Riddu Riđđu arrangeres 13.–17. juli i Kåfjord. Fredag morgen slapp de to ny artister som skal spille på hovedscenen under årets urfolksfestival: Den sjøsamiske elektronikaartisten Niilas og finnmarksbandet Pil & Bue.

– Jeg er veldig stolt over programmet vårt, vi har store navn og spennende nyoppdagelser. Det blir fantastisk å arrangere full festival igjen, sier festivalsjef Sandra Márjá West, som er i sitt siste år som festivalsjef.

Niilas spilte nylig for Dronning Sonja, og nå vender han tilbake til sine røtter i Kåfjord, for å gi Riddu Riđđu-publikummet en rojal opplevelse, skriver festivalen i en pressemelding.

– Niilas er en av de mest interessante elektronikaartistene og -produsentene vi har i Norge. Han har et øre for detaljer som få andre, hvor han blander sjangre, uttrykk og musikalske følelser i sitt helt eget lydlandskap, skriver Riddu Riđđu.

Niilas bruker feltopptak, samples, live- og digitale instrumenter, med drypp av sin samiske bakgrunn som skaper et glitrende teppe av lyd. Albumet «Also This Will Change» fikk terningkast seks både av Aftenposten og Bergens Tidende, og vant Spellemann for Årets elektronikaalbum, et album han lagde helt alene under korona.

– Et hardtslående band

Pil & Bue består av Petter Carlsen og Gøran Johansen. I 2021 slapp duoen albumet «The world is a rabbit hole», etter et par år pause. For tiden jobber de med et nytt album som har forventet release i november 2022.

– Det er et hardtslående band fra Finnmark som kommer til Riddu Riđđu med tungrock i bagasjen. Deres lydlandskap med duvende rytmiske mønstre, referanser til postrock, dynamisk monumentalitet og innslag av sårbarhet og desperasjon fikk anmelderne til å trille de høyeste terningkast, skriver festivalen.

På plakaten for årets festival står blant andre Angelique Kidjo og The Halluci Nation (tidligere A Tribe Called Red).