Christer Falck er hjernen og drivkraften bak konseptet Norske albumklassikere. Her kan publikum, via en Facebook-side, «crowdfunde» utgivelser av norske album som ikke har vært tilgjengelig på CD tidligere.

Falck har ambisjoner om å få crowdfundet ett album per dag i 2021, gjennom sitt nye megaprosjekt.

– Det er bare 150 forhåndsbetalende som skal til for at vi setter i gang arbeidet med utgivelsen, og i snitt regner jeg at det skal gå 20 dager å crowdfunde en plate, sier han.

– Som en fotballtabell

På Facebook-siden Norske albumklassikere ble de første 20 albumene lagt ut til crowdfunding mandag.

– Det hele er satt opp som en rullerende fotballtabell. Når et album når målet på 150 tas det ut, settes i produksjon, og erstattes av et nytt album på tabellen. Om et album ikke når målet om crowdfunding i løpet av 30 dager tas plata ut av tabellen, og folk får pengene sine tilbake, forklarer Falck.

LES OGSÅ: Det må da værra lov til å stæle så lenge du stæler fra deg sjæl!

De første 20 platene som skal crowdfundes er valgt ut av Falck og hans medsammensvorne, John Richard Stenberg.

– Disse 20 skal være et slags Norge i miniatyr. Det skal alltid være musikk fra forskjellige sjangre og årtier inne på tabellen.

Fra 60-, 70- og 80-tallet

Tobben & Ero-klassikeren «Gitter og stas» er blant de første 20 utvalgte som vil bli utgitt på CD for første gang. «Nokka nytt» av Nøkken er foreløpig den eneste andre nordnorske plata som er valgt ut.

– Som tromsøværing må jeg etterlyse Sverre Kjelsberg, som vel har flere plater som aldri er gitt ut på CD?

– Jeg har for øyeblikket en liste på 1.500 album som spenner fra 60-tallet fram til CD-produksjonen startet, i sin tid. Sverre Kjelsberg har fire plater på lista, om jeg husker rett, og disse vil komme med tider og stunder sammen med flere andre nordnorske plater, sier Falck.

CD-ene utgitt av Norske albumklassikere skal etter planen koste 160 kroner, og samtlige får nye «liner notes» ført i pennen av mangeårig musikkjournalist og forfatter Arvid Skancke-Knutsen.

LES OGSÅ: – Han var hyperaggressiv, og vi trodde han skulle fly på alle i hele salen

– CD-en er som Trump-tilhengere

– Hvorfor velger dere å gi ut albumene i CD-formatet nå som vinylen er mer populær, og strømmetjenestene er folkets foretrukne lytteformat?

– CD-en er som Trump-tilhengere – man snakker ikke så mye om den. Men det selges faktisk cirka like mye CD som vinyl i Norge, selv om flere butikker kun selger vinyl. Grunnen til at omsetningstallene for vinyl er høyere enn CD, er fordi vinylplater er mye dyrere. Nå har det blitt slik at folk har råd til to CD-er for prisen av én vinylplate, sier den tidligere platebutikkeieren.

Samtidig innrømmer Falck at målgruppa til Norske albumklassikere ikke nødvendigvis er de yngste lytterne.

– Det er nok en klar overvekt av menn, på min alder og eldre, som har meldt sin interesse for dette.

LES OGSÅ: Christer Falck er ikke ei klyse. Han er en sann helt

Mer penger til artistene

Prosjektet Norske albumklassikere blir etter planen Falcks levebrød fremover. CD-ene blir ikke solgt i butikk, men sendes direkte til mottakeren.

– Alle som jobber med utgivelsene skal ha betalt, og musikk-Norge vil får store inntekter med denne modellen. At disse platene digitaliseres vil gjøre dem relevant for Spotify og andre strømmetjenester, pluss at de kan remastres for eventuelle vinylutgivelser. På toppen av alt holder vi liv i landets eneste CD-trykkeri, Dicentia.

Med den nye crowdfunding-modellen vil artistene få en større del av kaka enn tidligere, ifølge Falck.

– Vi splitter 50–50 mellom plateselskap og artist, som er den beste artistavtalen noensinne, avslutter den energiske musikkentusiasten.