Kinosjefen er forbannet på Hollywood – selskapene dropper kinoene og legger filmene rett på nett

Mens flere filmer har valgt å utsette premieredatoen på kinoskjermene, har Disney valgt å sende storfilmer rett på strømmetjenester. Det mener Geir Martin Jensen, administrerende direktør i Aurora Kino Fokus, blir helt feil.
ENDRING: Koronasituasjonen har ført til at flere store filmproduksjoner har blitt utsatt. Disney har derimot valgt å droppe kinovisning og sender «Mulan» og «Soul» rett på strømmetjeneste. Det mener Geir Martin Jensen, administrerende direktør i Aurora Kino Fokus, er galt. 
        
            (Foto: Ronald Johansen)

ENDRING: Koronasituasjonen har ført til at flere store filmproduksjoner har blitt utsatt. Disney har derimot valgt å droppe kinovisning og sender «Mulan» og «Soul» rett på strømmetjeneste. Det mener Geir Martin Jensen, administrerende direktør i Aurora Kino Fokus, er galt.  Foto: Ronald Johansen

På grunn av koronasituasjonen har flere produksjonsselskap valgt å utsette premièren på storfilmer. «Dune» og James Bond-filmen «No Time To Die» er de siste av en rekke filmer som har blitt utsatt til neste år. I tillegg har «The Batman», med Robert Pattinson i hovedrollen, blitt utsatt til 2022.

Dette har ført til et skralt utvalg av filmer på Aurora Kino Fokus.

– Besøksmessig ligger vi på mellom 40 og 50 prosent under normalbesøket. Det er færre internasjonale storfilmer som har blitt sluppet enn hva som er normalt, og det merkes. Når filmene kommer, så kommer publikum, forteller Geir Martin Jensen, administrerende direktør i Aurora Kino Fokus.

Med et større utvalg filmer mener Jensen at det også kommer mer publikum.

– Sånn sett er det skuffende at Hollywood har valgt å utsette de store filmene, men selv om det fungerer i Norge så er vi bare en liten brikke i en stor internasjonal milliardindustri. Da blir ikke vi prioritert, sier Jensen.

LES OGSÅ: Fokus kino har hatt en nedgang på over 80 prosent besøkende i sommer

– Stor nedtur

For å gjøre ting verre for kinoindustrien har Disney valgt å droppe kinovisning på deres storfilmer «Mulan» og «Soul». I stedet blir de tilgjengelige gjennom deres opprettede strømmetjeneste Disney+.

– Disney ønsker å bygge et marked med sin egen strømmekanal. Det er helt klart en nedtur at «Soul» også går rett inn på strømming, sier Jensen.

Han mener Disney har gjort et galt valg.

– Jeg mener det er uklokt av dem. De hadde fått mer igjen med å gå gjennom de tradisjonelle kanalene. Kinoer gir mer penger tilbake til studioene enn hva strømming gjør. Dette var ikke en klok avgjørelse, mener kinosjefen.

Tror ikke på endring

Selv om «Mulan» og «Soul» ikke blir vist på kino tviler Jensen på at flere kommer til å gjøre som Disney og droppe kinovisning.

– Det å gå på kino gjør at man får en helt annen oppmerksomhet rundt filmen og publikum får en bedre opplevelse. I tillegg er det også en sosial greie, sier kinosjefen.

– Jeg tror det er liv laget for kino fremover selv om det er endringer i hvordan filmer blir presentert, legger han til.

LES OGSÅ: Aurora Fokus ber kommunen trekke tilbake millionstøtte og fakturere husleie som normalt: – Sånt er vi ikke vant til

– Skal ha et godt tilbud fremover

Slutten av året regnes som å være en viktig tid for kinoen, spesielt julen.

– Norsk film kommer til å bli enda viktige nå enn tidligere. Til julen kommer «Den største forbrytelsen» som blir veldig stor for oss, og det er lite som tyder på at den blir utsatt. Vi skal ha et godt tilbud i tiden fremover, selv om det kanskje ikke blir som det har vært tidligere. I tillegg går «Børning 3» godt, og vil vare inn i november måned. Så kommer Den store kinodagen som også blir en stor happening, sier Jensen.

For det skal ikke stå lysten for å gå på kino hos Tromsøs befolkning, ifølge kinosjefen.

– Vi krysser fingrene for at ting normaliserer seg. Jo før man får på plass en vaksine, jo bedre. Det som er litt spesielt i Norge er at publikum vil gå på kino, og det har ikke vært noen smittetilfeller knyttet til kino i hele verden. En ting er om publikum er redde for å bli smittet på kinoen, men en annen ting er at de ønsker, men må holdes hjemme på grunn av restriksjoner, sier Jensen.