Elisa (29) fra Tromsø vant Norges viktigste kortfilmpris – nå skal filmen bli vurdert av Oscar-jury

Kortfilmen «Liremu Barana» (Soul of the Sea), som er skrevet og produsert av Elisa Fernanda Pirir, vant gullstolen på Kortfilmfestivalen i Grimstad for beste norske kortfilm.
FILMPRODUSENT: Elisa Fernanda Pirir er til daglig filmprodusent for Mer film. I helga vant hun den gjeve prisen Gullstolen for kortfilmen «Liremu Barana». 
    
      (Foto: Privat)

FILMPRODUSENT: Elisa Fernanda Pirir er til daglig filmprodusent for Mer film. I helga vant hun den gjeve prisen Gullstolen for kortfilmen «Liremu Barana».  Foto: Privat

Da Kortfilmfestivalen i Grimstad holdt sin utdeling over nett lørdag, satt produsenten i Tromsø i senga si med koseklær på og vurderte å logge av streaminga. Plutselig ringte telefonen.

– Jeg tenkte at det var umulig for oss å vinne noe, og at jeg kanskje skulle bruke den timen utdelinga tok på noe annet. Da de ringte meg ett minutt før vinneren ble annonsert, ble jeg veldig sjokkert. Jeg er fremdeles i sjokk over at vi vant.

«LIREMU BARANA»: Kortfilmen «Liremu Barana» vant gullstolen for beste norske kortfilm. Liremu barana betyr havets sjel (Soul of the Sea) på garifuna, språket til urfolket filmen handler om. 
    
      (Foto: Privat)

«LIREMU BARANA»: Kortfilmen «Liremu Barana» vant gullstolen for beste norske kortfilm. Liremu barana betyr havets sjel (Soul of the Sea) på garifuna, språket til urfolket filmen handler om.  Foto: Privat

Regissøren av filmen satt på en internettkafé i Mexico og fulgte sendingen uten å forstå et eneste ord.

– Jeg måtte oversette hva som skjedde for ham, samtidig som jeg oversatt hva han sa. Vi var begge i sjokk. Det var en utrolig merkelig situasjon som jeg blir å huske for alltid.

Les også: Fem TV-serier som gir deg bier i magen og river hjertet ditt i kjøttfiller

En film om å tørre å snakke morsmålet

Pirir er opprinnelig fra Guatemala. Hun flyttet til Tromsø da hun var 16 år. Noen år senere lærte hun å lage film gjennom Tvibit, og er i dag en profesjonell filmprodusent.

– Det var så fjernt for meg å jobbe med kunst. Jeg trodde ikke det var en mulighet, at det var mer som noe man drømte om. Jeg er veldig glad for alt Tvibit lærte meg, og for at de ga meg muligheten til å fortelle mine egne historier. Så lenge man har noe på hjertet, kan man få det til.

Kortfilmen «Liremu Barana» handler om en urfolkjente i Guatemala som ønsker å snakke sitt morsmål. Pirir forteller at det er ekstremt mye rasisme mot urfolk i hjemlandet hennes, og at det er mye skam rundt språk og identitet der.

– Det er en poetisk film om å tørre å snakke sitt urfolk sitt språk, og den første filmen jeg har laget i mitt hjemland, Guatemala. Det er en enkel og fin film som er laget med ekte kjærlighet, på et veldig lavt budsjett, og som betyr veldig mye for meg. At juryen så kvalitetene i filmen er utrolig fint, virkelig.

Les også: 12 filmer du bør se på Viaplay

Skal bli vurdert av Oscar-juryen

Som vinner av Kortfilmfestivalen, blir filmen automatisk sendt til The Academy Awards, altså Oscar, for vurdering.

– Jeg tror ikke at filmen vil bli nominert til Oscar, men det er utrolig gøy at de skal se filmen i det hele tatt. Bare å få anerkjennelsen er stor nok i seg selv.

– Har du en drøm som produsent?

– Kanskje å fortsette å lage film om de som ikke har fått lov til å fortelle sine historier ennå.

Her er juryens begrunnelse:

«Juryen ønsker å gi Gullstolen til en film som gir ære til det korte formatet med dens stillferdige poesi og bekymring for dagsaktuell problematikk. Juryen ble rørt av en serie av levende bilder som filmen avdekker, mens den kraftfullt utforsker og uttrykker problematikk som undertrykkelse gjennom bevegelse og sang. Resultatet er en subtil og presserende rop for frigjørelse.»

Les også: Musikkommentaren: Det var gøy så lenge det varte