Verdensteatret har premiere på to storfilmer i oktober: – Den er allerede en Oscar-favoritt

Verdensteatret har premiere på to internasjonale storfilmer i oktober, «On the Rocks» av Sophia Coppola og «The Trial of the Chicago 7» av Aaron Sorkin.
THE TRIAL OF THE CHICAGO 7  
    
      (Foto: Photo Credit: Niko Tavernise)

THE TRIAL OF THE CHICAGO 7   Foto: Photo Credit: Niko Tavernise

På grunn av koronapandemien er det mange internasjonale filmer som hopper over kinopremièren og slippes direkte på streamingtjenester. Noen vises derimot eksklusivt på cinemateker omkring i verden i løpet av en begrenset periode i forkant.

Fredag 2. oktober er det to premierer på Verdensteatret kino: «On the Rocks» av Sophia Coppola og «The Trial of the Chicago 7» av Aaron Sorkin.

– Det er knyttet store forventninger til disse to filmene, og de kan kun ses hos oss i ukene som kommer, sier fungerende leder ved Verdensteatret, John-Kristian Dalseth.

FUNGERENDE LEDER: John-Kristian Dalseth har siden 1. august vært fungerende leder ved Verdensteatret – Cinemateket i Tromsø 
    
      (Foto: Marianne Lein Moe)

FUNGERENDE LEDER: John-Kristian Dalseth har siden 1. august vært fungerende leder ved Verdensteatret – Cinemateket i Tromsø  Foto: Marianne Lein Moe

Bittersøt komedie og mektig drama

«On the Rocks» er Coppolas første film på lenge, og den første filmen hun har laget med Bill Murray i hovedrollen siden den Oscar-belønnede «Lost in Translation» i 2003.

«On the Rocks» 

«On the Rocks» 

– Det er en bittersøt komedie som jeg tror mange vil like, sier Dalseth.

Den andre premièrefilmen, «The Trial of the Chicago 7», er Sorkins andre film som regissør, og er et rettsdrama basert på gateopptøyene i USA på sekstitallet som ble en av de mest bemerkelsesverdige rettssakene noensinne.

– Det er et mektig drama. Filmen speiler det som skjer der borte nå, og viser at det ikke har skjedd så mye på femti år. Den er allerede en Oscar-favoritt.

THE TRIAL OF THE CHICAGO 7  
    
      (Foto: Photo Credit: Niko Tavernise)

THE TRIAL OF THE CHICAGO 7   Foto: Photo Credit: Niko Tavernise

Begge filmene vises i ei drøy uke, før de i høst blir sluppet på Netflix og Apple TV+.

– Hvis man bare skal se en av disse filmene på kino, hvilken burde man gå og se?

– Begge, helt klart. Det er derfor vi viser begge i over ei uke, slik at man kan nå det. Å se film i en kinosal er en helt annen opplevelse enn å se film hjemme i stua.

Fokus på Japan

I tillegg til de to premièrene, skal Verdensteatret ha særlig fokus på Japan i oktober, og vise fem filmer av regissør Yasujiro Ozu.

– Han er en av Japans mest kjente filmskapere, og er den man anser å ha hatt størst innflytelse på europeiske, og til dels amerikanske, filmskapere. Han er selve hovedpersonen når man snakker om japansk kultur formidlet på film, og ulike problemstillinger som omhandler generasjonsforskjeller og familietradisjoner.

Første film ut er «Tokyo Story», kanskje en av Ozus aller mest kjente filmer.


– Det er en del av cinematekenes rolle å formidle film som ikke er like tilgjengelig nå lenger, og å gi et nytt og yngre publikum muligheten til å oppleve disse filmene på kino, sier Dalseth.

Plass til 70

Slik situasjonen er i dag med koronapandemien, har Verdensteatret en kapasitet på 70 sitteplasser.

– Det er nesten akkurat en tredjedel av vår kapasitet. Vi er heldige med at vi har en stor kinosal, slik at vi kan romme mange selv om det er to seter mellom hver person eller kohort.