Lørdag skal tromsøpublikummet få kjenne en nokså ukjent side ved henne når hun kicker i gang en ambisiøs solosatsing der hun serverer indie-pop på klingende målselvdialekt.

– Jeg har brukt koronatiden til å jobbe steinhardt. Jeg har ikke hatt ro til å sitte stille, så jeg har hatt tid til å skrive masse musikk som jeg brenner etter å få vise fram, sier Heidi Solheim.

Pandemien har tvunget multiartisten til å gjøre noe hun ellers er svært uvant til: holde seg mer eller mindre hjemme og i ro.

Til vanlig er arbeidstempoet massivt – enten som frontkvinne i rockbandet Pristine, som barnemusikk-artist eller som populær vokalist i forskjellige settinger i både nord og sør, inn- og utland. At mye av dagliglivet som artist har vært satt på pause har imidlertid hatt den positive effekten at hun har fått tid til å tenke seg om, til å vurdere nye skritt og retninger i sin karriere.

En av tingene som har dukket opp er et ønske om å utforske sine språklige røtter i en ny, musikalsk setting.

– Man kan vel si at jeg er blitt litt inspirert av min musikk som er rettet mot barn. Den er skrevet på norsk, og det er noe jeg har fått lyst til å prøve også for et voksent publikum. Det blir poplåter på min egen dialekt, og det blir veldig spennende å få vise frem, sier Solheim.

foto
MANGSLUNGEN: Heidi Solheim er - blant annet - vokalist i Pristine, komponist og tekstforfatter, barnemusikkartist, produsent og regissør. Foto: Christer Pedersen

Og lørdag vil publikum på Lillescenen på Kulturhuset få mulighet til å høre noe av det ferske stoffet hun har tatt med seg i gitarkassen. For første gang har hun et sett med låter der hennes svært utpregete målselvdialekt er den røde tråden.

– Tidligere har jeg skrevet alle «voksentekster» på engelsk, men når man synger på sitt eget morsmål og sin egen dialekt kommer man mye nærmere seg selv. Det er mye mer ekte å kunne si at man er «haulaus» enn at man har «lost my head», sier Solheim.

Haulaus inngår forresten i tittelen på den første singelen som hun vil slippe fra det nye materialet. «Haulaus og modig» er navnet på det første kuttet på det som på sikt skal bli en hel plate. Tittelen er kanskje symptomatisk for hva som er i vente, for Solheim har planene for den nærmeste tiden klar – og mange vil kanskje si at planene er nettopp litt hodeløse og uredde.

foto
VIL FLIRE: Heidi Solheim gleder seg til å få stå på scenen sammen med andre musikere igjen.

Hun har skrevet en god del materiale til den fremtidige utgivelsen, men hun har bestemt seg for at skiva først skal gis ut når de beste låtene er kommet som singler – og når publikum har blitt kjent med musikken.

– Det er mange som mener at det er feil rekkefølge, men jeg har vært så lenge i bransjen og gitt ut en rekke plater – så jeg har bestemt meg for å gjøre ting på min måte og på den måten jeg har lyst til, sier hun.

Låtene vil også være noe annerledes enn det vi er vant til fra hennes kant. Det vil ikke være edgy rock à la Pristine eller morsomme ablegøyer for barn og unge.

– Tidligere har min musikk vært preget av inspirasjon og influenser fra andre band og musikere, en god del forventninger fra publikum, plateselskap og anmeldere – og hva jeg selv har trodd har vært «rett». Nå har jeg hatt lyst til å teste noe helt nytt, sier hun.

Hennes egen beskrivelse er indiepop på nordnorsk.

– Jeg vet at det er mange som driver med popmusikk på dialekt, men det er ikke flust av folk som synger pop på målselvdialekt. Og jeg mener det er plass til flere som opptrer på sitt eget språk, sier Solheim.

foto
BRUKT PANDEMIEN: Korona-pandemien har vært et kreativt løft for Heidi Solheim. Isteden for å ligge foran Netflix har hun brukt nedstengingen til å skrive helt nytt solomateriale.

Konserten på lørdag vil være med fullt band – og hun gleder seg til å få stå på en scene sammen med sine musikalske venner igjen. Ifølge henne har de vært et stort savn å ikke kunne komme sammen med andre musikere foran et publikum – og simpelthen ha det morsomt i lag både på og av scenen.

– Det har vært en kjempeunderskudd på å kunne flire i lag. Det kommer til å bli masse latter når vi treffes for lydprøver før konserten, sier hun.

Og hun håper at hun ikke får overtenning på scena etter et såpass langt fravær. Selv om hun ikke kan garantere nettopp det.