Trioen har skaffa seg et solid navn i Japan, og både albumet «Guzuguzu» (bevege seg sakte) og, med ett unntak, dets åtte låter har japanske titler.

Trioen med Helge Lien (piano og komposisjon), Frode Berg (bass) og Per Oddvar Johansen (trommer) tar oss med til et univers hvor vi får fornemme stemninger, situasjoner og handlinger som danner utgangspunkt for særegen og vakker musikk hvor basis er klassisk og melodisk jazz, men hvor innslagene av det frie og modernistiske bidrar sterkt til å mane fram musikkens stemninger og trioens egenart.

De åpner albumet med å gi oss lyden av et tordenvær som nærmer seg («Gorogoro»), fortsetter med å tolke sakte bevegelse («Guzuguzu»), lyden av et smil («Nikoniko»), følelsen av at noe er komplett («Garari»), at noe kuttes opp med stor energi («Chokichoki»), at noe snurrer rundt («Kurukuru») for så å avslutte med et stille regn («Shitoshito»).

Selv om det er tydelige variasjoner i låtenes stemning og sound, har de utgangspunkt i samme melodiske tema, mens en ensom blomst, «Jasmine», skiller seg ut fra resten av albumet både i navn og sin nordiske karakter.

Helge Lien Trio har levert jazz fra øverste hylle siden 1999, og «Guzuguzu» er trioens 9. album. Nå medvirker for første gang Per Oddvar Johansen som trommeslager. Det er på ingen måte noe hinder for at trioen oppleves som svært samstemt.

Lien er en suveren pianist. Berg skaper fine variasjoner gjennom sin traktering av kontrabassen både med og uten bue. Bass, trommer og cymbaler bidrar til både klanglig og rytmisk rikdom – noen ganger pågående, andre ganger tilbakeholdende.

HELGE LIEN TRIO «Guzuguzu» (Ozella Music)