TIFF2020

Skal ta TIFF-diskusjonene rundt kafébordet ut i samfunnsdebatten

Under årets TIFF legges det tirsdag til og med fredag i banken opp til å skape samtaler og diskusjoner rundt fire av årets filmer.
Geir Bakkevoll i Samfunssløftet skal hver dag i Rødbanken moderere samtaler som har sprunget ut fra fire ulike filmer.  
        
            (Foto: Marianne Lein Moe)

Geir Bakkevoll i Samfunssløftet skal hver dag i Rødbanken moderere samtaler som har sprunget ut fra fire ulike filmer.   Foto: Marianne Lein Moe

Nytt av året under årets filmfestival er at TIFF, Samfunnsløftet til Sparebank 1 Nord-Norge, iTromsø og Internasjonalt seminar inviterer til Samtaler om nord i Rødbanken hver dag klokken 12.00 fra tirsdag til og med fredag.

LES OGSÅ: 10 filmer du bør få med deg under årets TIFF

– Filmene på TIFF og ikke minst filmene fra Film fra nord-programmet har i flere år startet mange samtaler om nord som ikke alltid har flyttet seg ut av kinosalene og kafeene og ut til samfunnet. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Geir Bakkevoll i Samfunnsløftet som skal moderere samtalene.

Turisme og forsoning

Tirsdag er første samtale, den har temaet For sent med forsoning og diskuterer årets åpningsfilm «One day in the life of Noah Piugattukk», med blant annet Per Oskar Kjølaas fra sannhets- og forsoningskommisjonen.

Onsdag diskuteres bærekraft med utgangspunkt i filmen «Endless Winter».

LES OGSÅ: Gratulerer, TIFF og hele byen!

– Da kommer blant annet skikjører og filmskaper Nikolai Schirmer som skal diskutere sammenhengen mellom det å tiltrekke seg flere turister og det å leve bærekraftig, sier Bakkevoll.

Raseriet mot Ring 3

Torsdag skal samisk språkutvikling diskuteres i sammenheng med at Disneys storproduksjon «Frost 2» nå også er dubbet til samisk under tittelen «Da Disney «reddet» samisk språk»

– Språkforsker Øystein Vangsnes har mange spennende tanker knyttet til dette, og mener det er viktig å sette seg mål for å utvikle og vedlikeholde det samiske språket. og det tror vi mange kommer til å engasjere seg i.

Fredag tas det utgangspunkt i filmen «Roads» og da diskuteres «Raseriet mot ring 3».

LES OGSÅ: 600 barn samlet seg for TIFF-start: – Det er tipp topp, tommel opp

– Da skal vi diskutere bygda mot sentrum og den periferi-debatten som så mange har sterke meninger om.

Referer til «Reindrømmen»

Bakkevoll mener at fjorårets film «Reindrømmen» er et godt bevis på at flere av festivalens filmer vekker både engasjement og viktige debatter, som bør tas.

– Dette er og diskusjoner som handler om mer enn bare filmene de starter med. Man trenger ikke ha sett filmene heller for å kunne delta i debattene. Det handler ikke om filmatiske grep og vurderinger, men tar opp diskusjonene de setter i gang. I tillegg håper vi naturligvis at folk fortsetter diskusjonene også etter at disse samtalene er over.