Dermed ikke sagt at det er fravær av konflikter og motsetninger når Reiulf Aleksandersens reindrøm får utspille seg i et langt bredere format, tidsmessig så vel som innholdsmessig.

Mens filmen var på under en time, består TV-serien av seks episoder, hver på 40 minutter.

Reiulf Aleksandersen nordmannen fra Kautokeino som har hatt en drøm om å drive med rein siden han var barn. For å få drømmen oppfylt må han imidlertid være same.

Muligheten for å realisere drømmen dukker opp i forbindelse med at Elsa Kåsa Granath er blitt pensjonist og har tilbudt Reiulf og kona Risten, som er same, å overta Granaths driftsenhet på Kvaløya.

REINE MARERITTET: Reiulf Aleksandersens drøm om reindrift på Kvaløya fortoner seg til tider som et mareritt. Rettssaker, vindmølleparkutbygging og døde reinsdyr blir en tøff start på karrieren som reindriftssame.

Elsa Kåsa Granath er gjennomgangsperson i serien, dampende på sitt sigarettmunnstykke med lite pent å si om Per Lars Kitti, som har drevet med rein på Kvaløya i årtier og for øvrig er fetter av Granath.

Kitti går til sak mot Aleksandersen, med en dom som ankes helt til Høyesterett. Reiulf spør seg flere ganger om livet som reindriftssame er verdt all motgangen? Ikke bare har han rettssaken hengende over seg, men etablering av en vindmøllepark med over hundre vindmøller og funn av døde reinsdyr gjør ikke akkurat humøret bedre.

Serien kan kritiseres for at Kitti ikke har meningsfeller som får uttale seg, og at Granath i for stor grad får slippe til uimotsagt. Nå får han riktignok slippe til flere ganger med at «én skal bort, enten mæ eller han Aleksandersen».

– Det er allerede knapt til smør på skiva, men nå blir det ikke engang skiva igjen, som Kitti sier flere ganger.

Mens filmen var polariserende, hvor konfliktene ble satt mer på spissen, gir TV-serien et langt mer nyansert bilde av både den ferske og uerfarne reineieren Reiulf Aleksandersen og den langt mer erfarne og drevne Per Lars Kitti.

Kanskje får Kitti rett i at det ikke er beitegrunnlag for en driftsenhet til, at det ikke er mat nok på Kvaløyfjellene til å fø en reinflokk til og at det ikke er økonomisk bærekraftig å satse på fôring av reinen. Det vil bare tiden vise.

TV-serien «Reindrømmen» inneholder både alvor, humor, følelser, ømhet og råhet. Den gir på mange måter et usminket bilde av samens kamp for tilværelsen, fortalt med innlevelse og medfølelse.

Anmeldelsen er basert på de fire første av i alt seks episoder.