– Siden jeg spilte den i begravelsen til Anette, må jeg ha skrevet låten i uka mellom dødsfallet og begravelsen. Jeg husker faktisk ikke helt, sier Tor Thomassen.

I april 2021 valgte kultur-Tromsøs ildsjel Anette Walle å avslutte sitt eget liv. Som venn og kollega i konsertarrangøren The North Country Fair, følte Thomassen at han måtte bidra med noe etter det tragiske dødsfallet.

– Man blir litt handlingslammet i en slik situasjon, men vil jo allikevel stille opp. Noen baker og slike ting, mens noen av oss føler vi kan bidra med å stille oss opp og synge, sier han.

La låten i en skuff

Thomassen, alias The Late Great, slipper mandag den aktuelle låten – med tittelen «April is the Cruelest Month» – som singel. I og med at det nærmet seg april igjen tenkte artisten: Om låtens skal gis ut, er dette en god anledning.

– Jeg hadde egentlig ikke spilt låten det siste året. Den ble lagt i en skuff etter begravelsen, sier sangeren.

– Så møttes hele bandet for første gang på en stund, og vi fant ut at vi skulle åpne den skuffen nå. Det er vanskelig å mene så mye om sine egne låter, men det var tydelig at alle rundt meg mente det var en fin ting å spille inn denne sangen, legger han til.

foto

Ifølge Thomassen falt alle bitene på plass under innspillinga med fullt band. Tromsø-musikerne Ottar Tøllefsen, Stian Grønbech og Ariel Joshua Sivertsen bidrar med diverse instrumenter, mens sistnevnte står for produksjon og miks.

Tor Thomassen drar spesielt fram koristenes innsats.

– Vilde (Bye) og Tuva (Sofie Andersen) løfter låten til steder jeg ikke kunne drømt om.

Valgte bilde av Anette

Teksten til «April is the Cruelest Month» bærer naturlig nok preg av at det er skrevet til Anette Walle.

– Jeg vil si det er poetisk språk, men hadde teksten vært på norsk ville den ha fremstått som ganske direkte. Jeg håper uansett at den reflekterer temaet på en fin måte, sier Thomassen.

Han omtaler skriveprosessen mer som egenterapi enn at det lå noen hyllest-tankegang i bunn.

– Noen ganger skriver man en låt eller tekst som man så flikker på, eller skriver om. I dette tilfellet kom alt på en gang.

Singelens cover er et bilde av Anette Walle som har ansiktet vendt bort fra kamera. Fotoet er tatt av Walles kjæreste Ole Máhtte Scheie Anti.

– Bildet er tatt i Nice, der Ole og Anette var på tur flere ganger. Da jeg så bildet første gang syntes jeg det var perfekt. Vi som kjente Anette ser hvem det er, men fotoet er allikevel subtilt nok til å bruke på en utgivelse, sier Thomassen.

– Tror du Anette ville ha likt låten?

– Hehe, huff. Det er litt vanskelig å svare på akkurat i dag, men jeg håper det.