Inne på Verdensteatret er elevene ved 6B på Lunheim skole samlet i kinosetene for å se film, og for å få vite mer om deres nye rolle som prosjektklasse for TIFF Junior.

– Er det noen her som har vært på TIFF Junior før?

Eskil løfter hånda.

– Ja, jeg var i juryen i fjor. Den uka så jeg så mange filmer at hvis jeg hadde fått sjansen til å se én til, hadde jeg sagt nei. I fjor var det mitt valg å være med, men i år er det læreren som søkte om at vi skulle være prosjektklasse. Men jeg tror det blir gøy, sier han.

Planlegging og avvikling

TIFF Junior er TIFFs egen barnefilmfestival, og har siden den ble etablert i 2013, da under navnet Verdens Beste – Tromsø barnefilmfestival, samarbeidet med en prosjektklasse som er med både i planlegginga og avviklinga av festivalen.

– Vi skal presentere filmer, hjelpe til, se filmer og tvinge alle våre venner til å komme på festivalen, sier Shalom.

Programsjef for TIFF Junior, Ingrid Stensen, utdyper:

– Ja, som prosjektklasse innleder man filmer, intervjuer filmskapere og publikum, markedsfører på sosiale medier. Men man er også med på planleggingen, og i dag kan alle begynne å tenke på hvilken jobb de ønsker å fylle.

Tommy rekker opp hånda.

– Jeg vil være med å lage den mini-kinoen som skal være på Jekta i butikklokalet, sier han.

Da rekker også Einar, kompisen til Tommy som sitter rett ved siden av ham, opp hånda.

– Ja, det vil jeg også.

En av arbeidsoppgavene elevene i markedsgruppa vil få, er å ta over Snapchat-kontoen og Instagram-kontoen til TIFF Junior en hel dag.

– Hva sa du nå? sier Eskil. Man forstår på ansiktsuttrykket at han nok har bestemt seg for hvilken gruppe han skal tilhøre under festivalen.

En belønning

Grunnen til at lærer Monica Larsen søkte om at hennes elever i 6B skulle bli prosjektklasse, var at hun blant annet ønsket å gi dem en belønning.

– Det har vært en del støy i klassen, og vi har jobbet en del med det sosiale, så jeg tenkte dette var en fin anledning til å gjøre noe artig utenom skolen sammen.

– Jeg har inntrykk av at alle elevene gleder seg, men de er også veldig opptatte av å få avspasering for tida de legger inn i festivalen. Det har jeg søkt om at de skal få, sier Larsen.

En fysisk festival

TIFF Junior vil bestå av rundt 40 internasjonale filmer for barn og unge mellom tre og 15 år, både live action og animasjon, langfilmer og kortfilmer. Elevene forteller at de liker morsomme komedier, grøssere, skytefilmer og Star Wars.

– Tror dere at dere vil få se mange sånne filmer på festivalen?

– Nei, sier elevene i kor og rister på hodet.

Stensen forteller det aldri var tvil om at det skulle arrangeres barnefestival til høsten, men at det først ble bestemt at den skal gjennomføres fysisk for om lag to uker siden.

– Det er viktig at ungene skal få komme og se film i kinosalene og føle på den fellesfølelsen som en festival er. Helt nøyaktig hvordan vi løser dette, vil avhenge av hvordan anbefalingene er til høsten. Men det blir en fysisk festival, det gjør det, informerer Stensen.