Dette ifølge James Brown da pressen møtte ham på Tromsø lufthavn Langnes noen timer før han skulle gå og på scenen i Polarsenteret 6. desember 1993.

På bildet over tar han seg tid til å hilse på en av sine medpassasjerer på Langnes.

– Jeg er en same, forklarte Ante Mikael Gaup og viste til koften.

Selv om Gaup bare så vidt hadde fått med seg hvem Brown var, ble det et hjertelig møte med mange smil fordi det viste seg at James Brown elsket samer. Og han elsket dem like høyt som alle andre. Og alt annet.

Pressekonferanse på Grand

Til og med snøen var et fantastisk møte for amerikaneren med en oppvekst i Sør-Carolina og Georgia, stater ikke akkurat kjent for snømengdene sine. Ekstremvær, ja, men ikke snøstormer. Selv om han ikke fikk oppleve slikt mens han var på de nordligste breddegradene han noensinne hadde vært, var han tydeligvis fornøyd etter oppholdet bare noen timer uti.

– I feel good, sa han under pressekonferansen på Grand kort tid før konserten. Så la han til:

– I’m a sex machine.

Greit å vite. Du vet du har vært lenge i musikkbransjen når du kan kommunisere gjennom sangtitlene dine, uten at du trenger å være sammenhengende.

Sirkus Bruun

Da «Sirkus Brown» (anmelderens ord, ikke mine) åpnet dørene bare noen timer senere tok de tromsøpublikummet med storm. Kanskje ikke så vanskelig ved hjelp av «utsøkte vrikkedamer» (fremdeles anmelderens ord), blåserrekke, Las Vegas-stil, glitter, stas og en «levende legende». Selv om billettsalget hadde tatt seg opp på konsertdagen – en mandag – bar ikke konserten seg for arrangør Kent Wikbjer. Men han hadde i det minste fått se James Brown i levende live på en scene i Tromsø.

– Topp show

– Det var en jævlig bra konsert med topp show. Kvalitetsmessig var det et glimrende show med gode dansere og musikere. Noen av danserne har for eksempel opptrådt sammen med Whitney Houston, mens Keyboardisten har spilt med Prince, sa den alltid like kunnskapsrike Wikbjer til «Tromsø» noen dager etter konserten.

«Tromsøs» anmelder, Ulf Sverresvold, var ikke uenig i den dommen:

– Selv om jeg vet at han var der, og jeg var der samtidig, så er det ikke til å tro at det er sant. Og sirkuset rundt soulkongen var så stort og fantastisk at det i grunnen er synd på dem som gikk glipp av det.

Enn ble han en del av familien?

– I dag kalles han bror også i Tromsø, skrev Linda Vaeng Sæbbe dagen etter konserten.

LES ALLE Feedbacks musikkminner.