Folk på TIFF:

Filmelsker Carl Arne (28) prøvde å se 40 filmer under TIFF – begynte å spy

Carl Arne Løchen Arnesen (28) prøvde å se 40 filmer under TIFF i 2011. Etter 30 filmer sa kroppen ifra.
SER OVER 100 FILMER I ÅRET: Carl Arne Løchen Arnesen (28) sitter i styret i Tromsø filmklubb og ser over 100 filmer i året. – Film er min største interesse. Foto: Eline Grønvoll 

SER OVER 100 FILMER I ÅRET: Carl Arne Løchen Arnesen (28) sitter i styret i Tromsø filmklubb og ser over 100 filmer i året. – Film er min største interesse. Foto: Eline Grønvoll 

Navn: Carl Arne Løchen Arnesen

Alder: 28

Yrke: Medisinstudent

– Hva er ditt forhold til TIFF?

– Det er et nært forhold. Film er min største interesse, og jeg har vært på festivalen hvert år siden 2005.

LES OGSÅ: 10 filmer du bør få med deg under årets TIFF

– Har du et første minne fra festivalen?

– Ja, da jeg var 13 år sneik onkelen min, som er filmkritiker, meg inn på Robert Östlunds film "Gitarmongo". Filmen er uten et ordentlig plott, og gjorde veldig inntrykk på meg – film kunne være mer enn kun det konvensjonelle.

– Gitarmongo? Spesiell tittel. Hva er den beste filmen du har sett på TIFF?

– "Stories we tell". Av de mindre tilgjengelige, må det være "The other side of Everything". Et av mine beste minner fra festivalen er da jeg så "Dykkerklokken og sommerfuglen". Den handler om en redaktør i Vogue eller Elle som får slag og utvikler lock – out syndrome. Han blir helt lam, og kan kun kommunisere gjennom å blinke med det ene øyet. Det er en sann historie, og den gjorde ekstremt inntrykk.

– Har du en norsk favorittfilm også?

– Flåklypa og Oslo, 31. august.

LES OGSÅ: Skal ta TIFF-diskusjonene rundt kafébordet ut i samfunnsdebatten

– Flåklypa Grand Prix?

– Ja, den brukte å gå i jula og det var en tydelig tradisjon i vår familie å se den. Bruken av dukkene, løpet, de små intrigene, hele humoren – det er så bra. Løpet på slutten av filmen er noe av det beste jeg har sett noensinne. Det må være den beste scenen i filmhistorien.

– Har du noen gang forlatt salen under en filmvisning?

– Ja, da jeg ble syk i 2011. Jeg hadde som mål å se 40 filmer under TIFF. Da jeg bikket 30 filmer, sa kroppen min stopp. Jeg begynte å sovne i starten av alle filmer, og til slutt ble jeg så dårlig at jeg måtte løpe ut av salen for å spy. I år skal jeg se 20 filmer. Jeg har funnet smertegrensa.

– 20 filmer? Da har du sett en del under årets TIFF allerede. Hva er den beste du har sett til nå?

– Ja, jeg så nettopp min tiende, så jeg er halvveis. Jeg har en veldig snill sjef som ser litt gjennom fingrene. Så langt er det beste "Parasitt", en sørkoreansk film om det å trå på andre for å komme seg høyere opp i samfunnet.

– Har du gjennom dine 15 år på festivalen erfart et godt TIFF – tips du kan dele med andre?

– Ja, kjenn dine begrensninger. Se gjerne mye film i starten av uka, og kos deg mer og ro ned på gassen mot slutten.

LES OGSÅ: Line har vært på hver TIFF-festival siden 2006: – Husker best filmen om vaginaen som ble til ei kråke

– Hvis du var festivalsjef, hvordan ville TIFF ha sett ut?

– Utrolig smal og veldig dårlig oppmøte. Det er godt festivalen har hatt Martha som har gjort en fantastisk god jobb. Festivalen har en utrolig god blanding av bredt og smalt. Min versjon av festivalen hadde ikke vært populær.