28. desember har dokumentarserien «Dyrevenn» premiere på nettspillerne NRK TV og NRK Super.

Serien tar for seg flere historier om sterke bånd mellom barn og dyr fra hele landet. Historiene fortelles med en blanding av opptak fra produksjonen, private opptak og animasjoner. Serien er produsert av NRK i Tromsø.

Selv om enkelte kanskje vil kjenne igjen serienavnet fra tidligere NRK Super-serier, har dokumentarserien ingen tilknytning til disse.

Første dokumentarserie

Barnebokforfatteren Endre Lund Eriksen har regien på «Dyrevenn». Han har tidligere regissert «Planetpatruljen» som også har gått på NRK, men har aldri laget en dokumentarserie før.

– Det har vært noen utfordringer med å lage dokumentar, som for øvrig har vært spennende å ta tak i. Man skal jo ikke dikte opp en historie, men fortelle noe som er ekte. Det byr på noen utfordringer ved at noe man vil skal skje ikke skjer, eller at det er noe man har tatt opptak av som ikke kan brukes, sier Eriksen og legger til:

– Jeg synes det har vært lærerikt og fint å bli kjent med dyrene, barna og familiene som har åpnet sine hjem og liv med dyrene. Det har vært veldig givende og jeg er takknemlig for den åpenheten man har blitt møtt med.

REGI: Endre Lund Eriksen har regien i NRK sin nye dokumentarserie «Dyrevenn». Foto: Marius Fiskum

Tålmodighetsprøve

Eriksen legger ikke skjul på at det har vært vanskelig å filme dyrene.

– Det har bydd på noen utfordringer, ikke minst det å få dyrene til å gjøre det vi vil de skal gjøre når vi filmer dem. Noen ganger har vi måtte vært tålmodige og kanskje ikke fått det helt som vi ønsket, men jeg synes vi har taklet det bra, sier Eriksen.

Trist historie

Regissøren trekker fram en historie som gjorde et sterkt inntrykk på ham.

– Episoden med Seline og oteren Svenn har en fin og trist dimensjon. Samme året da de tok vare på oteren så fikk familien vite at Selines lillebror Isak har en sjelden sykdom kalt 4H. Det er en sykdom som gjør at nervesystemet forvitrer og man blir svakere, og mange havner etter hvert i rullestol og får motoriske utfordringer. Etter hvert får også Seline samme diagnosen, sier Eriksen.

– Historien som utspiller seg i episoden er både trist og fin. Det er rørende å se hvordan familien og Seline takler situasjonen. Hun er en tøff jente med en livsinnstilling som gjør at man blir både rørt og oppløftet av historien. Oteren tok også tankene vekk fra sykdommen ved at barna syntes det var gøy å leke med ham samtidig som at han fant på noen skøyerstreker som å rote i blomstene og bade i toalettet, legger han til.

Samtidig påpeker han at oter er et vilt dyr som man ikke skal ha som kjæledyr.

– De tok seg bare av ham mens han var liten og slapp ham fri etter hvert.

Premièrefest

Eriksen har planer om å se serien med sin familie når den legges ut i romjula.

– Man må vel ha en liten premiere hvor man ser episodene. Vi har jobbet mye med serien det siste halve året så det skal bli fint å få sett den, sier regissøren.