foto
COP SECRET: Politiaction-parodien «Cop Secret» er fantastisk underholdning, og den beste parodifilmen på lang tid. Foto: TIFF

En fun fact å ta med seg til neste middagsselskap:

Hvor mange fotballspillere, som har deltatt i både VM og EM og spilt i Tippeligaen, har hatt regi på en spillefilm på Tromsø Internasjonale Filmfestival? Svaret er én. Hannes Þór Halldórsson. Tidligere keeper på det islandske fotballandslaget, som fikk 77 kamper med flagget på brystet før han la opp i fjor.

Nå er han filmregissør og manusforfatter, og der synes han å gjøre en minst like imponerende jobb som da han var med på å skrive fotballhistorie på sagaøya.

Gapskratt

For «Cop Secret» er altså så ustyrtelig morsom! Det var gapskratt gjennom hele filmen og høylytt applaus fra publikum da filmen var ferdig.

Filmen er proppfull av store og små detaljer gjenkjennbare fra et utall actionfilmer, som Halldórsson og hans filmcrew tar så elegant på kornet, og som får deg til å hyle av latter.

Det starter med en heftig biljakt gjennom Reykjaviks gater. Bare dét er noe man aldri har sett før.

Islands tøffeste purk

Filmens to hovedkarakterer er Bússi og Hörður, som hele tiden kjemper om å være «Islands tøffeste purk». Og for noen karakterer.

Bússi er den røffe Vin Diesel-kloningen. Med skinnjakke utenpå hvit T-skjorte, snar til å ty til flaska når motgangen melder seg og med dametrøbbel på hjemmebane. Hörður er den panseksuelle eksmodellen, iført designerdress, trendy retrobriller og med sideskillet konstant liggende perfekt. I tillegg er han proppfull av selvtillit.

foto
FOTBALL: Hannes Þór Halldórsson slik vi fremdeles kjenner ham best, som keeper. Men nå gjør han seg også godt bemerket som filmregissør for den ustyrtelig morsomme «Cop Secret». Foto: Mats Torbergsen / NTB

De to partnerne får en stri tørn med å nedkjempe superskurken Rikki Ferrari. Også han en tidligere modell, men som etter ei ulykke ble psykopat og nå er like ond som han er smart.

Mens det islandske kvinnelandslaget skal spille en viktig fotballkamp mot England, der kun seier er godt nok for å kvalifisere seg til VM og der hele nasjonen følger spent med, planlegger Rikki Ferrari å begå den perfekte forbrytelse. Kan Bússi og Hörður klare å stoppe ham?

Og midt oppi det hele oppstår det søt musikk mellom våre to machohelter.

Pangdebut

Igjen – denne filmen er altså så artig. Jeg hadde forventet å bli underholdt, men dette overgikk alle mine forventninger. Og etter responsen fra kinopublikummet å bedømme, var det flere som satte umåtelig stor pris på å bli kjent med Bússi og Hörður.

Parodier på film er en vanskelig kunstart å håndtere. Ikke siden trioen Zucker, Abrahams og Zucker regjerte komediesjangeren med «Hjelp, Vi Flyr», «Top Secret» (som Halldórsson nok har hatt i tankene) og nevnte «Mannen Med Den Nakne Pistol», har mange forsøk ofte vært mer pinlige enn morsomme. Også Zucker, Abrahams og Zucker ble etter hvert utdaterte i en sjanger som stadig utvikler seg.

Og mange fryktet nok at også Halldórsson ville famle ballen over mållinja til et klønete selvmål da han skulle lage sin første langfilm. Men så feil kan man altså ta. For en debut!

Dersom man er så markant på fotballbanen og viser en så briljant forståelse for spillet i sin første opptreden, hylles man i mediene og blant fans. Den hyllesten fortjener Halldórsson så definitivt når han nå har entret banen som filmregissør.

Jeg gleder meg stort til neste kamp. Og sjeldent har vel Halldórsson vært større favoritt til å hale i land en ny seier. For her kreves det rematch. Publikum krever en «Cop Secret II».

Solid femmer, dette.