Nå er fotoarkivet vårt organisert således at vi vet ikke nøyaktig hvor eller når bildet er tatt. Ei heller navnet på fotografen, men bildet er fra Tromsø hvor Alex blant annet spilte i 1989. Da var det Prelaten som sto på turnélista.

Funkrock

Som vi ser stilte Alex opp mannsterk med blåserrekke og korister. Så får hun da også ofte æren for å ha innført funkrocken til landet. Hit kom polske Alexandra Naumik etter en oppvekst i Sibir sammen med sine deporterte foreldre og studier i hjemlandet. Der hadde hun allerede satt sine musikalske spor på grunn av sin stemmeprakt på 4 1/2 oktavs register.

Kjernen i bandet sitt fant Alex allerede i 1976 i form av Svein Gundersen, Bjørn Christiansen (begge fra Aunt Mary), Brynjulf Blix og Per Ivar Johansen. Sammen skulle de skrive norsk rockehistorie, selv om det for Christiansen og Gundersen nok var mer et andre kapittel.

Eksperimentering

Ifølge Alex selv følte hun seg velkommen i det norske musikkmiljøet.

– Glamrocken, heavyrock, funkrock, jazzrock og punkrock var hovedtrendene og utgangspunkt i denne tidsepoken. Det kunne ikke falt oss inn å hate artister som f.eks. Elton John fordi han hadde rare briller. Eller stoppe Freddie Mercury fordi han hadde trange bukser – og David Bowie fordi han brukte mye makeup. Vi likte musikken deres. Den ga oss inspirasjon og det å våge å komme opp med nye ting. Å eksperimentere, skriver nå avdøde Alex i et åpent brev publisert på Ballade.no.

Sabotert

Brevet er skrevet i 2004, mens Alex bodde i Los Angeles. I det berømmer hun alle de dyktige musikerne og lydteknikerne hun samarbeidet med på 70- og 80-tallet. Hun forteller også om en episode fra Oslo Konserthus hvor hun den 28. mars 1977 sto på scenen sammen med Cornelis Vreeswijk. Der ble hun utsatt for regelrett sjikane.

– Det var folk som kjøpte billetter på første rad, lagde pipekonserter og bråk under min opptreden – og bevisst prøvde å ødelegge konserten – og starten på min karriere i vesten, skriver Alex.

Billboardlista

Det kom etter hvert fram at dette var representanter fra den polske ambassade som samarbeidet med medlemmer av AKP (m-l).

De mislyktes i sitt forsett og i løpet av sin karriere lyktes Alex i å bli omfavnet av både kritikere og publikum. Hun mottok også flere spellemannpriser i tillegg til at hun ble kåret til «Årets Kvinnelige Artist» i Det Nye.

Mens hun bodde i USA arbeidet hun også som låtskriver og produsent og sørget for to topplasseringer for artisten Leana på den amerikanske Billboard-lista.

Spilte for Oluf

Men hvem var så denne bassisten som skulle få så tett forbindelse til Tromsø? Det er Svein Gundersen som står ved siden av Alex på hovedbildet. Også han kan føre opp produsent og låtskriver på CV-en sin.

Han er nemlig mannen bak melodien på både «Ei hand å holde i» og «Har en drøm» som Gundersen skrev sammen med Trygve Hoff. I tillegg har Gundersen produsert plater for hele Nord-Norges K.M. Myrland, Halvdan Sivertsen og tidligere HT-sjef Iren Reppen som han også skrev låter for. I tillegg har han bidratt på innspillinger for Tobben & Ero, The Pussycats og en viss Oluf Rallkattli.

Alex Naumik ble funnet død i sitt hjem i Oslo 17. september 2013.

FULLT TRØKK: Alex og hennes band var kjent for sine konserter. Her veksler hun et par kjappe ord med Svein Gundersen som for anledningen lar Fender-bassen hvile. Arkivfoto