Alle låter kan jo ikke stappes inn i albumformatet. Noen blomster trives best med hagen for seg sjøl, eller i det nypopulære EP-formatet.

Her er fem skikkelige gromlåter fra 2021, som ble bryskt ekskludert fra undertegnedes albumliste, men fortjener DIN oppmerksomhet.

SWEETHEART «Silver & Gold»

Etter at fjorårets selvtitulerte debutalbum hentet hjem en superfortjent Spellemannpris nøyde Sweetheart seg med en EP i år. Her er «Silver & Gold» selve hjørnesteinen og ankerfestet, og denne smørmyke whiskykaramellen av en låt representerer også en slags ekspansjon for den stillfarne duoen. John-Arne Gundersen og Anne Mette Hårdnes nyter nok en gang godt av strengekjæleren SJ Sveen og han lap steel, men nå har de i tillegg jaggu meg gått til innkjøp av bassgitar og trommer! La oss bare folde hendene og be americana-nissen om et nytt album i dette formatet i 2022.

RSP & THOMAX feat. KLISH «Mine Feil»

Den nordnorske rap-utgaven av egg og bacon knallet ut to svært fjonge EP-er i 2021, der «Mine Feil» finnes på den siste, og hårfint beste, «Spesialleveranse». Her henter de attpåtil inn ekstra storkjefta ammunisjon fra råtassen Klish, og resultatet er velegnet til å riste livskiten ut av enhver type bolig. Herrene Bottolfsen og Masternes viser et bredt repertoar bak mikken, og at de er blant landets fremste ordsmeder. I motorrommet viser Bodøs gale professor Thomax seg nok en gang som en beatmaker med en helt egen, snurrige signatur.

LILLI LEWIS «Copper John»

OK, denne er fra et album. Men drit nå i det et lite øyeblikk, og bare lytt til denne herligheten. I sine beste øyeblikk gir den selvutnevnte folkrockdivaen basert i New Orleans oss lyttere piggsveis i nakken og hull i hjertet. Lilli Lewis mestrer folk, blues, funk og alle typer såkalt americana, men denne kombinasjonen av country og gospel er spesielt slående. Lewis’ stemme borer seg inn i sjelen, og kiler sentralnervesystemet. Idet koret slår inn i refrenget, blir jeg satt i emosjonell sjakk matt.

DOUG TUTTLE «Darkness Under Blight»

Denne snodige kisen fortsetter å trille gullklumper ut fra sitt hjemmestudio. «Darkness Under Blight» er bare ett av flere nye bevis for at Doug Tuttle er et popgeni av den sørgelig ukjente typen. Her er det bare å slå på stortromma i referanse-bonanzaen. Vi hører litt John Lennon, litt Neil Young, litt Big Star – altså en fløtebasert suppe full av folk (musikksjangeren!), pop og psykedelisk rock. Jeg ønsker meg mange nye påfyll i årene som kommer.

IMPURE «The Carrion Feast»

Hvem er disse karene, med pentagram og naglebelter på? Duoen Impure fra selveste St. Louis, selvfølgelig! Her har vi altså et band som mikser death metal med black metal, men ikke er redde for god, gammeldags groove. Impure appellerer derfor til alle instinktene som gjør ekstremmetall til en nytelse, og så vidt jeg kan høre er lyrikken av like okkult valør som musikken. Det er neppe pepperkaker og sosisser de messer om midtveis i låten. PS. Impure samlet i høst sine to siste EP-er i albumet «Worship Them» som sjekkes ut av alle som liker denne nydelige faenskapen.