Med ny leder og strengere retningslinjer åpner Verdensteatret igjen

Vikarierende leder John-Kristian Dalseth er opptatt av å vise folk at det er trygt å gå på kino igjen.
ÅPNER HØSTSESONGEN: Filmen «High Fidelity» fra år 2000 John Cusack og Jack Black. 
    
      (Foto: Buena Vista Pictures)

ÅPNER HØSTSESONGEN: Filmen «High Fidelity» fra år 2000 John Cusack og Jack Black.  Foto: Buena Vista Pictures

Torsdag 20. august åpner Verdensteatret – Cinemateket i Tromsø igjen, etter å ha hatt sommerstengt siden 30. juni. Når de åpner dørene er det John-Kristian Dalseth, som går inn i et vikariat som leder av kinoen.

Den stillingen skal han ha mens leder Sveinung Wålengen har et seks måneder langt vikariat på Filminstituttet i Oslo. Dalseth har jobbet på Verdensteatret som produsent siden 2012, Rebekka Ellingsen går da inn som produsent.

– Det er veldig spennende å få programansvaret og det er mye jeg ønsker å sette opp, jeg har også en god del ideer som jeg har lyst til å gjennomføre. Det er likevel et halvt år og jeg har ikke tenkt å snu opp ned på huset. Vi skal opprettholde det gode cinematek-programmet, men jeg vil nok sikkert sette mitt personlige preg på deler av det utover høsten, sier Dalseth.

Nolan og TIFF-film

Høstprogrammet starter med visning av filmen «High Fidelity» fra år 2000 med John Cusack, Lisa Bonet og Jack Black i hovedrollene. Dagen før, 19. august, skal de ha et arrangement på Backbeat i samarbeid med platebutikken, relatert til filmen.

NY LEDER: John-Kristian Dalseth skal lede Verdensteatret fram til februar 2021. 
    
      (Foto: Marianne Lein Moe)

NY LEDER: John-Kristian Dalseth skal lede Verdensteatret fram til februar 2021.  Foto: Marianne Lein Moe

– Filmen handler jo blant annet om en platebutikk så da må vi naturligvis samarbeide med den eneste platebutikken vi har i Tromsø, sier Dalseth.

Ellers skal kinoen, i forbindelse med regissør Christopher Nolans nye film «Tenet», vise hans gjennombruddsfilm «Memento». Det blir Norgespremiere på filmen «Mathias & Maxime», som også ble vist under TIFF og det settes et retrospektivt søkelys på regissør Brian De Palma med blant annet «De ubestikkelige».

– Alt er ikke programmert enda, og vi har mye spennende som skal settes opp fremover. Mange distributører har utsatt eller avlyst sine lanseringer. I Frankrike og England har det eksempelvis vært full stopp og en del har vært satt på gjerdet. Nå ser det i midlertidig ut til å løsne litt.

Mange hensyn å ta

For det er under nokså uvanlige omstendigheter han skal drive kinovirksomhet under. 12. mars stengte kinosalene, og holdt så stengt fram til 7. mai. Nå som de er åpen igjen må de, ikke overraskende, forholde seg til svært strenge retningslinjer. Vanligvis har de plass til 216, nå selger de kun 70 billetter per visning.

– Det er en spesiell tid å drive kino og mange ting man må ta hensyn til, både når man programmerer og overfor publikum. Folk har vært i «lock-down», så det viktigste for oss er å få folk til å begynne å gå på kino igjen. Vi har god plass mellom hvert sete og tar reglene veldig seriøst. Det er tryggere å gå på kino enn å ta bussen, sier Dalseth og fortsetter:

– Vi er også et kulturhus, med konserter og andre arrangementer og vi er i dialog med flere aktører om å gjøre mindre samarbeid, men dette blir det naturlig nok mindre av nå.