Dårligste kinobesøk på 15 år

Ikke siden Aurora kino Fokus åpnet i 2004 har kinobesøket vært like dårlig som i 2019. Med 225.000 besøkende i år betyr det en nedgang på 35.000 fra 2018.
SKUFFET: Kinosjef Frank Bakkemo må konstatere at han må helt tilbake til 2004 for å finne et like dårlig kinobesøk som i år, som veil ende på rundt 225.000 besøkende. FOto: ROnald Johansen 

SKUFFET: Kinosjef Frank Bakkemo må konstatere at han må helt tilbake til 2004 for å finne et like dårlig kinobesøk som i år, som veil ende på rundt 225.000 besøkende. FOto: ROnald Johansen 

– Desemberbesøket i år er blant de aller beste på flere år, med fulle hus for «Frost 2» og «Star Wars», men 2019 som helhet må jeg si er til dels skuffende, sier kinosjef Frank Bakkemo.

En besøksnedgang på 35.000 utgjør rundt 14–15 prosents nedgang. Det er større prosentvis nedgang enn landsgjennomsnittet.

Kinosjefen mener årsaken til at 2019 ble det dårligste kinoåret siden 2004, er sammensatt. Noe av årsaken mener han er at norske filmer ikke har gjort det så bra som de håpet på, mens Hollywood stort sett har levert som forventet.

– De norske filmene som «Askeladden» og «Kaptein Sabeltann» har ikke slått like godt an i Tromsø som andre steder i landet. Når vi i tillegg i 2018 hadde norske filmer som «Skjelvet», «Den 12. mann» og «Månelyst i Flåklypa», som alle var på topp ti-lista det året, og ingen filmer av det kaliberet i år, vil summen av dette påvirke det totale besøkstallet, sier Bakkemo.

Halvert besøk

Bortsett fra «Amundsen» og «Snekker Andersen» på topp ti-lista i år, domineres lista av Hollywood-produksjoner. Fraværet av «Den 12. mann», som med et totalbesøk på over 30.000 er tidenes mest besøkte film i Tromsø, gir seg store utslag når 2019 skal oppsummeres.

POPULÆRE JULEFILMER: Både «Frost 2» ... 
        
            (Foto: Disney)

POPULÆRE JULEFILMER: Både «Frost 2» ...  Foto: Disney

– Året sett under ett er besøket på norske filmer grovt sett halvert sammenlignet med 2018, men man må også huske på at fjoråret var et rekordår for norske filmer, så det er litt å sammenligne seg med. 2019 startet nokså tregt, men norske filmer har i siste kvartal tatt seg opp besøksmessig og det blir spennende å se hvor blant annet «Tunnelen» havner til slutt.

LES OGSÅ: 10 uforglemmelige TV-karakterer fra dette tiåret

Ny James Bond

Nå setter kinosjefen sin lit til at kinobesøket i 2020 tar seg opp igjen til gamle høyder. Han mener i alle fall det ikke skal stå på filmtilbudet utover i det nye året, selv om mange av titlene er oppfølgere av tidligere populære filmer.

...: og «Star Wars: The Rise of Skywalker» fyller kinosalene i romjula på Aurora kino Fokus.
Foto: Walt Disney Animation Studios / Walt Disney Pictures 

...: og «Star Wars: The Rise of Skywalker» fyller kinosalene i romjula på Aurora kino Fokus. Foto: Walt Disney Animation Studios / Walt Disney Pictures 

– Neste år ser veldig spennende ut med flere filmer som kan forventes å bli populære. I mars kommer en ny «Trolls», i april ny «James Bond», i mai ny «Fast & Furious» og «Wonder Woman», til sommeren «Minions» og «Top Gun».

LES OGSÅ: Dette er de 16 beste filmene fra dette tiåret

Slaget om Narvik

Om det er flere lovende filmtitler det første halvåret, mener Bakkemo det ikke ser dårligere ut i andre halvdel av 2020.

– Til høsten er det klart for en ny «Børning» og «Knutsen og Ludvigsen», og mot jul kommer også Marvel med «Eternals» og ikke minst «Narvik», filmen om slaget om Narvik fra 2. verdenskrig som har premiere 1. juledag. Når Pixar og Disney kommer med filmer som «Onward», «Minions» og live-action «Mulan», så ser det veldig spennende ut også for familiefilmene neste år. Vi gleder oss, sier en entusiastisk kinosjef Frank Bakkemo.