27. til 29. november har Verdensteateret minifestivalen «Fransk mote på film». Med seg på laget har de fått den franske doktorgradsstudenten i historie Johanna Zanon, som har vært gjestekurator på minifestivalen.

– Programmet ble vist på cinemateket i Oslo i fjor. Det var da Johanna kontaktet oss om et ønske om å sette det opp her også, forteller John-Kristian Dalseth, leder på Verdensteateret cinematek.

Utsatt arrangement

Minifestivalen blir en nedstrippet versjon av hva som ble vist i Oslo for ett år siden. I hovedstaden ble det vist ti filmer, mens tromsøværingene får nøye seg med filmene «Funny Face», «Fashions of 1934», «Brodeuses» og «Prêt-à-Porter».

– Tanken var egentlig at vi skulle holde minifestivalen i vår, men koronasituasjonen førte til at vi måtte utsette den, forteller Dalseth.

– Hvordan har interessen vært?

– Det snakkes mye om mote i Tromsø så interessen er det, men det er sjeldent at den belyses i film, sier Dalseth og legger til:

– Det har vært god interesse og mange synes det er kult at vi setter det opp. Man trenger heller ikke være moteinteressert for å delta.

Selv om filmene som blir vist er fra Frankrike, er de forskjellige sjangre, fra musikal til komedie.

– Vi ønsker å vise hvordan moteindustrien har vært representert, både innenfor produksjon og marked. Det er viktig for oss å se hvorfor moten var slik den var, forteller Zanon.

Samtaler med publikum

I løpet av minifestivalen kommer Zanon også til å lede samtaler med Tromsøbaserte mote- og designutøvere som Tone Bjerkaas, Nina Erdahl, Rune Nilssen, samt forsker Kate Maxwell.

I samtalene vil de diskutere temaet mote og geografi, og forholdet mellom mote og kostyme.

– Jeg er spent på hvordan disse samtalene kommer til å bli, og jeg håper at publikum som følger med er interesserte og stiller spørsmål, forteller Zanon, og påpeker at man ikke trenger å kle seg moteriktig for å være med på minifestivalen.

– Her er det ingen dresskode, sier hun med et smil.