Er du gørrlei den samme, gamle julemusikken? Ikke sett fyr på juletreet av den grunn! I dag presenterer nemlig Feedback et utvalg NY julemusikk som alle musikknisser der ute må sjekke ut.

Våre gamle helter Calexico har jevnt over levert bra saker i et kvart århundre nå. Kreativiteten har riktig nok dabbet litt av for dynamittduoen Joey Burns og John Convertino det siste tiåret. Da er jo en juleplate en glimrende idé! Eller?

Innledningsvis er svaret et høylytt «ja». «Seasonal Shift» åpnes på kontant og lekkert vis av den storslagne «Hear the Bells». Her høres Calexico ut som et meksikansk The Pogues – der whiskyen er byttet ut med mezcal, og snøvlinga erstattes av skarpe konsonanter. Helt klart en av de beste nye julelåtene jeg har hørt på mange år.

De 11 påfølgende sporene gir derimot ingen harmonisk julefeiring, selv om jeg skjønner at albumet ikke er tiltenkt å være noen homogen masse.

«Seasonal Shift» er som konfekteska som ligger overdådig innpakket under treet. Noen sjokoladebiter er som en eksplosjon av øyeblikkelig nytelse. Andre biter er sjokkerende stygge, der hele sanseapparatet allerede etter ett tygg skriker at dette svineriet øyeblikkelig må spyttes i søpla.

«Sonoran Snoball» har en slitsom barneregle som ryggrad, og kombinasjonen av dataspillsynth og meksikanske trompeter føles som å ha rød saus på pinnekjøttet. «Mi Burrito Sabanero» er heseblesende gladlaks-latino som gir meg akutt behov for å rense systemet med litt Joy Division eller Darkthrone.

Fine og grandiose arrangementer gir egenverdi til coverlåter som «Christmas All Over Again» og «Happy Xmas (War Is Over)». Men Calexico tar på ingen måte disse klassikerne i noen ny retning, og jeg vil foretrekke å sette på originalene til Tom Petty og John Lennon, tja, ni av ti ganger.

I finfine låter som «Streets of Downtown» og «Nature’s Domain» er det vanskelig å «catche» linken til jul eller høytid. Dette er jo selvsagt ingen krise, men forsterker inntrykket av «Seasonal Shift» som en sammenrasket utgivelse. Man hører at dette egentlig skulle være en 6-spors EP.

På album som dette er det bare å legge seg på kne, og takke nissen for den digitale revolusjonen som gjør at vi slipper å lytte fra A til Å. «Seasonal Shift» er en juleplate du lager en forkortet spilleliste av på din foretrukne strømmetjeneste.