1. BRUCE SPRINGSTEEN «The Wish» (1987)

Springsteen har skrevet og snakket mye om sitt trøblete forhold til den labile faren sin, og da er dette den perfekte motvekten, en låt som i stedet hyller hans mor. Førsteverset forteller at det ligger en innpakket gitar under juletreet til guttepjokk-Bruce. Allerede da knekker du inni deg. Et av hans aller vareste og fineste øyeblikk, dette.

Det er helt ubegripelig at denne låten ikke ble med på «Tunnel of Love» (1987), noe som ville løftet et allerede superbt album ytterligere. Ble heldigvis senere utgitt i samleboksen «Tracks» elleve år senere.

2. DANZIG «Mother» (1988)

Om Black Sabbath og en naglekledd punkrock-Elvis hadde vært i stand til å få et barn, ville Glenn vært et noenlunde forventet resultat. Denne desperate låten, hentet fra hovedpersonens mørkeste indre, så vel som fra hans solodebut, har vært en låt som har vært gjenstand for utallige seminar, kollokviegrupper og okkulte sammenkomster.

Låten er kaaaanskje ikke heeeeeeelt Margrethe Munthe, men det er jo Glenn, og han snakker og roper til mamma, om enn på litt mørkere måte, og med en tanke andre hensikter enn hva som er tilfellet hos Springsteen. Al og Tipper Gore var ikke videre henført da den kom. Videoen, derimot, er episk. La oss heller ikke glemme at dette var mannen som (i bandet Misfits) ydmykt spurte mamma «Mommy, can I go out and kill tonight?»

3. DOLLY PARTON «Coat of Many Colours» (1971)

En rørende og storslått låt der Dolly rykker helt tilbake til start på sin egen, personlige american dream. Hun synger om mamma som syr henne en vinterjakke laget av noen lurvete tøyfiller familien hadde fått. Dolly blir mobbet på skolen. Hun har hull i buksene og begge skoene.

Men når hun oppsummerer på slutten, er det med stram mine, klar melding, og et kjærlig blikk til mor: «One is only poor only if one choose to be». Søkkrike, fantastiske Dolly. Selvsagt er et av hennes største mesterverk en låt om å finne kjærlighet og rikdom i det materielt fattige.

4. THÅSTRÖM «Mamma» (2021)

Den mest private og minst intimtyranniserende artisten i Norden skriver ikke så mye biografisk i sangene sine, og er lite glad i å «by på seg selv», men en sjelden gang åpner han opp sin hjertedør. I denne sangen om moren sin, gjør det han det, men selvsagt på en veldig thåströmsk måte.

I stedet for å fortelle om forholdet til moren sin, stiller han heller noen retoriske spørsmål om hvordan det må ha vært å være henne i gitte situasjoner. Men han gjør det på en varm, ettertenksom og fin måte, og med en av de kuleste stemmene på våre kanter.

5. MERLE HAGGARD «Mama Tried» (1968)

Singelen og superhiten, som er løftet fra plata med samme navn, er en av countrymusikkens aller største. Det er en angrende og skamfull Merle som forteller lytteren at moren gjorde alt hun kunne, men at det ikke nyttet, og at det var han, og bare han, som fucka det opp for dem begge, ved å havne i fengsel.

Han satt da også i fengsel på ordentlig, selv om jeg-personen i låten drar litt mer på i hvor stort lovbruddet og straffen var. Og slikt må jo være lov, når man vil understreke et poeng, og i særdeleshet når man vil snakke opp mamma.

6. TAYLOR SWIFT «The Best Day» (2008)

Låten kom allerede på andreskiva hennes, og er egentlig en hyllest til begge foreldrene, som hun takker for å ha backet henne på sin vei opp til å bli stjerne. Swift spilte i sin tid inn låten i all hemmelighet, og sågar en video, og ga både låt og video i julegave til moren.

Moren har selv sagt at hun måtte be Taylor slutte å gjøre den live, fordi hun (selvsagt) alltid er med henne på turné, og at hun ikke orket å bryte sammen i krampegråt hver kveld. Vi snakker altså om en gave som nok slår kaffe på senga og marsipankake med relativt klar margin.

7. OZZY OSBOURNE «Mama, I'm Coming Home» (selv om den handler om kona) (1991)

OK, denne er litt problematisk, siden mammaen Thee Oz refererer til er kona, og ikke moren. Likevel har den blitt et slags mamma-anthem likevel, og da lar vi den passere, simpelthen fordi vi alltid tolker Ozzy i beste mening.

At mammadalten Lemmy skrev teksten på den gjør ikke akkurat valget mindre søtt eller dårligere. Lemmy og Ozzy og mamma. Sukk.

8. KACEY MUSGRAVES «Mother» (2018)

En låt på bare ett minutt og atten sekund, men du store all verden, så vakkert og rørende. Kacey savner moren og synes hun er så altfor langt borte. Så tenker hun på mamma som sitter i Texas, som igjen savner sin egen mor.

Dessuten beviste Ramones allerede for snart femti år siden at bortsett fra lengden på frontfiguren, er det ikke lengden som betyr noe, men mengden effektiv energi og genialitet du klarer å presse inn i hver låt.

Videoen til låten er hinsides bedårende. De fem siste sekundene der er så rørende, at om du ikke faller for det, er du mest sannsynlig en flammende psykopat.

9. THIN LIZZY «Philomena» (1974)

Sukk, Phil Lynott. Det irske geniet skulle fortsatt vært blant oss, men han rakk heldigvis å forevige masse musikalsk gull før han endte sine dager på jorda. Han lagde masse hard og kontant rock, men han var minst like god til å skrive souldraperte gullkorn.

«Philomena» er en slik en, nydelig akkompagnert av irske toner fra de karakteristiske og tostemte gitarene. Låten handler om rastløshet og mangelen på en lykkelig barndom. Men låtens klimaks kommer når det hele kulmineres i en sår og vakker hilsen til moren sin, som han åpenbart sliter med dårlig samvittighet for, for at han ikke ringer henne eller skriver brev.

If you see my mother

Please give her all of my love

For she has a heart of gold there

As good as God above

If you see my mother

Tell her I'm keeping fine

Tell her that I love her

And I'll try and write sometime

10. ODD NORDSTOGA «Heim te mor» (2006)

Åpningsspor, tittelspor og den beste låten på skiva med samme navn. Ødd skriver om suksess, om å dra på turné, om jenter som synger sangene hans i kor, drammene som drikkes i sola, enda flere jenter som strømmer til og følelsen av å bære i seg ens egen storhet, høy og cocky på seg selv. Men etter hvert eneste vers drar han seg ned og sier det som det er.

Eg lengtar heim te mor

Eg er stor, eg er stor

Men ikkje så stor

Eg lengtar heim te mor

Selvsagt lengter han hjem til ho mor. Ikke til Frøken Franzen, hun kommer først i neste låt, men selv hun må nok finne seg i å bli rangert etter mamma. Alle må finne seg i å bli rangert etter mamma. Ha en finfin morsdag!