12 filmer du bør se på Viaplay

Tydeligvis skaffer stadig flere nordmenn seg Viaplay under koronaens tid. Her er de beste filmene strømmetjenesten har å tilby.
TRE BRITISKE GODBITER: James Bond, dronning Anne og Charles.  

TRE BRITISKE GODBITER: James Bond, dronning Anne og Charles.  

Ifølge en pressemelding fra Nordic Entertainment Group har Viaplay hatt en økning på 45 prosent i antall minutter strømmet innhold i Norge de siste to ukene.

Det er kanskje ikke så rart all den tid hele samfunnet oppfordres til å holde seg hjemme.

Viaplay, som har mye av det samme du kan se på blant annet TV3, er kanskje mest kjent for å ha blant annet «Paradise Hotel» og «Charterfeber», men de har faktisk også en god del kvalitetsfilmer som er verdt å få med seg, spesielt fra senere år og av en eller annen grunn flere godbiter fra 2018.

Her er mine 12 favoritter:

«Prinsen av Egypt», 1998

For å ikke glemme hva påsken egentlig handler om så kan man se denne animasjons-perlen fra DreamWorks (ikke Disney), som tar for seg historien om Moses i sivet og de 10 bud fra bibelen på strålende vis.

Dette er en film hele familien vil ha glede av. Bare musikken er grunn nok til å få med seg dette animerte mesterverket.

«Fire bryllup og en gravferd», 1994

Hugh Grant og Kristin Scott Thomas 
    
      (Foto: Working Title )

Hugh Grant og Kristin Scott Thomas  Foto: Working Title

Skikkelig romantisk komedieklassiker hvor Hugh Grant står i regnet med våt midtskill.

Skrevet av Richard Curtis, den samme mannen som har gitt oss klassikere som Notting Hill, Bridget Jones-filmene og ikke minst Love Actually.

Artig, fin, trist og et morsomt tilbakeblikk til 90-tallet.

«Avengers: Endgame», 2019

Av alle de nyere Marvel-filmene fra det samme universet er dette den absolutt beste.

Et verdig punktum for en lang serie med filmer, og mange krumspring. med variert hell. Man trenger strengt tatt ikke ha sett de forgående filmene, selv om forgjengeren Infinty War også er verdt en titt.

Gøy og engasjerende med en hel skokk med superhelter som sammen kjemper mot onde Thanos.

«The Favourite», 2018

Olivia Colman i The Favourite  
    
      (Foto: Fox Searchlight)

Olivia Colman i The Favourite   Foto: Fox Searchlight

Olivia Colman fikk Oscar-statuetten for beste kvinnelige hovedrolle for hennes rolle som bortskjemt, barnslig dronning i denne merkelige filmen som utspiller seg i 1700-tallets England.

Ekstravante kostymer, hevnaksjoner og rare kjærlighetsforhold gjør dette til en spesiell og gøy filmopplevelse.

«Three Billboards Outside Ebbing, Missouri», 2017

Intens film om en ordentlig forbanna og sint mor som har opplevd det verst tenkelige. Datteren hennes har blitt drept og voldtatt, og hun føler at politiet ikke har gjort noe som helst.

Derfor setter hun selv opp tre store reklameboards hvor hun bebreider sheriffen i den lille byen hvor hendelsen skal ha skjedd.

Fantastiske skuespillerprestasjoner (vant både for beste kvinnelige (Frances McDormand) og beste mannlige birolle (Sam Rockwell) og en ubehagelig og samtidig lun stemning som går i hverandre.

Bør ses!

James Bond-filmene, 1962-

Sean Bean og Pierce Brosnan i Goldeneye fra 1995 
    
      (Foto: United International Pictures)

Sean Bean og Pierce Brosnan i Goldeneye fra 1995  Foto: United International Pictures

Samtlige Bond-filmer ligger ute på Viaplay og jeg har naturligvis noen favoritter. Den jeg liker aller, aller best er «On Her Majesty's Secret Service».

Den eneste George Lazenby spilte og hvor Diana Rigg (mest kjent som Olenna «Tell Cersei. I want her to know it was me» Tyrell i «Game of Thrones») er dødskul og selvbestemt Bond-dame.

Bra historie, strålende låt (Louis Armstrong sin) og overraskende slutt. Ellers er også «Skyfall» og «GoldenEye» også ganske bra.

«Black (k) klansman», 2018

Spike Lees mørke komedie basert på virkelige hendelser om den afroamerikanske etterforskeren Ron Stallworth (John David Washington) som infiltrerer, av alle ting, Ku Klux Klan på 70-tallet.

Smart og morsom, men også med en god porsjon alvor paralleller til dagens samfunn.

«Dogville», 2003

Nicole Kidman i Dogville 
    
      (Foto: Trust Films Sales )

Nicole Kidman i Dogville  Foto: Trust Films Sales

En av Lars von Triers aller beste filmer opplever som en teaterforestilling og er spilt inn i noe som ser ut som en blackbox, hvor hus og hunder er tegnet med kritt.

Det glemmer man fort.

Her utspiller det seg en historie om hvordan et småbysamfunn går fra å være åpen og god med den nyankomne Grace (Nicole Kidman) før alt snur og blir bekmørkt. En grusom, men også grusomt bra film.

«The Shape of Water», 2017

En litt merkelig, men dog fascinerende, film om en stum kvinne som forelsker seg i en monsterlignende skapning som bor i et vannbasseng på et hemmelig laboratorium hvor hun vasker.

Filmen høres kanskje litt fjern ut, men det er faktisk en overraskende søt historie om en uvanlig form for kjærlighet.

«Eight Grade», 2018

Elsie Fisher i Eight Grade 
    
      (Foto: Sony Pictures Releasing)

Elsie Fisher i Eight Grade  Foto: Sony Pictures Releasing

Har du noen gang gått i åttende klasse på ungdomsskolen? Da må du se denne. Elsie Fisher spiller kvisete og usikre Kayla som lever et eget liv på internett, som ingen responderer på. Den er så ufattelig lett å kjenne seg igjen i, uansett hvilken type person du var i åttendeklasse og klarer å formidle usikkerhet, pubertet og nerver på en ekte og troverdig måte.

«Journal 64», 2018

Perfekt påskekrim basert på boken ved samme navn av den danske forfatteren Jussi Adler-Olsen.

Utrolig spennende og intens film, som er en del av filmserien om cold case-gruppen Avdeling Q (de foregående ligger for øvrig på Netflix).

Her flettes en historie fra fortiden perfekt sammen med et grufullt drap fra nåtiden.

«Kapernaum», 2018

Zain Al Rafeea i Kapernaum 
    
      (Foto: Sony Picture Classic)

Zain Al Rafeea i Kapernaum  Foto: Sony Picture Classic

Hvis du synes det er kjipt å måtte sitte innendørs og se på TV for å komme seg gjennom noe bør du se denne.

Å se denne får deg virkelig til å sette pris på eget liv.

Barna i denne filmen har regissør Nadine Labaki "plukket opp" på gata i Libanon, og hovedrolleinnehaver Zain Al Rafeaa (som selv flyktet fra Syria via Libanon og nå bor i Finnmark) spiller som om hun aldri har gjort annet.

Det kan naturligvis handle om at filmen handler om en liten gutt som stiller sine egne foreldre for riksrett. Årsak: han ble født. Det er å ufattelige mørkt og virkelighetsnært det som foregår her, at det er umulig å ikke la seg berøre.