Benoni (12) debuterte som filmskuespiller i fjor. Nå har han allerede vunnet to utenlandske priser

Benoni Brox Krane føler seg heldig og takknemlig etter å ha mottatt nok en filmpris for rollen som Gabriel i filmen «Sparkekoret»
JUBLER: Benoni Brox Krane har allerede fått et aldri så lite prisdryss som skuespiller, på tross av sin unge alder.  
    
      (Foto: Ronald Johansen)

JUBLER: Benoni Brox Krane har allerede fått et aldri så lite prisdryss som skuespiller, på tross av sin unge alder.   Foto: Ronald Johansen

12 år gamle Benoni Brox Krane satt hjemme da moren hans ringte. Hun fortalte at han kunne vente seg en overraskelse da hun og faren kom hjem – og at han måtte ta på seg regntøy.

– Jeg forsto ikke helt dette med regntøy – for det var litt rart å be meg ta på det, sier Benoni.

Overraskelsen var livretten hans sushi og ikke minst – nyheten om at han hadde vunnet prisen for beste barneskuespiller under den japanske filmfestivalen «Sapporo internasjonale film festival». En pris for hovedrollen som Gabriel i kortfilmen «Sparkekoret».

– Jeg jublet og var overlykkelig. Jeg følte en veldig intens lykkefølelse da jeg fikk vite at jeg hadde vunnet.

– Men hvorfor måtte du ha på deg regntøy?

– Jo, vi måtte også dra til Telegrafbukta og filme en takkevideo til filmfestivalen. Det regna så mye den dagen. Så mye at pappa måtte holde en sånn L man bruker til øvelseskjøring over telefonen for at den ikke skulle bli våt.

Meningssterk

«Sparkekoret» er regissert av Torfinn Iversen og handler om ti år gamle Gabriel som «havner i et dilemma når faren hans kommer i klammeri med en av bygdas flyktninger», ifølge nettsiden til Nordnorsk Filmsenter.

– Hvordan jobbet du med rollen?

– Jeg tenkte en del på hvordan jeg ville reagert hvis det skjedde med meg, og hvem han var som person. Vi er ikke så veldig like, men vi tør begge å si meningene våre. Det er hva filmen handler om – å tørre å stå for det man mener er riktig, sier Benoni og fortsetter:

– Det er et viktig tema alle kan kjenne seg igjen. Å si hva man mener har en betydning for alle. Og i dag er det også ekstra mange som er opptatt av at vi unge skal få si hva vi mener, selv om de voksne mener noe annet.

LES OGSÅ: Disse filmene vant priser på TIFF junior

Lille HT

Filmen vant også publikumsprisen under årets utgave av TIFF Junior og Benoni vant prisen «Nordic Star» under BUFF Malmö filmfestival.

En pris som viser at han og to andre unge skuespillere fra Norden er de beste barne- ungdomsskuespillere i denne delen av Europa.

PUBLIKUMSPRIS: Regissør Torfinn Iversen vant publikumsprisen for filmen Sparkekoret. Her sammen med produsent Julia Andersen, samt skuespillerne Benoni Brox Krane og Nicholai Evans. 
    
      (Foto: Jamie Michael Bivard / presse)

PUBLIKUMSPRIS: Regissør Torfinn Iversen vant publikumsprisen for filmen Sparkekoret. Her sammen med produsent Julia Andersen, samt skuespillerne Benoni Brox Krane og Nicholai Evans.  Foto: Jamie Michael Bivard / presse

– Det var under den første visninga for foreldrene våre vi hadde med Lille HT at jeg forsto at dette var artig.

For dette er 12-åringens første filmrolle, men ikke hans skuespillerdebut. Før innspillingen har han vært en del av ensemblet til Hålogaland Teaters barne- og ungdomsgruppe Lille HT i flere år.

Planen er at han en gang skal kunne leve av å være skuespiller.

– Det er drømmen. Men jeg går siste året på barneskolen og har god tid. Først skal fortsette på Lille HT så lenge jeg kan. Og så skal jeg underveis ta jobber når jeg får mulighet til det, og da må jeg gå på mange auditions. Det er verdt det, selv om man nøler litt.

– For det skumleste er å gå på audition, mens det vanskeligste er å spille, legger han til.

Takketale

Og som seg hør og bør når man har vunnet priser, ønsker også 12-åringen å takke noen.

– Jeg vil takke Fjordic Film med Torfinn (regissør red.anm.) og Julia (produsent red.anm.) som har laga filmen og Nina Erdahl som driver et castingbyrå og derfor har hjulpet meg til å få denne og andre roller.

– Og så vil jeg si at jeg føler meg heldig som får lov til å drive med det jeg liker. Kultur, film og teater.