Skiva kom ut allerede i mars, men jeg oppdaget den ikke før i sommer. Siden har den ligget limt i spilleren.

Dansk rock har lenge hatt vind i seilene. Med flaggskipet Baby Woodrose i front av armadaen, har de gitt oss masse gull de siste 20 årene.

Setting Son, The Defectors, Viva Vertigo, Spids Nøgenhat, The Love Coffin, The Raveonettes, The Blue Van, The Dragontears, On Trial, Baby In Vain, De Underjordiske, Hjortene osv.

Det er ikke lenger bare D.A.D., Boghandle og Gasolin man tenker på i kombinasjonen Danmark + Rock. Takk og lov.

De Forbandede (for et strålende navn!) spiller hard, psychedelisk rock på morsmålet, og de spiller den som om de har Fanden selv i hælene.

Kanskje de har det også, for dette er beinhard, presis og riffbasert rock som glir fint inn i det trange mellomrommet mellom tidlig Baby Woodrose og Monster Magnet.

Låtene er deilig fengende, og setter seg umiddelbart. Øset av gitarer er forfriskende og kult, og hvis det finnes noe som heter frihetsrock (i betydningen at du har lyst til skru anlegget på elleve, styrte voksenbrus med begge hendene og løpe rundt i gatene og bedrive gla’-hærverk), er dette jaggu en fantastisk representant for underbruket.

Det sveipende orgelet som ligger og pumper ut vellyd gir dem en touch av garasjerock (og garasjerock har som kjent ikke drept noen), og jeg tar meg i å nynne høyt inni meg strofer som «FLYKTIGE SALTOPPLØSNINGER!», hva nå enn de mener med det.

Jeg skjønner normalt dansk ganske godt, til og med det bisarre tallsystemet deres, men pakket inn i støy og mengder av fuzz er det vrient å dekryptere hva i alle dager det er de synger om.

Kanskje er de kristne nazister eller illsinte miljøvernere? Kan hende er budskapet å bruke stemmeretten eller bruke livsfarlig narkotika? Ikke vet jeg, men jeg håper de synger om øl, stekte frikadeller, sprø kartofler og ufoer. Det synges i grunnen altfor lite om øl, stekte frikadeller, sprø kartofler og ufoer.

De Forbandede er – uansett hva de synger om – et friskt pust av et band, og de har laget ei av de beste rock’n’roll-skivene som er ugitt i inneværende kalenderår. Ryktene skal ha det til at de allerede går svanger med ei ny skive, og det er i så fall et album jeg gleder meg stort til.

Sjansen er da også stor for at ett og samme band vil trone på årsbestelisten med hele to plater. Bring it on, dejlige drænger!

DE FORBANDEDE «De Forbandede» (Some Studios/De Forbandede)