får man en sjanse til å bli bedre kjent med Ukraina gjennom denne nye bølgen med flotte filmer som har kommet fra den kanten den siste tiden. Mye på grunn av de mange krisene samfunnet har vært gjennom, som naturligvis også preger filmene som skapes der, sier Otte og trekker blant annet fram filmen "Falling" om blant annet: "spenninger mellom de unge og den eldre garde som vokste opp under Sovjettiden", som programmet omtaler den som.

Mye norsk

Blant programmets 97 langfilmer og 44 kortfilmer er det en god del norske filmer. Naturlig nok som en del av det største sideprogrammet "Film fra nord", men også programmet "Norske horisonter", som vi har omtalt tidligere. I sistnevnte er blant annet Margreth Olins ("Kroppen min", "Ungdommens Råskap" og "Mannen fra Snåsa") nye film "Selvportrett" om Lene Marie Fossen som døde av anoreksi.

I overdrive-programmet er det også en norsk film i form av "Alle må dø" som handler om et blodig utdrikningslag.

– Det er flere titler på årets program enn vi hadde tenkt, men det er fordi det har vært så mye bra film, sier Otte.

– Vi har til og med måtte si nei til mange filmer fordi det har vært så mye bra, legger Hoen til.

I tillegg finner man også flere mulige Oscar-kandidater på programmet. Blant annet "The Lighthouse", "Little Women" og "Parasite".