Men hvem i alle dager er alle disse artistene som spiller, og hva skal jeg egentlig se opp for, tenker du kanskje? Får du helt noia av disse eksistensielle spørsmålene?

Men chill da, folkens! Den staute, standhaftige, meddelsomme, fjonge og vitebegjærlige heidersmannen Egon Holstad har allerede gjort jobben for deg, og vil – tradisjonen tro – guide deg nennsomt gjennom programmet. Klart han gjør!

I år er kapasiteten utvidet til hele tre scener, og herunder følger omtale av de to største, av interne kapasitetsårsaker. Årets innendørsscene, på Kulturhuset følger nederst, med anvist klokkeslett.

Hovedscenen

17:00 VIOLET ROAD

Ja, hvem er nå disse Violet Road? Vel, det er like meningsfullt å forklare for iTromsøs lesere, som det er å forklare for en furet værbitt katolikk hvem paven er for en slags underlig type med hatt. Violet Road har siden 2007 jobbet steinhardt, og ufortrødent turnert land og strand, mens skivene (hele sju i tallet, samt ei endeløs rekke digitale singler) har blitt har drysset ut av ermene deres med jevne mellomrom, og til masse åtgaum i både lokal og nasjonal presse. Besetningen er den samme som i starten, bare at Espen Høgmo har overtatt for Herman Rundberg på trommer siden 2017.

TROMSØ-BAND: Violet Road er først ute på hovedscenen lørdag. Foto: Daniel Mikkelsen

Se opp for: Vulkana, båten til bassist Hogne Rundberg, for Hogne lar selvsagt ikke en sånn sjanse til gratis promotering gå fra seg, når de uansett skal spille konsert helt ned i flomålet. Og derfor vil den komme seilende inn i 26 knops fart, forsterket av fire Evinrude 400 hk-motorer, og dore inn i folkemassene, mens bandet spiller fotballsangen «9000 Byen», den eneste låten i musikkens historie som klarer å få Ole Martin Årst til å strigråte.

18:45 ASTRID S

Hun er bare 25 år, men det føles som hun har vært en av landets største artister helt siden nittitallet, men siden hun er født i 1996, er jo dette beviselig feil. S ble først kjent for folk gjennom deltagelsen i Idol i 2013, en konkurranse hun TAKK OG LOV ikke vant, ellers hadde hun nå vært et glemt navn i obskuritetens mørke, og hun hadde for lengst brukt alle fire mulighetene til å stille opp i Lindmo for å snakke om den vonde Idol-tiden.

I stedet har hun tatt tak i egen karriere og gønnet på. Foruten å ha samarbeidet med rubb og stubb i platebransjen (alt fra Lars Vaular og Frank Walker til Shawn Mendes og vår egen Dagny), har hun hamret ut et utall singler i et heseblesende tempo, og i 2020 kom endelig albumdebuten «Leave It Beautiful».

Se opp for: Slektsforskere fra UiT (eller, sagt med sterkt tilgjort baby- og åndsestemme: «UiT – Norges arktiske universitet», som har sett seg lei på norske artister uten etternavn. Dette har de kjempet lenge mot. «MEN DÉT BETYR JO FAEN IKKE AT DET ER NOK BARE Å SLENGE PÅ ÉN BOKSTAV ETTER FORNAVNET OG TRO AT DET LIKSOM HOLDER!!!», skriker de så høyt at halsen strutter, mens de vifter med papirer som viser beståtte mastergrader der de selv har vært sensorer.

20:30 TUNGTVANN

Et navn som også burde være unødvendig å presentere ytterligere. Innenfor norsk hip hop er de like vesentlige og sentrale som Alf Prøysen er for musikk i Alf Prøysen-gata, og har siden millenniumsskiftet holdt helvete og gjort rampestreker mot bransjen og til fansen.

TILBAKE: Poppa Lars og Jørg-1 løste opp Tungtvann i 2007, men har siden gjort en rekke gjenforeningskonserter. Foto: Rune Bendiksen

Ideen om å rappe på nordnorsk var i sin tid like logisk som å synge country på tysk, men Tungtvann gjorde skepsisen til skamme gjennom å dundre ut skiver som så vel kritikere i hele landet til massene der ute trykket til sine bryst. Etter fire bejublede skiver oppløste de seg selv i 2007, men har siden den gang hatt flere gjenforeningskonserter enn Kjell Bækkelund og a-ha til sammen, også disse til stormende jubel og høye terningkast. Tungtvann leker ikke butikk når de står på scenen. Ikke der heller.

Se opp for: Undertegnede, for noen i Salten-området, der både Jørg-1 og undertegnede er fra, har gravd litt bak i slektstreet og funnet ut at vi er femmenninger. Nå er det kanskje ikke en direkte høyeksplosiv fare for blodskam her, av flere årsaker, men likevel. Vi er faen meg nære slektninger uansett, og en slik claim to fame vil jeg selvsagt aldri la gå fra meg. «FÆMMÆNNING! FÆMMÆNNING! FÆMMÆNNING!» vil jeg rope taktfast under konserten, mens jeg peker på meg selv, hip hop style, mens Jørg-1 sikkert bare vil skrike «Bransjehore!» tilbake. Sukk. Sånn har det altså blitt.

22:30 RÖYKSOPP

Röyksopp trenger like mye introduksjon i Tromsø som Elvis trenger det på Graceland, når Han en dag kommer tilbake. Fra debutsingelen i 1999 til debutskiva «Melody A.M.» (2001) tok Röyksopp kvantespranget fra å være en obskur electronica-duo på gutterommet til å bli listetopper og popstjerner.

Det siste har de egentlig bare fortsatt å være. Over 20 år etter debuten fyller de fortsatt store venues verden over, og er den dag i dag trekkplaster på store festivaler, som nå Rakettnatt, akkurat som de var det på Parkenfestivalen i Bodø forrige helg.

TROMSØ-DUO: Torbjørn Brundtland og Svein Berge, begge fra Tromsø, utgjør Röyksopp. Foto: Stian Andersen/Handout

Se opp for: Lokale musikkjournalister. Det er høst og sopptid. Röyksopp spiller i byen. Sopp og electronica. Hallo, her ligger det an til hundrevis av raffe dad-jokes. Se dernest opp for Ragnar Olsen. At to stykk bare står og gnurer med hver sin datamaskin, med Tre Små Kinesere-hatter, er ikke ordentlig livemusikk. «Pløgg ut strømmen og prøv dokker på Spelt på Skarven – ØNNBLØGGED! – så får vi se ka som egentlig bor i dokker!», raller den gamle boknakaren i skjegget. Se dessuten opp for Astrid S. Jeg vedder en stamp med brosme på at hun vil entre scenen underveis.

Satellittscenen

18:00 TORINE

Om du har hørt om henne eller ikke, har nok de fleste der ute hørt stemmen hennes. I 2019 tapetserte hun hitlistene rundt om med vokalen på Alan Walker, Tungevaag og K-391s singel «Play», en låt med nesten 200 millioner streams bare på Spotify, og som sendte henne på turné rundt i Europa og Asia. Hun har senere gjort flere låter med Walker, men står også støtt på egne bein, godt bevist med signering av kontrakt for sjøfaste Universal Music.

Se opp for: Slektsforskere fra UiT (eller, sagt med sterkt tilgjort baby- og åndsestemme: «UiT – Norges arktiske universitet», som har sett seg lei på norske artister uten etternavn. Dette har de kjempet lenge mot. «NÅ KLIKKER VI I MEGAVINKEL! OGSÅ BARE BLANDE GUTTENAVN OG JENTENAVN PÅ DENNE FREKKE MÅTEN, OG ATTPÅTIL UTEN Å KLARE Å HOSTE OPP ET SKIKKELIG ETTERNAVN!!! KAN DET VÆRE SÅ SATANS VANSKELIG?!?!?!?» skriker de så høyt at halsen strutter, mens de vifter med papirer som viser beståtte mastergrader der de selv har vært sensorer.

19:45 UNDERGRUNN

Rappgruppa, bestående av seks nittenåringer, brøt stillheten gjennom SoundCloud-singler i svært ung alder, og slo også gjennom i 2020 med debutskiva «Firenze's Finest» (2020). Under pandemien slapp de mixtapen «Buketter og ballspill», før de i år kom tilbake med full skive, den kritikerroste og selvtitulerte «Undergrunn». De hadde allerede et formidabelt liverykte før pandemien, men man kan jo bare tenke seg til hva to år med isolasjon gjør med en kreativ guttegjeng i slutten av tenårene. De vil neppe holde noe tilbake. FOR Å SI DET PÅ DEN MÅTEN!

Se opp for: Röyksopp. De synes nå dette «Undergrunn» er et ganske så kokett navn til ei gruppe som allerede fyller Sentrum Scene og spiller på Rakettnatt. «Pøh, sier de. Da vi var like unge hadde vi ikke solgt en jævla dritt, og ble kastet ut av Blårock tre ganger i uka. Jævla kokette snørrunger, lizm!», sier de verdensvant, godt anonymisert og gjemt bak sine raffe Tre Små Kinesere-hatter.

21:30 BALLINCIAGA

En elektronisk dansegruppe som i starten tok på seg våtdrakt og dykket ned i den musikalske septiktanken «russelåter», men har etter hvert gått videre og lager nå elektronisk popmusikk, for dem som måtte være i tvil. Forskjellen er ikke til å kimse av, skal dere vite. Live opptrer de alltid i rosa finlandshetter, for å være anonyme, og det er jo da man må spørre: Er dette rett og slett Röyksopp, bare uten Tre Små Kinesere-hattene sine, og med utvide besetning? Vel, se å komme på Rakettnatt, så finner du det vel ut!

Se opp for: Ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap). Han har ikke hørt på noe av dette på forhånd, men kun lest programmet flyktig på mobilen under et kommunestyremøte. Derfor tror han at det nå er klart for balalaika-konsert.

«Balalaika! Balalaika! Balalaika! Endelig! Altså, nu må vi ikkje la denne Russland-boikotten ødelægge en skikkelig fæst førr byen. Æ vil dainse, drikke og fæste og høre på balalaika! Har ho finske tøtta lov, så har pinadø æ åsså det! Alle ska fæste lamme alle! Balalaika lamme alle! Ballalamme amme! Tuuuuuut!», sier han, før han forsvinner dansende inn i mengden. Eller, inn i velgerne, som det også kalles.

Kulturhuset

18:00 HANNAH STORM

19:45 HEAVE BLOOD AND DIE

21:30 OTER