Navn, alder: Elle Márjá Eira (37)Band: Elle Márjá & SnoweyeAktuell med: Ny kort dokumentarfilm + noen musikalske overraskelser i nærmeste fremtidGig-aktuell: Skulle egentlig spilt i Tromsø under neste ukes TIFF, som nå er avlyst, da festivalen er gjort til et heldigitalisert arrangement på grunn av smittevernhensyn.

– Kan du beskrive hvilken musikk du spiller?– Improvisasjoner og tentativ musikk. Spiller aldri det samme live. Spiller med ulike musikere så uttrykket forandrer seg hver eneste gang. Joik er kjernen i min musikk og dets mange komplekse lag.

– Du får en pistol mot tinningen, og må synge karaoke foran et fullsatt Alfheim stadion. Hvilken låt velger du å tolke?– «Sámiid ædnan» (slik er låten registrert, men er skrevet feil på samisk). Sikkert irriterende for noen rasister å høre den, men who cares?

– Hva er din verste opplevelse på scenen eller turne?– Hadde en konsert for «Den kulturelle skolesekken» en gang i Alta hvor enkelte elever fra videregående kastet ting på meg mens jeg stod på scenen og ropte «slutt å syng på et språk vi ikke forstår». Det er enkelte episoder som ikke egner seg på trykk. Men i Brasilia hadde arrangørene rigget opp en enorm festivalscene (kun til meg og det gjorde at jeg ble enda mer nervøs) rett utenfor nasjonalmuseet som ser ut som en igloo. Jeg hadde ikke en egen lydtekniker med meg, og etter det har jeg aldri reist uten. Lydmannen som var der var sikkert minst 250 meter fra oss og forstod ikke ett ord engelsk.

– I tillegg fikk hele bandet elektriske støt på scenen hele tiden. Man måtte bare stålsette seg for neste støt anytime. En annen morsom historie var da Snoweye spilte i Vadsø, så gikk vi nesten glipp av egen konsert fordi vi hadde rotet med tiden etter en lang øvingsdag og lydsjekk. Hele bandet kom sent, og bassisten/mandolinisten dukket opp aller sist. Han sa at dette hadde han aldri tidligere opplevd i sitt lange liv. Vi var bra svett, da!

– Du bookes av Den Norske Opera, og får sette opp hva du vil på den såkalte rideren, uten noen økonomiske begrensninger.– Jeg krever aldri noe fancy på mine ridere. Kun litt mat og vann. Hadde muligens bedt om tørka reinkjøtt, kokte reintunger, margebein, blodpølser av reinsdyr og ekte kildevann fra Kautokeino.

– Nevn et band eller en artist du rådigger, som folk flest neppe ville trodd om deg.– Tupac Shakur, som er min ungdomscrush.

– Vi gir deg guddommelige krefter, som gjør at du får gi nytt liv tilbake til en død musiker. Hvem velger du å hente tilbake, fra andre siden og hvorfor?– Janis Joplin. Hun var ei rå dame med en kraftig stemme. Kompromissløs som ikke var opptatt av det perfekte. Hadde ønsket å se henne live.

– For at det dette skal la seg gjøre, og for å gjøre plass til vedkommende, blir du samtidig nødt til å ta livet av en musiker som lever i dag. Hvem ønsker du å bringe til evig taushet og hva har vedkommende gjort for å gjøre seg fortjent til det?– Ønsker ikke å ta livet av noen så derfor må Janis Joplin få lov til å være der hun er nå, dessverre.

– Hva er det verste stedet du kunne blitt booka til? Hvorfor?– En eventuell gjeninnsettelsesfest for Trump fordi jeg kan ikke fordra den personen.

– Hvis du skulle gjort et sjangerbytte – hvilken musikk skulle du laga da?– Jeg forholder meg ikke til sjangere i det hele tatt når jeg lager musikk.

– Når kjente du sist trangen til å banne høyt?– Banner mest på samisk. Bannet for noen dager sider da jeg plagdes i studio med noen tekniske greier. Da bannet jeg høyt for meg selv. Haha!