Norske Darling West hevet mange øyenbryn og spisset mange par ører med andreplata «Vinyl and a Heartache».

Oppfølgeren låter litt større enn den Spellemannvinnende forgjengeren.

Denne musikken er skapt for å spilles også på store scener, ikke bare små kneiper med lisseslips og okseskaller som interiør.

På «While I Was Asleep» kaster Darling West seg rett ut på highwayen i full galopp, gjennom «After My Time».

Bandet sklir så inn i folk-mystikken i «Rolling On», som paraderer en av Darling Wests primærstyrker: De sømløse vokalharmoniene mellom ekteparet Mari og Tor Egil Kreken, som er den norske ekvivalenten av Gillian Welch og David Rawlings.

«Loneliness» er en solrik melodi som oser av amerikansk vestkyst, som om Crosby, Stills, Nash & Young arrangerte strandfest sammen med The Jayhawks og irske The Thrills. Den innledende troikaen av låter viser at Darling West behersker hele spekteret av americana – fra nedstrippede oppdateringer av den amerikanske folkemusikken, til slagkraftige saloon-hits med mye pop, rock’n’roll og bourbon svømmende i blodet.

Vellyden fortsetter gjennom samtlige ti låter, med den utsøkte balladen «Traveller» som neste toppunkt. Det ville og uforutsigbare strykerarrangementet, med underliggende pedalsteel, sørger for en fin miks av kompleksitet og en «trygg» melodi.

Bandet har selv har stått for produksjonen, i kompaniskap med Bård Ingebrigtsen, og viser stor forståelse for at relativt enkle, instrumentelle grep kan løfte en låt. Melodiene og følelsene som krever full trøkk og tyngde får nettopp dét, mens sarte øyeblikk behandles med langt mer forsiktige hender.

Det er ikke noe påtatt vindskeivt eller utspekulert alternativt med musikken til Darling West. Dette er befriende, da metningspunktet for Will Oldham-wannabes ble nådd for lenge siden. De evner å skrive låter som inneholder både melankoli og glede. Sentimentalitet og energi er en sjelden, men utrolig potent, kombinasjon.

Den avsluttende «How I Wish» er så vakker at jeg føler behovet for å sikkerhetskopiere den på forskjellige formater – i tilfelle internett blir ødelagt, eller manglende strømtilførsel gjør menneskeheten 100 prosent avhengig av batterier, vind- eller vannkraft. Musikk som dette skal man ta vare på!