Navn, alder: Roar Dons, 66 årBand: solo-artist med vokal og gitar - som ofte samarbeider med utrolig flinke musikere når jeg spiller liveAktuell med: «En sang om sommer» (sommer-single som ble sluppet 12.juni)Gig-aktuell: Starter min sommerturné på Prelaten fredag 3.juli, deretter går det videre med egen båt til blant annet Meløyvær, Tranøy på Hamarøy, Bodø og Geitvågen

– Kan du beskrive hvilken musikk du spiller?– Helge Matland kalte det voksen-pop da han anmeldte mitt første solo-album i 2017. Selv vil jeg kalle det en blanding av stilarter i et spenn fra jazz til kirkelig kulturverksted. Og jeg er veldig opptatt av groove og rytmer.

– Du får en pistol mot tinningen, og må synge karaoke foran et fullsatt Alfheim stadion. Hvilken låt velger du å tolke?– Jeg har har sunget en del covere i min tid som gatemusikant i Europa og på klubber i Berlin på 1970-/80-tallet. Det jeg føler symboliserer tidsånden i dag er «The Times They Are a-Changin'» – med munnspillet på innerlomma!

Det var nok samme opplevelse av tidsånden som fikk Biilly Joel til å spille samme låta i Sovjetunionen:

– Hva er din verste opplevelse på scenen eller turne?– Da jeg var 13 år spilte jeg konsert med bandet mitt på Speiderhuset i Tromsø. Vi hadde ikke avtalt set-listen på forhånd, og midt i konserten ble gitaristen og jeg uenige om hvilken låt vi skulle spille. Vi endte opp med full slåsskamp på scenen inntil trommisen kom i mellom og måtte fysisk skille oss fra hverandre. Og så fortsatte vi konserten som om ingenting hadde skjedd!

– Du bookes av Den Norske Opera, og får sette opp hva du vil på den såkalte rideren, uten noen økonomiske begrensninger.– Da vil jeg snike inn en mulighet for at de forplikter seg til å gi penger til Leger uten grenser, Flyktningehjelpen og Palestinakomiteen istedenfor å bruke penger på mat og drikke til meg! Og det skal være en fast overføring :-D

– Nevn et band eller en artist du rådigger, som folk flest neppe ville trodd om deg.– Todd Rundgren! Min amerikanske «bror» John Wright gjorde meg oppmerksom på han da jeg bodde i St.Paul&Minneapolis i 1972 og jeg ble spesielt begeistret for albumet «Something/Anything?» som kom ut det året.

– Hva er det verste stedet du kunne blitt booka til?– Et Trump/MAGA-rally! Ikke det at det kommer til å skje med det første – men hvis det skulle skje, vil jeg smelle til med min egen låt «Bye, Bye America» fra mitt forrige album :-D

Vi vet hva Trump ville sagt til det:

– Hvis du skulle gjort et sjangerbytte – hvilken musikk skulle du laga da?– Beklager kjedelig svar, men jeg ville gjort enda mer av det samme! Jeg har i en alt for lang periode i livet mitt jobbet med coverlåter og andre artisters musikk – nå er jeg supergiret på egen musikk og tekster på nordnorsk! Det er en utrolig god følelse å endelig synge på mitt eget språk.

– Hvilken tromsøartist/band tror du kommer til å bli størst?– DAGNY! Hun har alt og er den absolutte pop-artist. Men jeg tolker selvfølgelig spørsmålet som «Hvem tror du blir størst i fremtiden – etter Anneli Drecker?»

Feedback håper i så fall det blir lenge til:

– Når så du sist ditt eget blod?– Pinlig nok veldig nylig da jeg skulle bytte oljefilter i båten – var nær ved å ødelegge gitarfingrene! Ble reddet av at min fantastiske kone kom og hjalp til.