I år er det plukket ut 44 av 130 påmeldte filmer til Tromsø internasjonale filmfestivals (TIFF) største sideprogram Film Fra Nord (FFN), et av festivalens mest populære programmer.

Her finner man 24 kort- og dokumentarfilmer, 10 kortfilmer i spesialprogram og 10 langfilmer. Alle laget av filmskapere fra nordområder over hele verden.

PROGRAMSJEF: John-Kristian Dalseth er programsjef for Film Fra Nord. Han presenterte programmet onsdag.

Langfilmene står for seg selv, mens kortfilmene og dokumentarfilmene er sortert i ulike kortfilm- og dokumentarprogram.

– Vi velger filmer utelukkende basert på kvalitet og hva vi synes er interessant for publikum. Når vi setter sammen de ulike kortfilmprogrammene så er vi opptatt av at de skal fungere godt sammen og komplementere hverandre, sier John-Kristian Dalseth, programsjef for Film Fra Nord.

– Lett å bli glad i

Årets åpningsfilm under FFN, som har premiere tirsdagen under festivalen, handler om Magnus Eliassen. Han er mest kjent som den ene halvdelen av Sirkus Eliassen. Bodø-duoen som sto bak landeplager som «Æ vil bare dans» og «Hjem til dæ». I filmen «Alt som kunne ha vært», regissert av Trond Kvig Andreassen, også han fra Bodø, møter vi en tilbaketrukket Eliassen. Her følger vi han alene i Lofoten hvor han sitter og skriver låter, og egentlig trives overraskende godt med å være for seg selv. Ifølge regissøren er det en ekstraordinær oppvekstfortelling.

– Magnus har levd et helt unikt liv de siste årene, men likevel med universelle problemer og ideer. Reisen hans fra havgapet i Lofoten til musikkinnspilling i Los Angeles bød på muligheter til å portrettere dette på en filmatisk og visuelt spennende måte. Dessuten er Magnus en karakter som er lett å bli glad i og utrolig underholdende på lerretet, sier Andreassen.

DEN VEGANSKE TANNBØRSTEN: Denne filmen, regissert av Trygve Luktvasslimo er en del av Overdrive-programmet.

– Vi har alltids en håndfull mulige kandidater, men den pekte seg tidlig ut. Andreassen har vært en TIFF-yndling lenge og har vært en del av flere prosjekter vi har hatt og vi har derfor fulgt med på hans arbeide, sier Dalseth.

Tilhørighet og bygdelivet

Et av temaene som går igjen i årets program er bygd mot by-mentaliteten. Noe som åpenbart engasjerer en rekke filmskapere i alt fra Canada til Norge.

– For eksempel i filmen «Ivo» laget av Christina Lande fra Tromsø. Her møter vi Guri Johnson i rollen som en lærer i Lofoten som ikke helt passer inn i bygda hun bor i, sier Dalseth.

– I tillegg har vi flere filmer som er laget med utgangspunkt i avsidesliggende plasser og som tar opp tematikk som identitet og tilhørighet tas opp. Det å bo nord på vidda eller Ykon preger filmskaperne, noe de også tar opp i filmene. Det er mye som foregår de plassene vi ikke kjenner til. Eksempelvis i Marja Bål Nangos film «Tungene», som handler om et overgrep på vidda, sier Dalseth.

For under årets Film Fra Nord er kjønnsfordelingen jevnere enn noen gang, med 23 filmer av mannlige regissører og 21 filmer av kvinnelige regissører.

SAMISK SKIKK: I "Pulling The Belt" eller "Ribadit" som den heter på samisk, har Elle Sofe Sara satt søkelyset på en gammel, samisk skikk hvor mannen "trekker" dama i beltet når han er interessert. Foto: Torgrim Halvari

Eksempelvis filmen «Through Darkness», regissert av Manuela Mandl og tromsøbosatte Melissa Brandner.

– Store deler av filmen er filmet i mørket her i Tromsø og handler både om det å stå på ski i mørketiden, men også om psykiske utfordringer, sier Dalseth.

På sedvanlig Film Fra Nord-vis får vi også underfundige innblikk i ulike miljøer. I filmen «Pulling The Belt» har Elle Sofe Sara satt søkelyset på en gammel, samisk skikk hvor mannen «trekker» dama i beltet når han er interessert. Mens vi i «Heroes» av finske Karolina Patoos får et innblikk i et undergrunnsmiljø USA hvor det bedrives «gay rodeo».

Skal debatteres

I likhet med i det ordinære filmprogrammet er det også her et «overdrive»-program med de helt spesielle filmene som skiller seg ut fra mengden. En av disse er «Den veganske tannbørsten» som tar opp tematikk som bærekraftighet og klima, i likhet med flere andre filmer på programmet.

– Dette programmet er helt spesielt og man må være åpen for å la seg sjokkere. Her er det flere absurde historier, eksempelvis filmen «Farse» hvor man skjemmes over å le, sier Dalseth.

I tillegg er det også et eget animasjonsprogram og flere andre ulike kortfilmer, langfilmer og dokumentarer.

– Dette er filmer som både skal utfordre og underholde. Vi ser at vårt publikum er veldig interessert i disse filmene og det er noe de ofte snakker om. Derfor skal vi i år også sette opp flere debatter som tar opp tematikk i disse, og andre TIFF-filmer, sier Dalseth.