For overskrifta er selvfølgelig bare lureri. Det vi mener er Tromsøs største konsertproduksjon gjennom tidene, men for en kulturinteressert by som vår er ikke det noe å kimse av.

Selvfølgelig har midlene vært små på produksjonssiden opp gjennom årene, men trangen etter å oppleve storslåtte konsertopplevelser, uansett hvor små de måtte være, sitter i oss. Så når man da har anledningen, hvorfor ikke slå til?

Tok store deler av budsjettet

Om det var det de tenkte, Tromsø symfoniorkester, da de satte opp monsterforestillingen av Giuseppe Verdis «Requiem».

– Sjøl om dette er en produksjon som tar en relativt stor del av orkesterets årsbudsjett, så er det likevel så viktig å kunne gi publikum en slik konsert at det ikke er problemer med å forsvare den. [ ...] Ingenting kan måle seg med den opplevelse det kan gi publikum å få overvære en konsert som denne med stort orkester, stort kor og fremragende solister, sa Bjarte Engeset, Tromsø Symfoniorkesters kunstneriske leder, til «Tromsøs» høykulturelle alibi, Helge Matland.

Engeset håpet i all ydmykhet at dette skulle bli en konsert som Tromsø ville huske lenge.

En inspirert bassist

Og kanskje inspirere noen unge sjeler. Kontrabassist Stein Paulsen fortalte i en pause mellom øvingene at han hadde vært med på en liknende storkonsert tidligere:

– Jeg var så heldig å få være med på ei framføring alt som tolvåring. Det var nok ikke så mye jeg hadde å bidra med den gang, men opplevelsen fikk meg til å bestemme meg for at det var musiker jeg skulle bli.

Tilbake til 1887 og Verdis «Requiem». Verket var ikke tilfeldig valgt.

– «Requiem» er velegnet til å skrelle vekk alle de negative holdninger mange har til symfonikonserter og den negative klang av «finkultur» som er knyttet til dem, sa Engeset.

Showtime

Totalt skulle over 250 musikere stå på scenen – en ikke ubetydelig del av dem i koret – så logistikken var ei utfordring. Flere av sangerne hadde begynt allerede året i forveien, mens Konservatoriekoret begynte litt senere. De andre korene var Tromsø Kammerkor og Tromsø økumeniske kor (Trøkk).

Helga 26.–27. april 1997 var det showtime.

– Ønsker du en god sitteplass? Bestill billett nå!, sto det i reklamen.

– Vakkert, storslått og dramatisk, var Helge Matlands dom i avisa den 28. april.

LES ALLE Feedbacks musikkminner.