I begynnelsen av april sendte Nordnorsk filmsenter, sammen med Filmfond Nord, ut en invitasjon til nordnorske filmskapere om sende inn visuelle bidrag som reflekterer korona-tiden de har gått igjennom og fortsatt går igjennom.

– Ideen bak prosjektet «Tidskapsel» var å holde moral, motet og kreativiteten på plass i en bransje vi fryktet følte på en slags håpløshet. Samtidig ville vi også gi aktørene som hadde mistet inntekten sin en mulighet til å tjene litt penger, så alle bidrag er honorerte, sier Ingrid Dokka i Nordnorsk filmsenter.

Les også: Tre filmskapere og ett band skal dokumentere koronakrisen for TIFF

Nye navn og talenter

Resultatet ble over 100 innsendte kortfilmer, og innholdet i bidragene var så bra og spennende at gjengen bak prosjektet bestemte seg for å plukke ut noen for å vise i en kinosal.

– Vi er overveldet over alle bidrag vi har fått inn, og alle 110 filmer ligger på nett, uten sensur, åpent for publikum. Det var som om vi trykket på en knapp og så ramlet det ut en masse kreativitet og nye navn og talenter. Vi hadde ikke forventet å se så mye bra, og plukket derfor ut 17 kortfilmer vi ville vise fram. De er ikke nødvendigvis de beste, men de er mest representativ for tematikken.

Først, midt i og etter korona

Visningen har tre hovedbolker som vises kronologisk, og Dokka tror at folk kommer til å kjenne seg veldig igjen i fortellingene.

– De første kortfilmene handler om angst for å ikke kunne sosialisere seg, angst for sykdommen og for hva dette gjør med samfunnet. Og så løsner det litt opp og man reflekterer over tiden man har fått og gjenopplever gleder og verdier, samtidig som man undrer seg over hvor lenge isolasjonen skal vare. I de siste filmene kommer humoren, den litt svarte, skjeve, som også er en måte å overleve på. Den verste frykten er i ferd med å forsvinne, og man ser etter hva man kan ta med seg videre. Kanskje skjer det noe positivt med samfunnet som kommer etter korona.

Les også: Går av etter 21 år i TIFF: – Egentlig er jeg en slask og en jordbruksavløser

Sofaprat om fremtida

Det ligger 30 billetter ute for salg, og visningen skal også streames.

Etter den omkring en times lange filmvisningen, blir det sofa-prat med leder av Nordnorsk filmsenter, Tor Vadseth, Martha Otte, tidligere festivalsjef ved TIFF og utdannet filosof, samt regissørene Fredrik Mortensen og Margareta Orkan, som begge har filmer med i kveldens filmprogram.

– Vi skal snakke om hva vi ser og hva filmene representerer. Det skal også snakkes om hvor veien for bransjen går videre, om det er noe vi kan ta med oss fra denne erfaringen. Grunnen til at mange sendte inn sine bidrag var den korte veien fra idé til film. Jeg tror det er viktig å ha en arena hvor det er mulig for filmskapere å teste ut materiale på.

Fra nord til sør

Denne visningen er det siste filmkonsulent Dokka gjør for Nordnorsk filmsenter, iallfall på en stund. Nå går veien videre til Kristiansand hvor hun blir leder for Sørnorsk filmsenter.

– Jeg har hatt fire fantastiske år i Tromsø, og det har vært veldig lærerikt. Det er et helt spesielt sted å bo og alle folkene jeg har møtt er bra. Min tid i nord er en perle i livet.

Dokka forteller at hun ikke gruer seg til en tidligere vår lenger sør.

– Jeg har aldri klaga på været i nord, og har elsket både mørketid og snø. Men det blir annerledes der, og det passer meg utmerket å flytte fra nord til sør nå.