En rekke filmer du bør strømme på Netflix – siden du uansett må være hjemme

Siden vi alle bør og må holde oss mest mulig innendørs i disse dager, kommer nok helt klart Netflix til å få kjørt seg. Her er 40 filmer du bør se.
 

Kinoen er stengt og vi må alle holde oss mest mulig innendørs for å bidra til at koronaviruset sprer seg minst mulig.

Derfor vil de fleste av oss, naturlig nok, tilbringe en god del tid foran idiotboksen hjemme. TV-en kommer trolig til å bli en god venn for mange i dagene fremover.

Jeg har her plukket ut mange ulike filmtitler og sortert de etter sjanger, slik at man kan finne fram på enklest mulig måte.

Drama

«I, Tonya»

Mørk, morsom og underholdende film om det tragikomiske livet til kunstløper Tonya Harding. Filmen fikk flere oscarnominasjoner (Allison Janney vant i kategorien beste kvinnelige birolle for rollen som moren) og Margot Robbie er spektakulær som Harding.

«The Butler»

Forest Whitaker spiller butleren Cecil Gaines, i en film løst basert på det virkelige livet til Eugene Allen, som jobbet ved det hvite huset i mange, mange tiår. En film som gir et godt innblikk i amerikansk historie, fra en ny synsvinkel, og som passer helt perfekt i disse dager.

«The Blind Side»

Sandra Bullock fikk sin første Oscar for rollen som Leigh Anne, sørstatsmora som bestemmer seg for å adoptere idrettstalentet 17 år gamle Mike. En film om et uvanlig vennskap og en skikkelig tåreperse man kan se med hele familien.

«The Judge»

Retts- og familiedrama med Robert Downey Jr. i rollen som advokatsønnen som vender hjem til sin mors begravelse. Her viser det seg at faren, dommeren, har rotet seg borti en del og Downeys rollefigur må ta tak. Spennende og film, hvor Downey er som alltid kjapp i replikken.

«Sameblod»

Sterk film om Sveriges kolonisering av samene på 1930-tallet, som naturlig nok har mange likhetstrekk til norsk historie. 14 år gamle Elle Marja utsettes for rasisme på en kostskole og filmen klarer på godt vis å fange hvor dårlig mange samer ble behandlet.

«Call Me By Your Name»

En vakker kjærlighetsfilm om unge Elio, spilt av Timothée Chalamet, som forelsker seg i den dødskjekke – og eldre – Oliver en sommer i Italia på begynnelsen av 80-tallet. Filmen er ufattelig fin, rørende og visuelt nydelig.

«Om forlatelse»

Skikkelig kostymedrama-bonanza med Keira Knightley, James McAvoy og Saoirse Ronan om de store følelsene, krigen og kjærligheten.

«Billy Elliot»

Herlig og rørende dansefilm, som også er spekket med alvor, gode skuespillerprestasjoner og skikkelig britisk sosialdrama. En av mine favoritter som barn – har holdt seg over tid.

«Marriage Story»

En Netflix-film, som ble Oscar-nominert i flere kategorier. Velspilt og Woody Allen-aktig f.o.m. ekteskap og det å gli fra hverandre. Scarlett Johansson og Adam Driver spiller ekstremt godt og den er nok lett å kjenne seg igjen i for mange. Spesielt nå som alle i husstanden må leve oppå hverandre.

«The Two Popes»

Opplever at det er mange som ikke har forstått at denne er en spillefilm og ikke en dokumentar. For det er en strålende slags form for dialog mellom to paver, spilt av Anthony Hopkins og Jonathan Pryce. Den er fylt med masse humring og fine scener, samt flere faksimiler fra dagens virkelighet.

«Sense and Sensibility»

Jane Austen + Emma Thompson + Kate Winslet + Hugh Grant + Alan Rickman = ren og skjer kostymedrama-magi. Perfekt å drømme seg bort i.

«The Post»

Steven Spielbergs versjon av hvordan Pentagon-papirene, om USA sin rolle i Vietnamkrigen, ble offentliggjort av avisen Washington Post. Her har regissøren med seg selveste koronasmittede Tom Hanks og Meryl Streep. Det er til å bli i godt humør av.

«American History X»

Da jeg og klassen min var på hvite busser-tur i tiende ble vi pepret med filmer som belyste temaer som rasisme, andre verdenskrig og etiske problemstillinger. Blant annet filmen «The Wave» som trolig alle født etter 1970 har måtte slite seg gjennom.

En annen – og langt bedre film vi fikk se var filmen hvor Edward Norton og Edward Furlong spiller to nazi-brødre som får sine overbevisninger satt på prøve. Fortsatt veldig bra – og en film man bør se med ungdommene sine.

«Erin Brokovich»

Her fikk Julia Roberts omsider sin etterlengtede Oscar-statuett som småbarnsmoren som kjemper for folks rettigheter. Skikkelig bra og velspilt film, spesielt for de av oss som elsker Julia.

«Dirty Dancing»

Man angrer aldri på å se denne. Siden de fleste av oss sitter langt mer i ro enn vi normalt gjør er dette en gyllen mulighet til å fylle glasset og rigge til danseplass foran TV-en. Kanskje kan du og din bedre halvdel øve på det berømte hoppet? Eller så kan dere ha en drikkekonkurranse med deg selv hver gang Patrick Swayze tar tak i Baby sin arm? Her er det mange gode muligheter.

«P.S I Love You»

Denne er ikke for de skjøreste av oss. I løpet av filmens første halvtime grein jeg sikkert tre ganger – og sånn går det videre. Likevel – det er en aldri så liten perle, fylt med fine scener og relasjoner. En skikkelig kosefilm.

«Mudbound»

Selv om denne Netflix-filmen ble Oscar-nominert synes jeg den har blitt oversett i altfor stor grad. Hadde denne ikke vært på Netflix så tror jeg den ville vunnet langt flere priser og skrevet seg inn i filmhistorien. Helt seriøst.

«Blindspotting»

En veldig alvorlig komedie om det amerikanske fengselsvesenet, raser og forskjeller fortalt på en nyskapende og interessant måte. Stappet med masse nerve og varme.

«Mona Lisa Smile»

Nok en Julia Roberts-favoritt her altså. Herlig såkalt "coming of age"-film om et kvinne-college på 50-tallet som får en oppvåkning når den nye læreren begynner å endre tankesettet deres. God musikk, fin estetikk og masse feminisme.

«Frihetens Regn»

IMDB-favoritten med et umulig navn på engelsk som absolutt alle må se minst en gang i livet. Filmen om de innsatte Tim Robbins og Morgan Freeman som kjemper for å komme seg ut i *kremt* frihetens regn.

«Kramer mot Kramer»

Forløperen til nevnte «Marriage Story», nei da. Jo da. Film om foreldrerett og skilsmisse med selveste Dustin Hoffman og Meryl Streep som de to foreldrene som kjemper mot hverandre.

«Gudfaren»-trilogien (1972, 1972 og 1990)

Samtlige Gudfaren-filmer ligger ute på Netflix og intet tidspunkt passer vel bedre enn nå til å nyte dette mesterverket. Og da mener jeg alle tre filmene. Ja, også nummer tre. Det er ikke så lenge siden sist jeg så disse – og herregud – så bra denne fortellingen er. Vis til ungan!

Komedie

«The Big Sick»

Annerledes romantisk komedie om hva som skjer når den ene delen av paret faller i koma tidlig i et allerede komplisert forhold. Spekket med fine forviklinger og fortalt på en annerledes måte enn mange andre romantiske komedier.

«Ocean's 8»

Meningene er delte om akkurat denne, men jeg synes "kvinneversjonen" av disse filmene er superunderholdende. Kule kostymer, spennende ran og en helt fantastisk Cate Blanchett i toppform (og med tindenes feste antrekk) er verdt filmen i seg selv.

«Miss Congeniality»

I liket med filmen overfor er også Sandra Bullock med her. Dette er den "stygg" politikvinnen som skal gå undercover i en missekonkurranse. Selvfølgelig masse teite og gammeldagse kvinneholdninger her, men dog ganske morsom på en nedsnødd karantenedag.

Musikal

«A Star Is Born»

Lady Gagas strålende debutfilm er endelig på Netflix. Her synger hun i gnistrende kjemi med regissør og hovedrolleinnehaver Bradley Cooper. Det er litt som å være på en rørende hjemmekonsert, og ingenting passer vel bedre enn det akkurat nå.

«Annie»

Har du barn? Se denne. Er du, som meg, barnløs, men elsker sang og dans? Se denne. Barnehjemsjenta Annie var et av mine to forbilder da jeg var liten og her får du full valuta for musikalpengene. Du kan for eksempel nynne anerkjennende med på låten "It's a Hard Knock Life", siden også vi har det litt tungt akkurat nå.

«Les Misérables»

Vakker musikk. Fantastisk historie. Storslåtte scener. Frankrike. Paris. Trenger jeg si mer? Dette er filmversjonen av musikalversjonen basert på forfatter Victor Hugos mesterverk av en bok. Selv om Russell Crowe kanskje bør legge sangkarrieren på trekanthattehylla så er den absolutt verdt en titt.

«Grease»

Jeg var syv år da jeg så denne filmen for første gang – og ble bergtatt. En haug med 50-tallsreferanser, dans, musikk, brylkrem og store skjørt gjøre dette til en skikkelig gøy og underholdende filmopplevelse. Og folk kan si hva de vil, jeg elsker Sandy sin makeover.

Dokumentar

«What Happened, Miss Simone»

Dersom du er skikkelig fan av Nina Simone vil du få full valuta for pengene og vel så det. Her fremstilles hun på både godt og vondt, mest det siste.

«Paris Is Burning»

Har du sett realityserien "RuPauls Drag Race" eller HBO-serien "Pose"? Begge disse TV-seriene er inspirert av denne dokumentaren som tar for seg Drag-kulturen i New York på 80-tallet. Her kjemper folk mot fordommer, sykdommer og fattigdom om hverandre, samtidig som de skaper og utvikler sin helt egen kultur – som stadig blir sterkere den dag i dag. For alle som er interessert i hvilken som helst form for kunst og kultur.

Thriller/Krim

«Prioners»

Kidnappingsfilm om en far (Hugh Jackman) som opplever at datteren blir kidnappet. Superspennende og intens, med flere overraskende vendinger.

Filmene om etterforsker avdeling Q («Kvinnen i buret», «Fasandreperne» og «Flaskepost fra P»)

Det er ingen hemmelighet at danskene er rå på krim, og her tar de et steg videre med tre spennende og nokså klassiske krimfilmerm basert på Jussi Adler-Olsens bøker. Dersom du har fått påskefølelsen passer jo disse perfekt for anledningen. Bør ses i korrekt rekkefølge.

«Seven»

En skikkelig thriller-klassiker om morderen som følger de syv dødssynder når han tar liv. Filmen har en haug med referanser og står på "må se"-listen til de fleste. Skummel og utrolig nervepirrende.

«Gone Girl»

En skikkelig luringfilm som er enkel å leve seg inn og bli revet med av. Kona til Ben Affleck er forsvunnet, men ting er ikke som man tror. Det er noe helt, helt annet.

«The Departed»

En av Martin Scorseses mange mafiaklassikere som jeg har sett sikkert en million ganger de siste årene. Jack Nicholson er perfekt som mafiaboss og Leonardo DiCaprio passer perfekt som denne type politi han spiller her. Likevel – det er Mark Wahlberg som stjeler showet.

«Sicario»

Kanskje den mest actionfylte i denne kategorien (på denne listen). Benicio Del Toro spiller hovedrollen i denne godt skrevne filmen om krigen USA sin krig mot narkotika. Liker du "Narcos" vil du elske denne.

«The Talented Mr. Ripley»

Drøm deg bort til et koronafritt Italia med en creepy Matt Damon og en herlig Jude Law i denne psykologiske og ubehagelige thrilleren.

«Zodiac»

Denne uhyrlig spennende thrilleren tar for seg Zodiac-morderens forbrytelser som fant sted i California på slutten av 1960-tallet og begynnelsen på 1970-tallet.

«Pulp Fiction»

Denne filmen trenger vel egentlig ingen kommentar. Dersom det er lengre enn ett år siden du har sett Quentin Tarantinos aller beste film så kan du se den igjen.