– Jeg husker vagt at jeg spilte der, sier Vidar Hanssen til Feedback i dag.

Dette kunne vært en referanse til housepartyenes narkotikarykter, men kommer nok heller av at Hanssen beskriver seg selv som glemsk.

– Det var ikke noe narkotika. Vi var pene og rene, bekrefter Hanssen.

Det som gjerne omtales som «byens første houseparty» ble arrangert av Vidar Hanssen, Bjørn Torske og andre ildsjeler. Det fant sted på Café Je t’aime langfredag 13. april 1990. Beklageligvis for avisa «foregikk det første selskapet i rolige former». Men det var lov å håpe:

Danseforbud?

– For første gang arrangerte man houseparty i Tromsø. I England bruker politiet opprørspoliti mot slike sammenkomster, skrev en nesten skuffet Baard O. Aakvaag i «Tromsø» den 17. april 1990.

– Dunkende discorytmer og stroboskoplys møter oss når vi entrer kaféen. Hele første etasjen er for anledningen ryddet for møbler. Her skal det nemlig danses. Men siden det er langfredag så er det ikke lov å danse.

Ja, faktisk. Forbudet mot dans, kino og andre offentlige tilstelninger på helligdager med røtter tilbake til 1735, ble ikke opphevet før i 1995.

Sabotasjeforsøk

– Det var noe med at folk ikke kunne danse før etter midnatt. Men hvis Bjørn Torske var en av DJ-ene så ble det garantert stemning etter det. Han spiller kule ting, sier Hanssen.

Et av de «vage» minnene involverer sabotasjeforsøk da kjenninger scratchet med vinylplatene hans. Der var det mye britisk «undergrunns-dance» fra plateselskapet Rhythm King.

Per Martinsen nevnes også i forbindelse med denne tilstelninga. Men han husker det ikke slik.

«Spede forsøk»

– Omtales dette som byens første houseparty? Det er feil, sier han og ler.

– Bjørn Torske og jeg forsøkte oss på Brygga i 1989. I ettertid spøkte vi med at «Bjørn spilte, mens jeg danset, og omvendt», men det var noen til, forklarer Martinsen.

Han sier de fleste «housepartyene» på den tida var «spede forsøk».

– Det var stort sett ganske dødt, men jeg husker én gang det ble fullt hus og fullt party på Rogers. Da var det masse soldater fra blant annet USA og Nederland som ble sjokkerte over å finne denne typen musikk så langt mot nord mens de hadde perm, sier Martinsen.

Men noe ordentlig houseparty kan man visst ikke snakke om før Bjørn Torske og Rune Lindbæk fikk tromsøværingene til å kaste hendene i været på Folkets Hus i 1991.

– Da var folk klare til å danse til housemusikk, men da hadde jeg flyttet fra byen, sier Martinsen og ler godt.

Men hva er så housemusikk? Vi lar journalist Aakvaag forklare:

– For de ikke-innvidde så kan vi forklare at «House-musikk» er synthesizer-basert dansemusikk. Man tager en lydmaskin og en båndspiller og legger på et utvalg lyder fra filmer, dialoger, radio og andre plater, skrev han den 25. juli 1990. Så da vet vi det.

Som nok en historisk kuriositet kan der nevnes at det har vært arrangert «housepartyer» i byen tidligere. Da i regi av den kristne bevegelsen Oxfordgruppen. På et møte de arrangerte på Riksgrensen den 15. juni 1936 vet vi at «overlæge og fru Wisløff fra Tromsø» deltok. Men de var nok ikke så danseglade som housepartyene på 90-tallet.

LES ALLE Feedbacks musikkminner.