– Nei, mener nok filmregissør Wojciech Smarzowski bak den polske filmen «The Wedding Day» (Org. tittel: «Wesele»). Landets kanskje mest kontroversielle regissør.

Det er tre dager siden jeg så «The Wedding Day» under Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF), en film jeg egentlig ikke skulle anmelde. Men den har kvernet i hodet siden, så noen ord ble nødvendig å forfatte.

Massakre

Filmen tar utgangspunkt i et overdådig overklassebryllup som arrangeres i landsbyen Jedwabne. I denne byen, i 1941, ble et stort antall lokale jøder samlet på byens torg og omringet av sine egne naboer og landsbybeboere. De ble hånet, mishandlet og voldtatt, før de ble ført inn i en låve, innestengt og brent levende. Barn, kvinner og menn.

Hendelsen omtales som Jedwabne-massakren, og er fremdeles svært kontroversiell i Polen da historikere er uenige om hvorvidt de lokale beboerne ble kommandert av tyske nazisoldater til å begå udåden. Noen mener det ikke engang befant seg tyskere der da massakren fant sted. Det er og usikkert hvor mange jøder som ble drept, men bare i den påsatte låvebrannen ble 500 mennesker drept og lempet i en felles massegrav.

Elegante tidshopp

Filmen har en lystig start. Vi møter en lykkelig og høygravid kvinne i samtale med sin bestefar. Snart skal hun gifte seg, men bestefar, som er jøde, uttrykker lett bekymring over at brudgommen ikke er jødisk.

Filmen hopper mellom fortid og nåtid, der bestefaren som var ung under krigen er sentral. Etterhvert veves de to tidsepokene inn i hverandre på svært elegant og imponerende vis, der du som seer må følge godt med.

Smarzowski har rystet og provosert Polen også tidligere. Hans forrige film «De Geistlige» tok et oppgjør med de mange seksuelle overgrepene i den katolske kirken, som står sterkt i Polen.

Og den katolske kirkens homofobi, samt fotballhooligansens åpenlyse rasisme, som er et omfattende problem i flere østeuropeiske land, blir belyst i filmen, parallelt med jødehatet under andre verdenskrig.

Det er tydelig at Smarzowski setter fellestrekk mellom disse: At et rasistisk og homofobt Polen ikke har lært av de grusomme handlingene som ble begått under andre verdenskrig. Et jødehat som også kommer til overflaten på bryllupsfesten, og som illustrerer at regissøren mener de samme holdningene lever videre i nåtid.

Fellestrekk med «Festen»

«The Wedding Day» har flere fellestrekk med den danske filmen «Festen» fra 1998. Der det ramlet ut skjeletter av skapet og forvandlet festen til en familiekatastrofe.

«Festen» vant en mengde priser på festivaler rundt om i verden, og det er nærliggende å anta at også «The Wedding Day» vil gjøre det samme. Den er provoserende og sjokkerende. Den er tidvis svært hard visuelt og emosjonelt krevende. Filmen har delt Polen i to: De som støtter den og de som mener den tegner et usympatisk bilde av polakkene.

Det var også vanskelig for regissøren å få statsstøtte til filmen. Nettopp fordi det ble ment at den polske befolkningen ikke ble skildret på særlig sympatisk vis. Men all reklame er god reklame, og filmen er enormt godt besøkt på polske kinoer.

Årets beste?

Filmen må ikke forveksles med «Wesele» fra 2004 av samme regissør. Det er en komedie satt til en bryllupsfest. I hans nye film, med samme tittel, tar han utgangspunkt i den samme bryllupsfesten, men denne gangen er det langt fra noen komedie, til tross for enkelte humoristiske enkeltscener i filmen.

«The Wedding Day» har hatt sine første visninger i Norge under TIFF, og i skrivende stund er det ikke bekreftet hvorvidt den får ordinære visninger på norske kinoer. Men beslutningstakere er sikkert i Tromsø nå og diskuterer dette. Så kanskje blir det tatt en avgjørelse veldig snart. Men det blir nok et ja, og filmen vil nok få internasjonal oppmerksomhet.

Vi skriver bare januar, men når vi kommer til utgangen av 2022 er jeg overbevist om at jeg fremdeles vil rangere «The Wedding Day» som en av årets absolutt beste filmer. Kanskje den aller beste.

Likevel – å gi terningkast seks skal sitte langt inne. Det er noe man opplever kanskje et par ganger i året. Men her bikker terningen over på seks prikker.