Torje Fagertun Spilde, bedre kjent som Third Attempt, inviterer til releasekonsert på den nye scenen Bakgården på Amtmandens fredag. Han slapp nettopp den nye plata «The Novel Sound», som han skal presentere live her i Tromsø.

– Blodfersk musikk med skreddersydd visuelt materiale som garantert blir å skape en god og trivelig kveld, sier han til iTromsø.

ELEKTRONIKAGENI: Third Attempt er et DJ-navn som også begynner å legges merke til internasjonalt. Til høsten skal han på turné i England. Foto: Kenneth S. Paulsen

Third Attemt bor for tiden i Oslo, men omtaler Tromsø som sitt andre hjem.

– Gutterommet står som det alltid har gjort, sier han.

iTromsø møter han på Skarven hvor han sitter sammen med et par kompiser og tar noen pils. Det er lenge siden Third Attempt var i Tromsø sist – altfor lenge siden ifølge han selv, og han ser fram til å endelig holde konsert i byen på fredag.

– Både før, etter og under konserten er det mye tapt tid som må tas igjen, sier han.

Fantastisk musikkmiljø

Venner, familie og et fantastisk musikkmiljø er noen av grunnene til at Third Attempt velger å ha slippkonsert i Tromsø. Musikkarrieren hans startet her oppe, og Tromsø har vært et viktig springbrett for ham.

– Oslo var et naturlig steg videre for meg som artist, men Tromsø vil alltid ha en spesiell plass i hjertet mitt. Tromsø er byen hvor alt startet og det er godt å få lov til å spille her i helga, sier han.

På Skarven sitter han med kompisene Håkon Struve, gitarist og produsent, og Simon Viken Johansen, musiker med artistnavnet Blue Charm.

Third Attempt møtte Struve og Johansen gjennom musikkmiljøet i Tromsø, og etterhvert har de blitt gode venner og kolleger.

GUTTA KRUTT: Third Attempt får skryt av vennene. Her er den sammensveisede trioen på Skarven. Foto: Jone Bergøy Nedrebø

– Torje er Tromsøs store stolthet, skryter Johansen.

Kompisgjengen virker godt sammensveiset og snakker mye om musikk, med stort fokus på det som skjer i Tromsø.

– Jeg har blitt inspirert av det som har skjedd i Tromsø og truffet mange dyktige folk i musikkmiljøet, sier Third Attempt og legger til:

– Det er utrolig mange flinke og forskjellige folk her oppe som driver med musikk, og jeg har derfor en helt spesiell tilhørighet til byen, selv om jeg ikke bor her på fulltid lengre.

Skal på utenlandsturné

I tillegg til å være plateaktuell har Third Attempt også andre spennende nyheter. Til høsten skal han på sin første utenlandsturné.

– Nå er det fulltidsmusikk og blodig alvor, sier han og ler.

Third Attempt forteller at turneen begynner til høsten, men vil ikke si noe om akkurat hvor han skal spille enda, utenom at det blir i England.

BLODIG ALVOR: Third Attempt ser fram til utenlandsturneene og sier at det er nå fulltidsmusikken og det blodige alvoret begynner for fullt. Foto: Kenneth S. Paulsen

– Det skal bli deilig å få vise seg fram etter en lang og kjedelig pandemi. Vi går fra sittekonserter til den skikkelige greia, først på Amtmandens og senere i England, sier han begeistret.

I samme slengen benytter Third Attempt anledningen til å takke det Tromsø-baserte plateselskapet Beatservice Records, som er en god støttespiller og samarbeidspartner.

Tenke utenfor boksen

Third Attempt omtales som en multi-elektronika artist og DJ. Musikken han spiller beskrives av vennene som «funky beats i roligere tempo enn det man normalt assosierer med elektronika».

– Ravemiljøet i Tromsø er ikke så stort, ikke som jeg kjenner til i hvert fall. Derfor blir man vant til å tenke utenfor boksen og lage musikk som bedre passer denne byen, sier Third Attempt.

FUNKY BEATS: Som Tromsø-artist har Third Attempt vært nødt til å tenke utenfor boksen når han lager musikk. Foto: Timothy Lim

En del av det som han beskriver som å tenke utenfor boksen gjelder også det visuelle under konsertene.

– Jeg syntes selv at det ville bli rart å opptre uten noe visuelt i tillegg. Skulle alle stått å se på at jeg skrur på noen knapper hadde det fort blitt litt kleint, sier han og fortsetter:

– Derfor har jeg valgt å ha et gjennomsiktig lerrete som viser levende bilder og animasjoner, hvor man kan skimte meg i bakgrunnen.

Et topptalent

Third Attempt har også fått nasjonal anerkjennelse. Han har nemlig blitt valgt ut til ArtEX-programmet, som en av kun ti unge talenter innen alle kunstformer i Norge. Han er i tillegg den eneste fra Nord-Norge.

– Det føles veldig bra og denne muligheten vil absolutt hjelpe meg med å spre vingene mine internasjonalt, sier han.

ArtEX-programmet varer ifølge Third Attempt i to år, med hovedfokus på å ivareta og videreutvikle norske kunstneriske karrierer, både nasjonalt og internasjonalt.

– Men det jeg gleder meg mest til er å opptre på Amtmandens på fredag, sier han.

– Et siste spørsmål: Du omtales som artist og DJ, hvilken av rollene tar du på fredagens konsert?

– Hovedforskjellen er jo at artister spiller egen musikk, mens DJ-er spiller andres musikk på sin egen måte. Derfor vil jeg være artist, men jeg har også med meg DJ-er som skal spille før og etter, avslutter han.