EMIL KARLSEN Kulturhuset - Rakettnatt fredag 26. 08. 2022

– Bare trekk frem hit! Vi er ikke skumle selv om vi snakker samisk.

Emil Kárlsen får folk til å flire, men jeg irriterer meg litt innledningsvis. Ikke over artisten, men at det er såpass glissent i rekkene da første Rakettnatt-konsert starter i Kulturhusets storstue. Folk har derfor valgt å sette seg der man egentlig skal stå.

Irritasjonen går raskt over i fascinasjon. Karen som står midt på scenen er ikke svær, men stemmen fyller virkelig det store rommet. Den visuelle settingen er perfekt, med en stor illustrasjon av Nagirvárrái – søvnens fjell – i bakgrunnen.

Men ingen i salen blir søvnige denne fredagskvelden. Kvartetten som backer Kárlsen sparker godt fra seg, og hjelpes av glassklar lyd der detaljene i det energiske samspillet kommer godt frem. Bruken av synth/orgel forsterker temperaturen i musikken.

Der Emil Kárlsens band Resirkulert stilmessig er litt «13 på dusinet» indiepop, er solomaterialet hans malt på en bredere palett.

På samisk har Kárlsens ikke bare funnet tilbake til sitt eget språk. Denne konserten viser at han har utviklet et helt eget musikalsk uttrykk.

Ingenting er snudd på hodet, vi snakker basically fortsatt om gitarbasert pop. Storfjordingen har allikevel et godt øre for melodier som kombinerer energi med en viss sentimentalitet og mystikk. Det er ikke så jævla enkelt! Da hadde jo langt flere gjort det.

Det er også en x-faktor i spill denne fredagen. Kárlsen putter joik og samiske musikk inn i en popkontekst, og tør å tøye strikken i flere retninger. Han tar i bruk musikk det offentlige Norge i generasjoner forsøkte å fordrive, og evner å bruke det i en helt ny setting som er lett å omfavne. Vi blir invitert inn i lavvoen, og ekskluderes ikke selv om vi ikke har samisk språk, kulturbakgrunn eller blod å vise til.

Dette, mine damer og herrer, er utvikling. Og noe vil være veldig galt om tilhørerne ikke fatter interesse for den samiske gryta denne musikalske kraftkosten er øset opp av, etter noen rause porsjoner servert av Emil Kárlsen og bandet hans.

Etter hvert som det blir trangere og trangere i salen, er det noen glupe unge hoder som løper frem til scenekanten for å oppleve konserten. Mange følger umiddelbart etter.

– Se hvor mye noen få mennesker kan forandre, sier artisten med fornøyd mine.

Konserten får en annen energi fra dette punktet og ut. «Min áiggis», som er skrevet og innspilt sammen med russiske Ekaterina Efremova, har fått en litt annerledes kontekst i 2022. Kárlsen viser sin støtte til et krigsherjet Ukraina, til stor applaus fra publikum.

Kveldens låtmateriale har Kárlsen hovedsakelig hentet fra egen solodebut, men en fin hyllest til ledestjernen Nils Aslak Valkeapää har storfjordingen også plass til. «Gieđas» har en nesten springsteensk schwung over seg, og Emil Kárlsen avslutter attpåtil med en eksplosiv fremføring av min personlige favoritt «Muohta».

Dette var storslagent, engasjerende og underholdende. En glimrende start på festivalen, er vibben som sitter i kroppen etter endt konsert.