Følg TIFF-debatten live tirsdag kl. 12.00:

Er det for sent å forsones etter fornorskingen?

TIFFs åpningsfilm viser historien om da kanadiske myndigheter flyttet inuittene til faste bosettinger. I Norge jobbes det med en rapport om fornorskingen. Her kan du se debatten der vi spør om det er for sent å forsones etter alt som har skjedd?

Følg TIFF-debatten live tirsdag.

Tirsdag, onsdag, torsdag og fredag under Tromsø Internasjonale filmfestival arrangeres det en lunsjdebatt med utgangspunkt i noen av årets TIFF-filmer.

Det er TIFF, Mediehuset iTromsø, Samfunnsløftet og Internasjonalt seminar som står bak «Samtaler om nord».

Tirsdag tar vi utgangspunkt i årets åpningsfilm som forteller historien om da kanadiske myndigheter flyttet inuittene til faste bosettinger. I samtalen "For seint med forsoning" stiller blant andre sannhets- og forsoningskommisjonen, som i 2022 legger fram en rapport om det norske storsamfunnets urett mot samer, kvener og norskfinner. Vi spør om det er for seint - og om vi må finne en felles sannhet for å kunne forsones.

 

I panelet sitter Sam Cohn Coisineau, Per Oskar Kjølaas fra sannhets- og forsoningskommisjonen og filmskaper Marja Baal Nango.

Utover uken blir det flere spennende samtaler. Onsdag klokken 12.00 kan du følge debatten «Tur/retur bærekraft». Der tar vi utgangspunkt i «Endless Winter», som er filmen til tromsømannen Nikolai Schirmer som er profesjonell skikjører og filmskaper. Han forsøker å finne ut hvordan man kan drive mest mulig bærekraftig som skikjører. I denne samtalen skal vi diskutere om Tromsø og Nord-Norge kan fortsette å utvikle seg som turistdestinasjon og attraktivt arbeidssted og samtidig være miljøvennlig.

Torsdag klokken 12.00 kan du følge debatten «Da Disney «reddet» samisk språk.

Fredag klokken 12.00 kan du følge debatten «Raseriet mot ring 3».