I dag slipper Tromsø Jazzfestival tre nye navn – eller i realiteten tre nye konserter med flere navn involvert – til sommerens festivalarrangement.

Bandet Hegge, Eline Hellerud Åsbakk med Svaneborg Kardyb, og Tromsø Storband med Mathias Heise er de ferske signeringene til sommerens festival.

Den norsk-skandinaviske gruppa Hegge, ledet av bassist Bjørn Marius Hegge, ble i 2018 tildelt en Spellemannpris for debutplata som kom året før.

– Hegge blir tøft! De er litt old scool, så det blir mye swing og feeling. De slapp nytt album nå i februar, og er definitivt et av Norges beste jazzband, sier festivalsjef Sergej Schroeter.

foto
TIL TROMSØ: Bandleder, komponist og bassist Bjørn Marius Hegge. Foto: Juliane Schütz

«Hot» duo pluss Tromsø-sanger

Lokalt møter internasjonalt når Tromsø-sangeren Eline Hellerud Åsbakk skal spille med den danske duoen Svaneborg Kardyb.

– Eline har i de siste årene gjort mye i Danmark, og har nå innledet et samarbeid med denne superduoen. Svaneborg Kardyb spiller nedpå, minimalistisk og groovebasert jazz. Det er ganske interessante greier, og de er noe av det «hotteste» på det danske marekdet nå, sier festivalsjefen.

Fjerdemann i bandbesetninga blir den gamle Tromsø-kjenningen Christo Stangness.

Smakebit fra storband-jubileum

2022-festivalens avslutningskonsert blir en todelt affære. Først skal Tromsø Storband begi seg ut på en urfremføring.

– Det er et bestillingsverk skrevet av bandleder Fred Glesnes. Her får publikum en smakebit fra storbandets kommende jubileumsplate i 2024, sier Schroeter.

foto
MUNNSPILL-MESTER: Mathias Heise Foto: Ulrik Jantzen

I andre del skal storbandet backe den danske munnspill-spilleren Mathias Heise. I 2013 vant den gang 20 år gamle Heise VM i kromatisk munnspill.

– Her kan jeg med hånda på hjertet si at ingen har sett noe liknende på en scene i Tromsø tidligere.

– Mål om å henge med i tiden

Samtlige konstellasjoner i dagens slipp spiller for første gang i Tromsø til sommeren.

– Det kan virke som om festivalen har som mål å presentere mange nye navn, og ikke gjenbruke altfor mange artister på nytt igjen?

– Ja, det er alltid en målsetning om å henge med i tiden. Nå, etter pandemien, har vi mange artister som er veldig spilleklare – så får vi håpe at også publikum er klare, sier Schroeter.

Tromsø Jazzfestival arrangeres fra 11. til 14. august. Tidligere har Hedvig Mollestad Trio, Valkyrien Allstars og Maria Schneider med Oslo Jazzensemble blitt offentliggjort på festivalplakaten.