NONNE «Frem og tilbake EP» (SLOG)

De har hatt to digitale singler liggende ute siden 2020, låter som i bunn og grunn burde vært gjenstand for mye mer åtgaum og oppstandelse enn hva tilfellet er. Heldigvis er bandet/prosjektet snappet opp av Buktafestivalen, som har satt dem opp i det offisielle programmet sitt, til nachspiel på byen-konseptet. Det er helt rett, for det er ikke hverdagskost med talent på dette nivået, og iallfall ikke med band her til gards som spiller denne avarten av rock.

Nonne har en god del musikalske slektskap til fortsatt albumaktuelle og brillefine Great People, og Nonne er rett og slett bandets rytmeseksjon i egen, fri utfoldelse. Som med moderskipet, har de røttene plassert i den mer psykedeliske leiren av rock, men det er hakket mørkere og mindre pop enn hos Great People.

Referansene til The Black Angels og The Brian Jonestown Massacre ligger også mellom linjene her, men her er det også tyngre krefter i sving, og da tenker jeg særlig på tidlig The Jesus And Mary Chain og – ikke minst – Joy Division. I tillegg vil jeg bli overrasket om de ikke har lånt ørene sine til Night Beats, for ikke å glemme de uunngåelige Texas-psych-gudfedrene i 13th Floor Elevators.

NONNE «Frem og tilbake EP» (SLOG)

To av låtene («Ute natt» og «Veien») er identiske med de digitale singlene som allerede har vært tilgjengelig en stund, men de to andre (åpningssporet «Treng en liten» og andrelåten «Ut av balanse») er ferske og nye for denne EP-en.

Låtene er mer monotont kvernende til repeterende gitarriff, enn det er melodiske trylleslag, slik Great People er på sitt skarpeste. Vokalen ligger også oppå kverna og duver, halvt hviskende, som et tilleggsinstrument til keyboardpålessingen, der ordene males ut som speisa lydmalerier til et ellers ypperlig sound. Dessuten låter det helt utrolig bra, så her har Mikkel Moen i Bislett Studio gjort en kremjobb.

Rykter skal ha det til at et fullt album er på vei, samt at album nummer to også er under bearbeidelse. Slikt elsker jeg å høre, for de kan ikke knote og sæme like mye (eller lite) som de har gjort hittil. Også er det å håpe at de rekker å slå gjennom mens de fortsatt er på plateselskapet med det suverene navnet SLOG. Så nå er det bare å peise på. Jeg er ekstremt spent og forventningsfull til fortsettelsen her.