Jesus - han som kom hit fra NazarethJesus - det e en stor autoritet (poet)Jesus - han som kom hit fra BetlehemHan kjærlighet - autoritetNazareth, nazireth, nazi-nazi-nazi Israel

Slik slutter en av melodiene på en nyutgitt nordnorsk LP-plate. Nevnte melodi har fått navnet "Betlehem" og det gjengitte utdrag er "bare blåbær" sammenlignet med en god del av tekstene på de ni andre melodiene på platen. At de fleste tekstene er det rene vrøvl er en ting. Men større grunn til å sperre opp øynene er det når en oppdager at bak denne plateutgivelsen står Karlsøy Prestegaard.

For de mange som ikke kjenner til Karlsøy Prestegaard, er bruken av ordet prestegaard i denne forbindelsen en "forfalskning". Det er derfor nødvendig å opplyse eventuelle platekjøpere hva Karlsøy Prestegaard står for. I den anledning tillater vi oss å referere ordrett fra platecoveret:

"Karlsøy Prestegaard er en internasjonal storfamilie med interesse innen rock, teater, brukskunst, klær, alternativ energi, alternativ jordbruk og fiske. Ellers så er gaarden åpent hus for kosntruktive ting som skjer."

Så vet vi det.

Men tilbake til innholdet av selve LP-platen. Den inneholder som allerede nevnt ti melodier, "Khomeini", "Du/vi", "Joan Little", "Arie fra et isolat", "Lovmann", "Broiler", "Kjærlighet", "Dyret", "Shanty" og den tidligere omtalte "Betlehem". Med et unntak - "Du/vi" - er alle tekstene skrevet av Stein J. Ellysef Olsen som også spiller i rockegruppa Karlsøy Prestegaard.

I gårsdagens "Tromsø" var en del av melodien i et leserinnlegg underskrevet Karlsøy Prestegaard. Vi har tenkt å referere noe mer fra denne meloditeksten. Det vil kanskje fortelle litt mer om de syn de forfekter de som har gitt ut denne platen:

"For han e en mann, han e en lovmann, han kan omså skyte folk ned, uten å få nånting for det, han e en mann, han e en lovmann"

La oss videre dvele litt ved teksten til melodien "Joan Little". Det snakkes jo så mye i dag om å forby pornografiske skrifter. Men dette er vel kunst?

"Joan Little ble født i en bakgård, som en velstats slumbohem, ho va fange i et kvinnelig fengsel, med et mannlig vaktsystem. Men så en dag kom en av hennes vaktmenn, inn på hennes cellerom, i den ene hånda lå den en kniv, i den andre hans manndom. Han sa: ta den, kna den - putt den i dypt i ditt skjød, knug den, sug den, ellers så e du død."

Ytterligere kommentarer skulle vel være unødvendig?

For å runde det hele av med litt "kjærlighet" som Karlsøy Prestegaard ser det, skal vi gjengi innledningen av melodien "Betlehem" - samme melodi som vi startet artikkelen med:

"Dem kalle det for kristen kjærlighet. Æ kalle det for syk autoritet at han e over dæ og du e over jenta di. Dem kalle det for kristen kjærlighet."

Så da vet vi det også.

Anmeldelsen sto først på trykk i Bladet Tromsø 23. juli 1982