TIFF2020

TIFF feiret 30-årsjubileum med gratis film for hele byen

Tromsø Internasjonale Filmfestival fyller 30 år i år, og feiret det blant annet med å vise åpningsfilmen for hele Tromsø.
VELKOMMEN: Påtroppende festivalsjef, Lisa, Hoen, ønsket de mange oppmøtte på Stortorget mandag kveld velkommen. FOTO: Eline Grønvoll 

VELKOMMEN: Påtroppende festivalsjef, Lisa, Hoen, ønsket de mange oppmøtte på Stortorget mandag kveld velkommen. FOTO: Eline Grønvoll 

Det er sludd og akseptabelt vindstille på utekinoen på Stortorget under åpningen av Tromsø Internasjonale Filmfestival. I en lavvo, ved siden av scenen, står Gáisi språksenter og serverer kokende varm bidos rett fra bålet, og folk i utekinoområdet har samlet seg rundt bålene som er plassert omkring. Kulturminister Trine Skei Grande har fått æren av å erklære festivalen for åpnet.

LES OGSÅ: 10 filmer du bør få med deg under årets TIFF

– Jeg vil trekke fram innsatsen til Martha Otte og alle de frivillige. Det er på grunn av dere at festivalen har blitt så suksessfull som den er blitt.

TAKK TIL MARTHA: Kulturminister Trine Skei Grande ønsket å rekke en stor takk til Martha Otte for hennes innsats som festivalsjef for TIFF. FOTO: Eline Grønvoll 

TAKK TIL MARTHA: Kulturminister Trine Skei Grande ønsket å rekke en stor takk til Martha Otte for hennes innsats som festivalsjef for TIFF. FOTO: Eline Grønvoll 

Videre snakket Grande om hvor viktig det er at samiske barn får se filmer på sitt morsmål, og om kinosalens samlende kraft.

En seremoni med urfolksperspektiv

I tillegg til taler av avtroppende festivalsjef Martha Otte, ordfører Gunnar Wilhelmsen, festivalsjef Lisa Hoen og fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo, var det et musikalsk innslag av bestillingsverket Images of the North, musikk basert på joik og strupesang.

IMAGES OF THE NORTH: Musikalsk innslag på åpningen sto Images of the North for, for anledningen bestående av strupesanger Alexia Galloway-Alainga (t.v.) og vokalist og joiker Hilda Länsman (t.h). FOTO: Eline Grønvoll 

IMAGES OF THE NORTH: Musikalsk innslag på åpningen sto Images of the North for, for anledningen bestående av strupesanger Alexia Galloway-Alainga (t.v.) og vokalist og joiker Hilda Länsman (t.h). FOTO: Eline Grønvoll 

– Images of the North er et samarbeidsprosjekt mellom tre unge urfolksartister fra Sápmi, Canada og Grønland. Da vi fant ut at vi skulle ha canadisk åpningsfilm med urfolksperspektiv, tok vi med en gang kontakt med Riddu Riđđu og snakket med dem om åpningsseremonien. Hva kunne vi gjøre for å trekke paralleller mellom Canada og Nord-Norge, mellom det samiske og andre urfolk. Det var deres forslag at vi skulle ha musikalsk innslag av Images of the North. Og det føltes veldig riktig, sier Hoen.

LES OGSÅ: Gratulerer, TIFF og hele byen!

Hun forklarte også hvorfor filmfestivalen i år valgte å vise åpningsfilmen for hele Tromsø.

– Den ene grunnen er at det er jubileum og vi ønsket å gjøre festivalen så inkluderende som mulig for byens befolkning. I tillegg var det mulig å gjøre det i år fordi denne filmen opprinnelig er lagd som en kunstinstallasjon, noe som gjør det litt lettere i forhold til rettigheter og slikt.

Åpent og inkluderende

Noen av dem som var veldig positivt innstilt til at flere hadde mulighet til å se filmen, var vennegjengen Rebekka Brox Liabø, Linda Nilsen og Heidi Beate Lekang.

– Det er fantastisk at alle får ta en del av åpningen av TIFF og at alle får mulighet til å se filmen uavhengig av lommeboka eller annet. Det er åpent og inkluderende, akkurat slik det skal være på en folkefest. Det er som en liten tromsøgave, sier vennegjengen, som skal videre til kinosalen, inn i varmen, for å se åpningsfilmen – likt de fleste andre på utekinoområdet.

– EN TROMSØGAVE: Vennegjengen Rebekka Brox Liabø, Linda Nilsen og Heidi Beate Lekang var veldig positive til

– EN TROMSØGAVE: Vennegjengen Rebekka Brox Liabø, Linda Nilsen og Heidi Beate Lekang var veldig positive til "åpningsfilm for alle" og kalte det for en Tromsøgave. FOTO: Eline Grønvoll 

– Det er nok mange som allerede har kjøpt billett for å se åpningsfilmen. Hvis det blir en tradisjon at åpningsfilmen vises på utekinoen samtidig som den går inne i salene, kommer det nok til å være flere som ser den her ute, spår Brox Liabø.

– Ikke så kaldt

Noen av de få som krøllet seg sammen på reinskinnene for å se filmen ute, var det tyske paret Ricarda Volz (25) og Julian Borchert (26).

– Vi kom til Tromsø som utvekslingsstudenter for ei uke siden. Da vi hørte om festivalen og at det var en gratis visning, ønsket vi å sjekke det ut. Det er et kult arrangement, sier de, mens sluddet øker betraktelig i frekvens.

LES OGSÅ: 600 barn samlet seg for TIFF-start: – Det er tipp topp, tommel opp

Paret, som ser litt hutrende ut, nekter for at de fryser.

"SATT HAN AV" I SLUDDET: Det tyske kjæresteparet Julian Borchert (26) og Ricarda Volz (25) var kledd godt og bestemt på å sitte gjennom hele filmen, ute i sluddet. – Vi har kledd godt på oss, og vi har med ullpledd og te, så vi er forberedt på det meste, sier utvekslingsstudentene. FOTO: Eline Grønvoll 

– Selv om været er ekkelt, er det ikke så kaldt. Vi har kledd godt på oss, og vi har med ullpledd og te, så vi er forberedt på det meste.